Salomon Wintersportkleding Salomon Ski

Ben je net terug van je wintersport uit Oostenrijk? Dan is het je vast niet ontgaan dat Käsespätzle een steeds weer terugkerende lekkernij op het menu van de bergrestaurants in Oostenrijk is. Wat mij betreft is het een echte wintersporthap want na het eten van een bord Käsespätzle heb je gegarandeerd de rest van de dag geen honger meer!

De basis van Käsespätzle wordt gevormd door de spätzle. Dit is een soort pasta die gemaakt wordt met een speciale schaaf, de spätzleschaaf. Deze is te koop in de betere keukenwinkels maar ook online te bestellen. In plaats van de speciale spätzle kan je voor dit gerecht ook elleboogmacaroni gebruiken maar eerlijk is eerlijk, het is minder lekker. Wil je de èchte Käsespätzle graag thuis eens maken, dan vind je hieronder het recept voor vier personen. Bij de ingrediënten voor de zelfgemaakte spätzle heb ik een * gezet zodat je weet welke boodschappen je allemaal kunt vervangen door 800 gram elleboogmacaroni.

recept
De spätzleschaaf voor het maken van de spätzles

BENODIGDHEDEN

500gr bloem*
5 eieren*
200-250ml mineraalwater*
250gr belegen Alpenkaas (zoals Gruyère kaas)
40gr roomboter
2 grote uien
nootmuskaat*
kurkuma*
bieslook
peper en zout*
olijfolie*

BEREIDINGSWIJZE

Zet een pan met een ruime hoeveelheid water op het vuur en breng dit aan de kook. Verwarm de oven voor op 200 graden. Klop de eieren in een schaal en meng de bloem, nootmuskaat, kurkuma, peper en zout er door. Voeg vervolgens het mineraalwater toe tot er een mooi glad deeg ontstaat. Voeg als laatste een scheutje olijfolie toe aan het geheel en laat het geheel circa 15 minuten rusten. Leg daarna de spätzleschaaf op de pan met kokend water en laat het deeg door de rasp zakken. De spätzle is gaar zodra het boven komt drijven. Schep de spätzles met een schuimspaan uit de pan en koel ze af met koud stromend water zodat je een al dente beet overhoudt.

een echte wintersporthap want na het eten van een bord Käsespätzle heb je gegarandeerd de rest van de dag geen honger meer

Meng de afgekoelde spätzles met de kaas en vul een ovenschaal of vier kleinere ovenschaaltjes met het geheel. Snij vervolgens de roomboter in kleine blokjes en verdeel deze over de massa in de ovenschaal. Zet de schaal vervolgens 20 minuten in de voorverwarmde oven. Snij ondertussen de uien in ringen en bak deze in een beetje roomboter mooi bruin. Na 20 minuten kan je de Käsespätzle uit de oven halen en garneren met de gebakken uienringen en bieslook. Je zelfgemaakte Käsespätzle is klaar. Eet smakelijk!

recept
Variatietip: Käsespätzle met spekjes

VARIATIETIP

Tenslotte nog een lekkere variatietip: Voeg ook eens uitgebakken spekreepjes toe aan het geheel. Het maakt de Käsespätzle weer nèt wat anders en ook heel lekker!


Lees meer over eten en drinken tijdens de wintersport


 

win-actie
Casio winnen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here