Het heerlijke nagerecht crème brûlée heb je vast wel eens op de dessertkaart van een restaurant zien staan of misschien zelfs al eens besteld en geproefd. Maar heb je het ook al ooit zelf gemaakt? Hier een simpel recept voor deze populaire lekkernij uit Frankrijk. Leuk om zelf eens een smakelijk Frans feestje op tafel te zetten!
DE HERKOMST
Over de herkomst van de crème brûlée bestaan nogal wat tegenstrijdige verhalen. Zowel de Spanjaarden, de Engelsen als de Fransen claimen namelijk aan de wieg te hebben gestaan bij de geboorte van dit populaire dessert. De Spanjaarden beweren al sinds de 18e eeuw crème brûlee te serveren onder de naam crema Catalana. De Engelsen zeggen daarentegen dat zij al in de 17e eeuw burnt cream op de kaart hebben staan.
En hoewel de Fransen pas in de late 19e eeuw met het bij ons bekende crème brûlée kwamen, zijn juist zij het die er met de eer vandoor gingen. In die tijd was het namelijk heel modern om ook buiten Frankrijk de kaart in het Frans te presenteren. De benaming crème brûlee wordt vanaf die tijd internationaal gebruikt en dat is daarom ook waarom wij het onder deze naam kennen.
WAT IS HET?
Maar wat is crème brûlée nu eigenlijk? Het is een custardachtig nagerecht met een gekaramelliseerd suikerlaagje. De custard maak je eenvoudig van melk, room, eierdooiers en een vanillestokje. Daarna bedek je het met een laagje suiker dat je vervolgens met een brandertje* lekker knapperig brandt. Heel simpel, heel eenvoudig maar ó zo lekker. Probeer het zelf maar eens!
INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN
- 2 deciliter volle melk
- 4 deciliter ongeklopte en ongezoete slagroom
- 6 eierdooiers
- 1 vanillestokje
- 90 gram witte suiker
- 20 gram bruine suiker
BEREIDINGSWIJZE
Verwarm de oven voor op 95 graden. Snij het vanillestokje doormidden en schraap het vanillemerg voorzichtig met een mespuntje uit de twee helften van het stokje. Breng daarna het vanillemerg samen met de melk, de witte suiker en de zo goed als lege helften van het vanillestokje langzaam aan de kook. Doe ondertussen de ongeklopte slagroom samen met de eierdooiers in een kom en roer deze goed door elkaar.
Als de melk met toebehoren kookt, voeg je het geheel toe aan de kom met daarin het mengsel van slagroom en eierdooiers. Roer het geheel weer goed door en vergeet niet om de twee helften van het vanillestokje er uit te halen. Deze mag je weggooien of bewaren om later ter decoratie op de crème brûlée te leggen. Zet de kom in de koelkast zodat het mengsel goed af kan koelen!
Wanneer het mengsel is afgekoeld, schep je het in vier aardewerken of ovenbestendige glazen platte bakjes. Deze zet je vervolgens voor 50 minuten in de oven. De crème brûlée is gaar zodra de bovenkant gestold is. Wanneer je aan het bakje schudt lijkt het geheel echter op een soort van drilpudding. Als dat zo is, dan is je crème brûlée perfect gegaard! Zet de vier bakjes daarna minimaal twee uur in de koelkast om af te koelen.
Vóór het serveren van de crème brûlée strooi je een dun laagje bruine suiker over de bakjes en met een brandertje* brandt je vervolgens een mooi gekaramelliseerd laagje op het door jou gemaakte nagerecht. Brandt echter niet te lang want anders wordt de pudding weer te warm en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
GENIET SMAKELIJK VAN JE ZELFGEMAAKTE CRÈME BRÛLÉE UIT FRANKRIJK!
*Een crème brûlée brandertje koop je al voor slechts enkele euro’s bij een winkel met huishoudelijke artikelen
Naast de liefde voor mijn gezin, mijn foodtruckbedrijf en schrijven in de breedste zin van het woord heb ik ook een enorme liefde voor alles wat met wintersport, skiën en sneeuw te maken heeft. Op snowrepublic.nl neem ik je graag mee in mijn persoonlijke belevingswereld op het gebied van al het moois dat de besneeuwde bergen ons te bieden hebben!
Wintersport in Innsbruck
Pure levensvreugde voor een onvergetelijke wintervakantie. Hier kan je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen twintig minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Het historische centrum met zijn beroemde bezienswaardigheden ligt op een steenworp van dertien skigebieden. Een skitocht of winterwandeling is dus nooit ver weg in Innsbruck. Lees meer
Voel jij ook die heerlijke winterspanning ?
Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer
Veelzijdige wintersport in Gastein
Eén vallei, vier skigebieden. Met de gondel „non stop to the top“ en genieten van de lange afdalingen. Met de auto of de skibus ben je in een paar minuten in de skigebieden. Ga na het skiën lekker ontspannen in het warme thermaal water in de thermen. Heerlijk! Lees meer
Tien tekenen dat je te oud wordt voor de après-ski
Lawine komt over piste in Lech
8 tips voor een betaalbare wintersport
Op ontdekking op 275 kilometer piste in SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental
Sneeuwzeker skiën in Saas-Fee/Saastal kan nog tot 27 april
(Bijna) alles wat je moet weten over sneeuwkettingen
Snowrepublic reistips | Ga met 20% korting wintersporten in Ischgl
8 afdalingen in SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental die je gedaan moet hebben
Landal Resort Maria Alm: Jouw luxe uitvalsbasis in Skigebied Hochkönig
Uitgelichte artikelen
Sneeuwzeker skiën in Saas-Fee/Saastal kan nog tot 27 april
(Bijna) alles wat je moet weten over sneeuwkettingen
Snowrepublic reistips | Ga met 20% korting wintersporten in Ischgl
8 afdalingen in SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental die je gedaan moet hebben
Landal Resort Maria Alm: Jouw luxe uitvalsbasis in Skigebied Hochkönig
Reisverslag Kronplatz, de winterse parel van de Dolomieten
Ski amadé – Oostenrijks grootste skiparadijs
Alleen in Ski amadé kunt u met één skipas genieten van maar liefst 760 kilometer aan pistes. Tot wel 270 moderne liften en 356 perfect geprepareerde pistes in adembenemende berglandschappen wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer
Leg elk moment vast
Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer
Het grootste skigebied van Oostenrijk
Het winterseizoen begint op 4 december in St. Anton am Arlberg. Dan opent de deur naar buitengewone ervaringen in het grootste skigebied van Oostenrijk. Het charmante resort trekt wintersportliefhebbers van over de hele wereld en biedt meer dan alleen ongerepte pistes: een mengeling van traditie, avontuur en adembenemende natuur. Lees meer