Het heerlijke nagerecht crème brûlée heb je vast wel eens op de dessertkaart van een restaurant zien staan of misschien zelfs al eens besteld en geproefd. Maar heb je het ook al ooit zelf gemaakt? Hier een simpel recept voor deze populaire lekkernij uit Frankrijk. Leuk om zelf eens een smakelijk Frans feestje op tafel te zetten!
DE HERKOMST
Over de herkomst van de crème brûlée bestaan nogal wat tegenstrijdige verhalen. Zowel de Spanjaarden, de Engelsen als de Fransen claimen namelijk aan de wieg te hebben gestaan bij de geboorte van dit populaire dessert. De Spanjaarden beweren al sinds de 18e eeuw crème brûlee te serveren onder de naam crema Catalana. De Engelsen zeggen daarentegen dat zij al in de 17e eeuw burnt cream op de kaart hebben staan.
En hoewel de Fransen pas in de late 19e eeuw met het bij ons bekende crème brûlée kwamen, zijn juist zij het die er met de eer vandoor gingen. In die tijd was het namelijk heel modern om ook buiten Frankrijk de kaart in het Frans te presenteren. De benaming crème brûlee wordt vanaf die tijd internationaal gebruikt en dat is daarom ook waarom wij het onder deze naam kennen.
WAT IS HET?
Maar wat is crème brûlée nu eigenlijk? Het is een custardachtig nagerecht met een gekaramelliseerd suikerlaagje. De custard maak je eenvoudig van melk, room, eierdooiers en een vanillestokje. Daarna bedek je het met een laagje suiker dat je vervolgens met een brandertje* lekker knapperig brandt. Heel simpel, heel eenvoudig maar ó zo lekker. Probeer het zelf maar eens!
INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN
- 2 deciliter volle melk
- 4 deciliter ongeklopte en ongezoete slagroom
- 6 eierdooiers
- 1 vanillestokje
- 90 gram witte suiker
- 20 gram bruine suiker
BEREIDINGSWIJZE
Verwarm de oven voor op 95 graden. Snij het vanillestokje doormidden en schraap het vanillemerg voorzichtig met een mespuntje uit de twee helften van het stokje. Breng daarna het vanillemerg samen met de melk, de witte suiker en de zo goed als lege helften van het vanillestokje langzaam aan de kook. Doe ondertussen de ongeklopte slagroom samen met de eierdooiers in een kom en roer deze goed door elkaar.
Als de melk met toebehoren kookt, voeg je het geheel toe aan de kom met daarin het mengsel van slagroom en eierdooiers. Roer het geheel weer goed door en vergeet niet om de twee helften van het vanillestokje er uit te halen. Deze mag je weggooien of bewaren om later ter decoratie op de crème brûlée te leggen. Zet de kom in de koelkast zodat het mengsel goed af kan koelen!
Wanneer het mengsel is afgekoeld, schep je het in vier aardewerken of ovenbestendige glazen platte bakjes. Deze zet je vervolgens voor 50 minuten in de oven. De crème brûlée is gaar zodra de bovenkant gestold is. Wanneer je aan het bakje schudt lijkt het geheel echter op een soort van drilpudding. Als dat zo is, dan is je crème brûlée perfect gegaard! Zet de vier bakjes daarna minimaal twee uur in de koelkast om af te koelen.
Vóór het serveren van de crème brûlée strooi je een dun laagje bruine suiker over de bakjes en met een brandertje* brandt je vervolgens een mooi gekaramelliseerd laagje op het door jou gemaakte nagerecht. Brandt echter niet te lang want anders wordt de pudding weer te warm en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
GENIET SMAKELIJK VAN JE ZELFGEMAAKTE CRÈME BRÛLÉE UIT FRANKRIJK!
*Een crème brûlée brandertje koop je al voor slechts enkele euro’s bij een winkel met huishoudelijke artikelen
Naast de liefde voor mijn gezin, mijn foodtruckbedrijf en schrijven in de breedste zin van het woord heb ik ook een enorme liefde voor alles wat met wintersport, skiën en sneeuw te maken heeft. Op snowrepublic.nl neem ik je graag mee in mijn persoonlijke belevingswereld op het gebied van al het moois dat de besneeuwde bergen ons te bieden hebben!
Wintersport in Innsbruck
Pure levensvreugde voor een onvergetelijke wintervakantie. Hier kan je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen twintig minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Het historische centrum met zijn beroemde bezienswaardigheden ligt op een steenworp van dertien skigebieden. Een skitocht of winterwandeling is dus nooit ver weg in Innsbruck. Lees meer
Voel je de winterspanning al?
Boek dan nu en verzeker je van de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer
Veelzijdige wintersport in Gastein
Eén vallei, vier skigebieden. Met de gondel „non stop to the top“ en genieten van de lange afdalingen. Met de auto of de skibus ben je in een paar minuten in de skigebieden. Ga na het skiën lekker ontspannen in het warme thermaal water in de thermen. Heerlijk! Lees meer
Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk
Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer
Alpen Bier Index: flinke stijging bierprijs, vooral in Oostenrijk.
FOTOVERSLAG | Zo mooi was 't in Serfaus-Fiss-Ladis
SKILIFT-VRAGEN | Wie maken de piste meer kapot, boarders of skiërs?
REISVERSLAG | Relaxt en sneeuwzeker skiën in belastingvrij Samnaun in Zwitserland
Reisverslag en reistips voor wintersport in Sankt Anton am Arlberg
Snowrepublic reistips | Ga met 25% korting wintersporten in Ischgl
REVIEW | Functioneel en stijlvol op de piste met ski-jack en skibroek van Colmar voor heren
REISVERSLAG | Kilometers maken vanuit Flachau in het hart van Ski amadé
REISVERSLAG | Op naar Muttereralm, het gezinsvriendelijke skigebied vlakbij Innsbruck
Wintersport in Zweden
Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer
Uitgelichte artikelen
Reisverslag en reistips voor wintersport in Sankt Anton am Arlberg
Snowrepublic reistips | Ga met 25% korting wintersporten in Ischgl
REISVERSLAG | Kilometers maken vanuit Flachau in het hart van Ski amadé
REISVERSLAG | Op naar Muttereralm, het gezinsvriendelijke skigebied vlakbij Innsbruck
REISVERSLAG | Een dagje skiën in Axamer Lizum vanuit Innsbruck
Oneindig skiplezier in Schladming-Dachstein
Pak de gondel omhoog en maak lange afdalingen. In het skigebied Schladming-Dachstein in Stiermarken, met 8 skibergen en meer dan 230 kilometer eersteklas pistes staat niets een geslaagde wintervakantie in de weg. Het hart van het skiplezier is de Schladminger 4-Berge-Skischaukel, die vier skibergen met elkaar verbindt. Beleef onvergetelijke ski-avonturen in Schladming-Dachstein. Lees meer
Beste skioord 2023: Val Thorens
Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer
Wintersport in SnowWorld
Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer