Nog even en het nieuwe wintersportseizoen 2023/2024 staat voor de deur. Terwijl het buiten nog volop nazomert worden intussen de nieuwe prijzen voor skipassen bekend gemaakt. En die liggen dit seizoen wéér hoger dan vorig jaar. De Oostenrijkse politiek -en dan met name de Tirolse- roept de liftexploitanten op om hun prijzen te matigen.

Bedreiging

De voorzitter van Tirolse politiek club NEOS, durft zelfs te stellen dat de prijsstijgingen “gevaarlijk” zijn en een grote bedreiging voor het toerisme vormt. Immers, niet alleen de prijzen skipassen stijgen, maar ook die van de accommodatie en het onderhoud ter plekke, zoals het eten en drinken. “Uiteindelijk zal het leiden tot een daling van de vraag”, zo stelt hij. “Een gezin met twee kinderen van 7 en 8 jaar betaalt nu zo’n 1.000 euro voor een week skipassen. Dat maakt een skivakantie in Tirool tot een absolute luxe”.

Net als in Nederland hebben ze in Oostenrijk/Tirol te maken met forse inflatie en dat werkt ook door op de prijzen van de skipassen. In augustus bedroeg de inflatie nog 7,5% en die kosten worden ook doorberekend in de prijs van een skipas. Echter, de afgelopen jaren zijn de prijzen van skipassen harder gestegen dan de inflatie; namelijk met zo’n 4 tot 5 procent. “Als we dezelfde stijging van de skipassen hadden doorberekend in de prijzen van de horeca dan zou een schnitzel nu 55 euro kosten”, zo becijferde de voorzitter.

Gerechtvaardigd?

Zijn de prijsstijgingen, afgezien van de inflatie, gerechtvaardigd? Een toerisme-expert vind van wel. Volgens hem hebben de liftexploitanten veel geïnvesteerd in aspecten als duurzaamheid, stoelverwarming, nieuwe liften etc. “Het comfort van skiën in het Alpengebied, en dan met name in Tirol, ligt op een hoog niveau”, zo zegt hij. Toeristen hebben niet alleen daarvan geprofiteerd, maar de investeringen in duurzaamheid werpen ook hun vruchten af. Zo waren veel liftexploitanten beschermd tijdens de afgelopen energiecrisis.

Vergelijking

Als we de prijs van skipassen in Tirol vergelijken met bijvoorbeeld in skipas in Amerika dan valt het “best” nog mee met een prijs van rond de 70/80 euro voor een dagpas. In populaire regio’s als Whistler of Beaver Creek betaal je voor dagpassen zo’n 200 dollar (184 euro). In Aspen betaal je zelfs 210 euro voor een dagje op de piste.

Bron: TT.com en seilbahn.net | Hoofdfoto: Saskia Smulders

Lees ook:

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer