Salomon Wintersportkleding Salomon Ski

Eén van mijn grootste favorieten qua eten op wintersport is toch wel de kaasfondue. En dan het liefst de èchte Zwitserse. Fonduen wordt door veel mensen ervaren als een gezellige manier om de maaltijd te gebruiken. De maaltijd duurt lang, iedereen prikt gezellig een vorkje mee en er is tijd om geanimeerd met elkaar te kletsen. Ik hou er van!

KAASSOEP

De oorsprong van kaasfondue zou ergens in de 18e eeuw uit noodzaak zijn ontstaan. De in de zomermaanden gemaakte kazen waren destijds in de winter verouderd en onverteerbaar geworden. Door deze te verwarmen en te vermengen met melk ontstond er een soort kaassoep. Deze kaassoep werd vervolgens gegeten met dat wat voorhanden was en dat waren voornamelijk aardappelen in die tijd. Pas in de jaren zestig van de 20e eeuw is het verwarmen van kazen in Zwitserland opnieuw ontdekt. Vanwege de enorme kwaliteit en diversiteit van de kazen werd gezien als een luxe maaltijd. Vanaf die tijd wordt kaasfondue gedaan door stukjes stokbrood in de gesmolten kaas te dopen.

kaasfondue
Zwitserse kazen

ZOVEEL VORMEN, ZOVEEL NAMEN, ZOVEEL KAZEN

Er zijn vele vormen van de Zwitserse Kaasfondue en deze hebben allen een andere naam en samenstelling. Zo is er ‘Vaudoise’ die gemaakt wordt van 100% Gruyère kaas en de ‘Savoyarde’ die gemaakt wordt van 1/3 Emmenthaler, 1/3 Beaufort en 1/3 Comté. De ‘Jurassiene’ wordt gemaakt van 100% Comté en de ‘Moitié-Moitié’ van 50% Gruyère en 50% Vacherin. Graag deel ik hier het recept van de ‘Neuchâteloise’ met jullie die volgens de kenners de meest authentieke kaasfondue is. Deze kaasfondue is gemaakt van 50% Gruyère en 50% Emmenthaler.

BENODIGDHEDEN

400 gram Gruyère
400 gram Emmenthaler
400ml droge witte wijn
1 teentje knoflook
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels maïzena
een scheutje Kirsch
peper, zout en nootmuskaat

kaasfondue
Zwitserse kaasfondue: GENIETEN

BEREIDINGSWIJZE

Laat de kazen op kamertemperatuur komen en rasp deze. Wrijf daarna een pan in met een geplet teentje knoflook. Heb je geen knoflookteentje in huis dan kan je het ook met knoflookpasta uit een potje doen. Voeg de witte wijn toe aan de pan en breng deze op matig vuur aan de kook maar laat de wijn niet doorkoken. Voeg het sap van de citroen toe en voeg ook in kleine delen de geraspte kazen toe. Blijf goed roeren en zorg ervoor dat het geheel niet gaat koken. Los de maïzena op in een klein beetje water en voeg dan dit papje toe aan de pan. Voeg nu naar smaak de Kirsch toe en maak het geheel af met wat peper, zout en nootmuskaat. Naar smaak zou je eventueel ook nog een mespuntje mosterd kunnen toevoegen. Eet deze kaasfondue met stukjes stokbrood.

VARIATIETIPS

Zorg eventueel ook voor stukjes groente zoals geblancheerde bloemkool of broccoli. Gebakken hele champignons zijn er ook heerlijk bij evenals stukjes paprika en bleekselderij. En mocht je niet zonder een stukje vlees kunnen bij het avondeten, stukjes gebakken kip, salami en ham gedoopt in de ‘Neuchâteloise’ kaasfondue zorgen voor een ware tongstreling.

EET SMAKELIJK OF ZOALS DE ZWITSERS ZEGGEN: Ä GUETE!


Interessant? Lees dan ook onderstaande artikelen:

  • Apfestrudel maken met chefkok Manuel Astuto
    Het originele recept: Zuid-Tiroolse Apfelstrudel
  • RECEPT: CRÈME BRÛLÉE UIT FRANKRIJK
  • Als je de drukte van de voorjaarsvakantie wil vermijden: de 7 beste gebieden
  • Andermatt
    Een nieuw luxe plekje in de Zwitserse Alpen

 

win-actie
Casio winnen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here