Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

WINTERSPORT-RECEPT: Echte Zwitserse kaasfondue

Een recept van Thiery Thielemans

Eén van mijn grootste favorieten qua eten op wintersport is toch wel de kaasfondue. En dan het liefst de èchte Zwitserse. Fonduen wordt door veel mensen ervaren als een gezellige manier om de maaltijd te gebruiken. De maaltijd duurt lang, iedereen prikt gezellig een vorkje mee en er is tijd om geanimeerd met elkaar te kletsen. Ik hou er van!

KAASSOEP

De oorsprong van kaasfondue zou ergens in de 18e eeuw uit noodzaak zijn ontstaan. De in de zomermaanden gemaakte kazen waren destijds in de winter verouderd en onverteerbaar geworden. Door deze te verwarmen en te vermengen met melk ontstond er een soort kaassoep. Deze kaassoep werd vervolgens gegeten met dat wat voorhanden was en dat waren voornamelijk aardappelen in die tijd. Pas in de jaren zestig van de 20e eeuw is het verwarmen van kazen in Zwitserland opnieuw ontdekt. Vanwege de enorme kwaliteit en diversiteit van de kazen werd gezien als een luxe maaltijd. Vanaf die tijd wordt kaasfondue gedaan door stukjes stokbrood in de gesmolten kaas te dopen.

Kaasfondue maken
Zwitserse kaas, een onmisbaar ingrediënt voor kaasfondue

ZOVEEL VORMEN, ZOVEEL NAMEN, ZOVEEL KAZEN

Er zijn vele vormen van de Zwitserse Kaasfondue en deze hebben allen een andere naam en samenstelling. Zo is er ‘Vaudoise’ die gemaakt wordt van 100% Gruyère kaas en de ‘Savoyarde’ die gemaakt wordt van 1/3 Emmentaler, 1/3 Beaufort en 1/3 Comté. De ‘Jurassiene’ wordt gemaakt van 100% Comté en de ‘Moitié-Moitié’ van 50% Gruyère en 50% Vacherin. Graag deel ik hier het recept van de ‘Neuchâteloise’ met jullie die volgens de kenners de meest authentieke kaasfondue is.

Deze kaasfondue is gemaakt van 50% Gruyère en 50% Emmentaler.

BENODIGDHEDEN

400 gram Gruyère
400 gram Emmentaler
400ml droge witte wijn
1 teentje knoflook
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels maïzena
een scheutje Kirsch
peper, zout en nootmuskaat

BEREIDINGSWIJZE

Laat de kazen op kamertemperatuur komen en rasp deze. Wrijf daarna een pan in met een geplet teentje knoflook. Heb je geen knoflookteentje in huis dan kan je het ook met knoflookpasta uit een potje doen. Voeg de witte wijn toe aan de pan en breng deze op matig vuur aan de kook maar laat de wijn niet doorkoken. Voeg het sap van de citroen toe en voeg ook in kleine delen de geraspte kazen toe.

Blijf goed roeren en zorg ervoor dat het geheel niet gaat koken. Los de maïzena op in een klein beetje water en voeg dan dit papje toe aan de pan. Voeg nu naar smaak de Kirsch toe en maak het geheel af met wat peper, zout en nootmuskaat. Naar smaak zou je eventueel ook nog een mespuntje mosterd kunnen toevoegen. Eet deze kaasfondue met stukjes stokbrood.

VARIATIETIPS

Zorg eventueel ook voor stukjes groente zoals geblancheerde bloemkool of broccoli. Gebakken hele champignons zijn er ook heerlijk bij evenals stukjes paprika en bleekselderij. En mocht je niet zonder een stukje vlees kunnen bij het avondeten, stukjes gebakken kip, salami en ham gedoopt in de ‘Neuchâteloise’ kaasfondue zorgen voor een ware tongstreling.

Kaasfondue
Mmm, dat wordt smullen van je zelf gemaakt kaasfondue. Foto: Angela Pham

EET SMAKELIJK OF ZOALS DE ZWITSERS ZEGGEN: Ä GUETE!


Bekijk hier meer recepten voor overheerlijke wintersportgerechten


(Visited 5.001 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer