Nog even en het nieuwe wintersportseizoen 2023/2024 staat voor de deur. Terwijl het buiten nog volop nazomert worden intussen de nieuwe prijzen voor skipassen bekend gemaakt. En die liggen dit seizoen wéér hoger dan vorig jaar. De Oostenrijkse politiek -en dan met name de Tirolse- roept de liftexploitanten op om hun prijzen te matigen.

Bedreiging

De voorzitter van Tirolse politiek club NEOS, durft zelfs te stellen dat de prijsstijgingen “gevaarlijk” zijn en een grote bedreiging voor het toerisme vormt. Immers, niet alleen de prijzen skipassen stijgen, maar ook die van de accommodatie en het onderhoud ter plekke, zoals het eten en drinken. “Uiteindelijk zal het leiden tot een daling van de vraag”, zo stelt hij. “Een gezin met twee kinderen van 7 en 8 jaar betaalt nu zo’n 1.000 euro voor een week skipassen. Dat maakt een skivakantie in Tirool tot een absolute luxe”.

Net als in Nederland hebben ze in Oostenrijk/Tirol te maken met forse inflatie en dat werkt ook door op de prijzen van de skipassen. In augustus bedroeg de inflatie nog 7,5% en die kosten worden ook doorberekend in de prijs van een skipas. Echter, de afgelopen jaren zijn de prijzen van skipassen harder gestegen dan de inflatie; namelijk met zo’n 4 tot 5 procent. “Als we dezelfde stijging van de skipassen hadden doorberekend in de prijzen van de horeca dan zou een schnitzel nu 55 euro kosten”, zo becijferde de voorzitter.

Gerechtvaardigd?

Zijn de prijsstijgingen, afgezien van de inflatie, gerechtvaardigd? Een toerisme-expert vind van wel. Volgens hem hebben de liftexploitanten veel geïnvesteerd in aspecten als duurzaamheid, stoelverwarming, nieuwe liften etc. “Het comfort van skiën in het Alpengebied, en dan met name in Tirol, ligt op een hoog niveau”, zo zegt hij. Toeristen hebben niet alleen daarvan geprofiteerd, maar de investeringen in duurzaamheid werpen ook hun vruchten af. Zo waren veel liftexploitanten beschermd tijdens de afgelopen energiecrisis.

Vergelijking

Als we de prijs van skipassen in Tirol vergelijken met bijvoorbeeld in skipas in Amerika dan valt het “best” nog mee met een prijs van rond de 70/80 euro voor een dagpas. In populaire regio’s als Whistler of Beaver Creek betaal je voor dagpassen zo’n 200 dollar (184 euro). In Aspen betaal je zelfs 210 euro voor een dagje op de piste.

Bron: TT.com en seilbahn.net | Hoofdfoto: Saskia Smulders

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Hochkönig

Hochkönig, een skivakantie vol hoogtepunten

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters gevarieerde skipistes met in totaal 120 kilometer pistes en 34 ultramoderne skiliften tegen een adembenemend alpendecor. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer