advertentie
Askja Reizen
Laat ook jouw reis op maat maken door Askja Reizen

 

Tijdens de Olympische Spelen blinken ‘wij Nederlanders’ natuurlijk het allermeest uit op de schaats. IJsbanen zijn er dan ook genoeg in ons landje. Maar er zijn nog veel meer sporten te zien én te doen, die misschien wat minder bekend zijn onder Nederlanders. Tijd om eens wat anders uit te proberen, en misschien aan de volgende Spelen mee te doen!

 

Lesje biatlon. Liggend schieten is in ieder geval makkelijker dan staand!
Lesje biatlon. Liggend schieten is in ieder geval makkelijker dan staand!

Biatlon – langlaufen en schieten

Eerste in het rijtje: Biatlon! Er schijnen enkele Nederlanders best wel aardig aan de weg te timmeren als Biatlonner, maar ik ben er eerlijk gezegd nog nooit eentje tegengekomen. De bedoeling is dat je op langlaufski’s een rondje op een glooiend parcours aflegt, en tussendoor met een geweer op een schietschijf schiet. Het feit dat je net heel fysieke inspanning hebt geleverd en als schutter juist zo stil mogelijk moet staan om te richten, maakt dat dit een gevarieerde maar moeilijke sport is.
Wil je het zelf eens proberen, dan kan dat bijvoorbeeld in het Oostenrijkse Pillerseetal.

Ik heb zelf trouwens wel eens een lesje Biatlon gehad in Arosa Lenzerheide. Hoe goed ik kon schieten? Dat zie je hier!
Wil je zelf? Dan kun je in de Biathlon Arena van Lenzerheide een proefles doen.

Aan de gezichten gezien is dat bobsleeën best wel spannend...
Aan de gezichten gezien is dat bobsleeën best wel spannend…

Bobsleeën – in razende vaart de baan af

Dat biatlon vond ik wel tof, maar om in een echte bobslee te stappen? Daar zou ik toch heel even over na moeten denken. Het is natuurlijk wel wat anders dan een rondje rodelen of op zo’n kinderbaan…

Denk jij alleen maar ‘ja, vet!’? Dan moet je misschien even naar Innsbruck. Daar kun je op de bobsleebaan in groepjes van maximaal 5 (plus een echte bobsleeer als zesde man die je veilig naar beneden moet brengen) de 800 meter lange baan met tien bochten af. Je gaat daarbij zo’n 90 kilometer per uur. Dat valt me dan eigenlijk wel weer mee… Zal ik dan toch?
Je kunt overigens ook in een officiële ‘Olypische Spelen-bob’ de baan af, en dan ga je nog een stukje harder. Dit alles in de Olympiaworld in Innsbruck.

Wat zei ik nou eigenlijk over curling en geen adrenaline? De spanning is ook hier van z'n gezicht af te lezen
Wat zei ik nou eigenlijk over curling en geen adrenaline? De spanning is ook hier van z’n gezicht af te lezen

Curling – sjoelen in het groot

Ben je iets minder van de fysieke inspanning of snelheid? Dan is een lesje curling misschien wel wat! De spelregels weet ik ook niet precies, maar het is iets met grote ‘stenen’die je richting een doel moet schuiven en vooral heel hard bezemen. Op de curlingbaan van Kitzbühel kunnen ze het je vast uitleggen.

En geloof het of niet, maar ja: ik heb ooit een proefles curling gehad! Hiervoor hoef je namelijk helemaal niet naar Oostenrijk of Zwitserland, maar kun je ook gewoon doen op de Jaap Edenbaan in Amsterdam.

Foto’s: kitzbuehel.com, olympiaworld.at, kitzbueheler-alpen.com

advertentie