LENTE-RECEPT: CRÈME BRÛLÉE UIT FRANKRIJK

Door Thiery Thielemans

Het heerlijke nagerecht crème brûlée heb je vast wel eens op de dessertkaart van een restaurant zien staan of misschien zelfs al eens besteld en geproefd. Maar heb je het ook al ooit zelf gemaakt? Hier een simpel recept voor deze populaire lekkernij uit Frankrijk. Leuk om zelf eens een smakelijk Frans feestje op tafel te zetten!

DE HERKOMST

Over de herkomst van de crème brûlée bestaan nogal wat tegenstrijdige verhalen. Zowel de Spanjaarden, de Engelsen als de Fransen claimen namelijk aan de wieg te hebben gestaan bij de geboorte van dit populaire dessert. De Spanjaarden beweren al sinds de 18e eeuw crème brûlee te serveren onder de naam crema Catalana. De Engelsen zeggen daarentegen dat zij al in de 17e eeuw burnt cream op de kaart hebben staan.

En hoewel de Fransen pas in de late 19e eeuw met het bij ons bekende crème brûlée kwamen, zijn juist zij het die er met de eer vandoor gingen. In die tijd was het namelijk heel modern om ook buiten Frankrijk de kaart in het Frans te presenteren. De benaming crème brûlee wordt vanaf die tijd internationaal gebruikt en dat is daarom ook waarom wij het onder deze naam kennen.

WAT IS HET?

Maar wat is crème brûlée nu eigenlijk? Het is een custardachtig nagerecht met een gekaramelliseerd suikerlaagje. De custard maak je eenvoudig van melk, room, eierdooiers en een vanillestokje. Daarna bedek je het met een laagje suiker dat je vervolgens met een brandertje* lekker knapperig brandt. Heel simpel, heel eenvoudig maar ó zo lekker. Probeer het zelf maar eens!

crème
Met een brandertje karamelliseer je het suikerlaagje op de crème brûlée © Pixabay

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN

2 deciliter volle melk
4 deciliter ongeklopte en ongezoete slagroom
6 eierdooiers
1 vanillestokje
90 gram witte suiker
20 gram bruine suiker

crème
Voor crème brûlée voor vier personen heb je 6 eierdooiers nodig © Pixabay

BEREIDINGSWIJZE

Verwarm de oven voor op 95 graden. Snij het vanillestokje doormidden en schraap het vanillemerg voorzichtig met een mespuntje uit de twee helften van het stokje. Breng daarna het vanillemerg samen met de melk, de witte suiker en de zo goed als lege helften van het vanillestokje langzaam aan de kook. Doe ondertussen de ongeklopte slagroom samen met de eierdooiers in een kom en roer deze goed door elkaar.

Als de melk met toebehoren kookt, voeg je het geheel toe aan de kom met daarin het mengsel van slagroom en eierdooiers. Roer het geheel weer goed door en vergeet niet om de twee helften van het vanillestokje er uit te halen. Deze mag je weggooien of bewaren om later ter decoratie op de crème brûlée te leggen. Zet de kom in de koelkast zodat het mengsel goed af kan koelen!

Wanneer het mengsel is afgekoeld, schep je het in vier aardewerken of ovenbestendige glazen platte bakjes. Deze zet je vervolgens voor 50 minuten in de oven. De crème brûlée is gaar zodra de bovenkant gestold is. Wanneer je aan het bakje schudt lijkt het geheel echter op een soort van drilpudding. Als dat zo is, dan is je crème brûlée perfect gegaard! Zet de vier bakjes daarna minimaal twee uur in de koelkast om af te koelen.

Vóór het serveren van de crème brûlée strooi je een dun laagje bruine suiker over de bakjes en met een brandertje* brandt je vervolgens een mooi gekaramelliseerd laagje op het door jou gemaakte nagerecht. Brandt echter niet te lang want anders wordt de pudding weer te warm en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

GENIET SMAKELIJK VAN JE ZELFGEMAAKTE CRÈME BRÛLÉE UIT FRANKRIJK!

*Een crème brûlée brandertje koop je al voor slechts enkele euro’s bij een winkel met huishoudelijke artikelen

(Visited 1.366 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.