Recept: Kaiserschmarrn met appelmoes
Recept: Kaiserschmarrn met appelmoes
Door Matthijs van der Pol
Je hebt het vast wel eens op de kaart zien staan tijdens je wintersport vakantie in Oostenrijk. Het staat namelijk op élke menukaart! Als je niet wist wat het was en je zag het bij de tafel naast je bezorgd worden, dan heb je vast gevraagd wat het was en het ook besteld. Jawel.. heerlijke Kaiserschmarrn!
Nu ben je weer terug van je welverdiende vakantie en heb je dagelijkse sleur weer te pakken. Om dit patroon te doorbreken zal ik het geheime recept voor de Kaiserschmarrn met je delen. En het goede nieuws. Het is geen al te ongezond recept met veel suiker, maar verder gewoon prima te verantwoorden.
Kaiserschmarrn
Kaiserschmarrn bestaat al sinds de veertiende eeuw. Ze lijken op de Nederlandse pannenkoek en worden geserveerd met appelmoes en poedersuiker.
Ingrediënten voor 1 persoon
- 40 gram (spelt)bloem
- 1 Ei
- 100 ml (amandel)melk
- 15 gram rozijnen (of meer als je het lekker vindt)
- 1 theelepel suiker
- Snufje kaneel
- Snufje vanillepoeder (optioneel en echt maar een heel klein beetje doen)
- Boter (om te bakken)
Garnering: appelmoes en poedersuiker
Bereidingswijze
- Tip: De rozijnen wellen in koud water (30 minuten)
- Split de eieren en bewaar beiden (dus eiwitten en eigeel / dooiers apart)
- Klop de dooier luchtig samen met het suiker en (optionele) vanillepoeder
- Beetje bij beetje toevoegen: bloem en melk en meng het tot een glad beslag
- Voeg de rozijnen toe
- Eiwitten stijf maken (keukenmachine of handmixer)
- Voeg heel voorzichtig het opgeklopte eiwit toe (doel: luchtigheid behouden)
- Verwarm de koekenpan met boter en voeg het beslag toe, zet het vuur lager en laat het aan een kant bruin worden.
- Draai het om. Mocht het breken, geen probleem! Dit moet het uiteindelijk toch. Laat de andere kant bruin worden.
- Maak er stukjes van (zoals op de foto)
- Bak de stukjes kaiserschmarrn nog even aan alle kanten bruin en schep ze in een schaal.
- Bestrooi de kaiserschmarrn met poedersuiker, en serveer het met appelmoes
Eet smakelijk!
Ik, Matthijs, ben graag actief in de bergen. In de zomer: mountainbiken, hiken en hardlopen. In de winter ga ik graag snowboarden. Ik ben overigens maar een simpele snowboarder. Geen rare tricks, maar ik geniet wel enorm van elk moment in de sneeuw.