advertentie
Askja Reizen
Laat ook jouw reis op maat maken door Askja Reizen

TEAM SNOWREPUBLIC WENST AL HAAR LEZERS VEEL WIJSHEID EN GELUK IN DEZE LASTIGE TIJD EN WE KIJKEN UIT NAAR EEN VOLGENDE WINTER VOL SNEEUW EN PLEZIER IN DE BERGEN. BEZOEK ONDERTUSSEN ONZE WEBSITES MOUNTAINREPORTERS.COM EN OUTDOORDICHTBIJ.NL VOOR EEN DAGELIJKSE DOSIS REISVERHALEN OVER DE MOOISTE NATUURLIJKE BESTEMMINGEN, VLAKBIJ HUIS OF AAN DE ANDERE KANT VAN DE WERELD.


Daniel Yule doneert helft van zijn premies

Vorige week maakte de Zwitserse skiër Daniel Yule (meermaals World Cup podium) bekend zijn prijzengeld voor de helft te doneren. De Zwitserse afdeling van de wereldwijde organisatie ‘Protect Our Winters’ zal er blij mee zijn. Niet alleen met het geld maar misschien nog wel meer met de aandacht die deze actie genereert.

Gletsjers smelten te hard

We kunnen het allemaal heel eenvoudig met eigen ogen zien: de gletsjers smelten wereldwijd veel te snel. Dat is natuurlijk heel erg vervelend voor ons ‘verwende’ skiërs, maar nog slechter voor veel grotere groepen mensen over de hele wereld. Denk alleen al aan de problemen die het uitblijven van gletsjerwater uit de Himalaya in de rivieren van Bangladesh en India voor gevolgen heeft voor miljoenen mensen en dieren.

Voorzitter FIS onder vuur

Directe aanleiding zijn de uitspraken van Gian Franco Kasper, voorzitter van de Fedération International de Ski (FIS), de FIFA van alle wintersporten op ski’s en boards. Deze meneer heeft het fenomeen klimaatverandering afgedaan als onzin. Een zorgelijk standpunt, zeker in combinatie met een andere uitspraak van dezelfde man: ‘ik doe graag zaken met dictatoriale regimes’.

“Put your money where your mouth is”

Op basis van dat principe is Yule tot zijn beslissing gekomen. De helft van wat hij zaterdag en zondag bij elkaar skiet gaat naar Protect our Winters. Laten we hopen dat hij de wedstrijd wint!

Het smelten gaat hard

Op het blog Atlas Tales is een helder verhaal verschenen over de recente ontwikkelingen op gletsjers bij ons in de buurt.

Hoofdfoto: Pasterze gletsjer aan de voet van de Grossglockner in september 2018, ver teruggetrokken. Foto: Erwin de Boer

advertentie