Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

RECEPT: KÄSESPÄTZLE

Door Thiery Thielemans

Ben je net terug van je wintersport uit Oostenrijk? Dan is het je vast niet ontgaan dat Käsespätzle een steeds weer terugkerende lekkernij op het menu van de bergrestaurants in Oostenrijk is. Wat mij betreft is het een echte wintersporthap want na het eten van een bord Käsespätzle heb je gegarandeerd de rest van de dag geen honger meer!

De basis van Käsespätzle wordt gevormd door de spätzle. Dit is een soort pasta die gemaakt wordt met een speciale schaaf, de spätzleschaaf. Deze is te koop in de betere keukenwinkels maar ook online te bestellen. In plaats van de speciale spätzle kan je voor dit gerecht ook elleboogmacaroni gebruiken maar eerlijk is eerlijk, het is minder lekker. Wil je de èchte Käsespätzle graag thuis eens maken, dan vind je hieronder het recept voor vier personen. Bij de ingrediënten voor de zelfgemaakte spätzle heb ik een * gezet zodat je weet welke boodschappen je allemaal kunt vervangen door 800 gram elleboogmacaroni.

recept
De spätzleschaaf voor het maken van de spätzles

BENODIGDHEDEN

500gr bloem*
5 eieren*
200-250ml mineraalwater*
250gr belegen Alpenkaas (zoals Gruyère kaas)
40gr roomboter
2 grote uien
nootmuskaat*
kurkuma*
bieslook
peper en zout*
olijfolie*

BEREIDINGSWIJZE

Zet een pan met een ruime hoeveelheid water op het vuur en breng dit aan de kook. Verwarm de oven voor op 200 graden. Klop de eieren in een schaal en meng de bloem, nootmuskaat, kurkuma, peper en zout er door. Voeg vervolgens het mineraalwater toe tot er een mooi glad deeg ontstaat. Voeg als laatste een scheutje olijfolie toe aan het geheel en laat het geheel circa vijftien minuten rusten.

Leg daarna de spätzleschaaf op de pan met kokend water en laat het deeg door de rasp zakken. De spätzle is gaar zodra het boven komt drijven. Schep de spätzles met een schuimspaan uit de pan en koel ze af met koud stromend water zodat je een al dente beet overhoudt.

een echte wintersporthap want na het eten van een bord Käsespätzle heb je gegarandeerd de rest van de dag geen honger meer

Meng de afgekoelde spätzles met de kaas en vul een ovenschaal of vier kleinere ovenschaaltjes met het geheel. Snij vervolgens de roomboter in kleine blokjes en verdeel deze over de massa in de ovenschaal.

Zet de schaal vervolgens twintig minuten in de voorverwarmde oven. Snij ondertussen de uien in ringen en bak deze in een beetje roomboter mooi bruin.

Na twintig minuten kan je de Käsespätzle uit de oven halen en garneren met de gebakken uienringen en bieslook. Je zelfgemaakte Käsespätzle is klaar. Eet smakelijk!

Käsespätzle
Variatietip: Käsespätzle met spekjes. Foto: pixabay

VARIATIETIP

Tenslotte nog een lekkere variatietip: Voeg ook eens uitgebakken spekreepjes toe aan het geheel. Het maakt de Käsespätzle weer nèt wat anders en ook heel lekker!


Lees meer over eten en drinken tijdens de wintersport


(Visited 3.609 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer