WINTERSPORTGERECHT: Recept voor frittelle gevuld met appelroom
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
Recept voor frittelle gevuld met appelroom
Lekker eten met Thiery Thielemans
Zoals ik in een vorig artikel al schreef, eten de Italianen geen oliebollen op oudjaarsavond maar frittelle. Frittelle zijn gefrituurde deegbolletjes, gevuld met banketbakkers- of appelroom. Mocht jij tijdens een feestelijke gelegenheid nou eens verrassend uit de hoek willen komen, probeer dan eens mijn winterse recept voor frittelle met appelroom!
INGREDIËNTEN
Voor de deegbolletjes:
30 gram roomboter
1 eetlepel kristalsuiker
1 mespuntje zout
100 gram bloem
125 milliliter water
2 eieren
geraspte schil van een citroen
Voor de appelroomvulling:
3 appels
1 ei
7 eetlepels kristalsuiker
1 pakje vanillesuiker
2 eetlepels water
30 gram puddingpoeder
1/2 liter volle melk
2 deciliter ongeklopte slagroom
Voor de garnering:
10 eetlepels fijne kristalsuiker
BEREIDINGSWIJZE
Doe de boter, het suiker en het zout samen met 125 milliliter water in een pannetje en breng dit langzaam aan de kook. Zodra het kookt, haal je de pan van het vuur en voeg je de bloem toe. Roer het geheel met een houten lepel door totdat alle bloem is opgenomen en er een stevige deegbal is ontstaan. Zet de pan weer op een laag vuur en laat het, al roerende, een paar minuten garen. Doe vervolgens het deeg in een kom en laat het volledig afkoelen.
TIJD OM DE VULLING KLAAR TE MAKEN
Was en schil daarna de appels en snijd ze in kleine stukjes. Laat de appelstukjes samen met drie eetlepels suiker en de vanillesuiker in het water gaar stoven en laat het daarna afkoelen. Meng het puddingpoeder samen met een scheutje melk en breng de overige melk samen met vier eetlepels suiker aan de kook. Zodra het geheel kookt, doe je er het gemengde puddingpoeder-goedje bij. Neem daarna de pan van het vuur en roer er een eidooier doorheen. Laat het geheel daarna goed afkoelen.
Klop daarna het eiwit samen met de ongeklopte slagroom tot een luchtig en stijf geheel. Voeg daarna de gestoofde appelstukjes, het stijfgeklopte eiwit en de pudding bij elkaar en roer dit voorzichtig door elkaar. Zet de pudding daarna weg in de koelkast zodat het geheel goed af kan koelen.
EN WEER VERDER MET DE FRITTELLE
Meng één voor één de eieren door het afgekoelde deeg. Doe het volgende ei er pas bij zodra het vorige ei volledig is opgenomen door het deeg. Voeg tenslotte de citroenrasp toe en roer het geheel tot een glad beslag. Zorg er voor dat de frituurolie een temperatuur heeft van 160 graden. De olie mag niet te warm zijn omdat de frittelle tijdens het bakken de tijd moet krijgen om uit te zetten en van binnen hol te worden. Maak met behulp van twee theelepels kleine bolletjes deeg ter grootte van een walnoot en laat ze in de hete olie vallen.
Frituur ze totdat ze goudbruin gekleurd zijn, dit zal ongeveer acht minuten duren. Let op dat je niet teveel frittelle tegelijk in de frituur doet want dan koelt de olie teveel af. Daarnaast hebben de frittelle de ruimte nodig om uit te kunnen zetten. Haal de gefrituurde frittelle met een schuimspaan uit de pan en laat ze op een stuk keukenpapier uitlekken en afkoelen. Herhaal het bakken van de frittelle totdat het deeg volledig op is.
NU GAAN WE DE AFGEKOELDE FRITTELLE VULLEN
Haal de appelroom uit de koelkast en doe deze in een spuitzak met een klein spuitmondje. Vul de frittelle één voor één met de appelroom. Wanneer alle frittelle gevuld zijn, rol je ze voorzichtig door de fijne kristalsuiker en voìla, het feestje kan beginnen!
Lees hier ook mijn eenvoudige recept voor overheerlijke Kaiserschmarrn
Naast de liefde voor mijn gezin, mijn foodtruckbedrijf en schrijven in de breedste zin van het woord heb ik ook een enorme liefde voor alles wat met wintersport, skiën en sneeuw te maken heeft. Op snowrepublic.nl neem ik je graag mee in mijn persoonlijke belevingswereld op het gebied van al het moois dat de besneeuwde bergen ons te bieden hebben!