ADVERTENTIE

Voorafgaand aan mijn sprookjestrip naar Club Med Valmorel, ontving ik een keuzeprogramma waarbij ik aan mocht geven welke onderdelen ik graag wilde doen tijdens mijn verblijf. Enthousiast vinkte ik onder andere de kookworkshop aan, niet wetende wat ik zou gaan maken. Het bleek een ‘Gâteau de Savoie au Amande’ te zijn.

GÂTEAU DE SAVOIE

Een ‘Gâteau de Savoie’ is een sponsachtige cake, afkomstig uit het Franse gebied de Savoie. Al in de veertiende eeuw ontstond dit recept ter gelegenheid van de komst van Keizer Karel IV aan het Franse Hof. De allereerste ‘Gâteau de Savoie’ zou volgens de verhalen de vorm hebben gehad van het hertogdom Savoie met al haar mooie bergen en valleien. Als finishing touch zou bij deze speciale versie een heuse keizerskroon van zoetwaren zijn toegevoegd.

SNEL & SIMPEL

Wij hielden het bij de workshop echter snel & simpel. Geen bergen, geen valleien en geen keizerskroon maar een heerlijke snelle gâteau met een finishing touch van amandelen. Ook leuk! Onder leiding van de boulanger van Boulangerie & Pattiserie Maryan uit Valmorel bakten we de sterren van de hemel met een prachtig mooi en lekker resultaat. Zeg nou zelf, is het geen plaatje?

Gâteau
Mijn zelfgemaakte ‘Gâteau de Savoie au Amande’

RECEPT

Omdat ik me helemaal voor kan stellen dat jij ook weleens zo’n heerlijke ‘Gâteau de Savoie au Amande’ zou willen maken, hierbij het recept.

BENODIGDHEDEN
4 eieren
125 gram suiker
125 gram zelfrijzend bakmeel
150 gram geschaafde amandelen
een spuitbus boterspray
een beslagkom
een grote garde
een spatel/pannenlikker
een tulbandvorm

BEREIDINGSWIJZE
Doe het eiwit van de eieren in een beslagkom en bewaar het eigeel apart in een bakje. Deze heb je later weer nodig! Voeg aan het eiwit de suiker toe en klop net zolang met een garde totdat er een luchtig en stevig wit mengsel ontstaat. Het mengsel moet als een dik mengsel van de garde aflopen. Voeg daarna het zelfrijzend bakmeel toe en spatel dit voorzichtig door het mengsel heen. Gebruik hiervoor dus niet de garde maar de spatel. Voeg daarna het eigeel toe aan het mengsel en spatel ook dit er voorzichtig doorheen. Niet kloppen want dan verdwijnt de lucht uit het mengsel! Spuit de tulband in met de boterspray en doe de amandelen er in. Draai voorzichtig rond met de tulbandvorm zodat de amandelen zich kunnen verdelen over de hele vorm. Giet daarna het mengsel in de tulband en bak het geheel in circa 30 minuten af in een op 180 graden voorverwarmde oven. Chapeau, jouw zelfgemaakte ‘Gâteau de Savoie’ is klaar. Smullen maar, bonne appetit!

ADVERTENTIE
Voigt Travel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here