Ga nu met korting naar Ischgl. Klik hier voor meer informatie.


 

Japan: snowboarden in de poedersneeuw

Door Sander Smit

Japan biedt winters die je nergens anders vindt. Op het noordelijke eiland Hokkaido valt meer dan vijftien meter poedersneeuw per jaar. Dat betekent dat het er veel en vaak sneeuwt. En met een lage vochtigheidsgraad heb je de sneeuw nog nooit zo licht meegemaakt als hier.

Poedersneeuw Japan
Poedersneeuw Japan. Eigen foto: Sander Smit.

Ik vlieg vanuit Amsterdam via Nagoya naar Sapporo. Lees snel verder waarom Furano, maar ook Niseko en Shiga Kogen dé wintersportgebieden zijn waar je in Japanse stijl maximaal kunt genieten van de sneeuw.

Furano: een overvloed aan sneeuw

Vanuit Sapporo pak ik de bus naar Furano, mijn eerste winter hotspot in Japan. Bij aankomst in Furano ben ik onder de indruk van de hoeveelheid sneeuw die in het dorp ligt. In het hotel moeten de schoenen uit en de hotelsloffen aan. De volgende ochtend gaat de gondellift stipt om 9:00 uur open. Reken maar dat ik op tijd ben, want die Japanners zullen niet uitlopen in de tijd.

Ingesneeuwde bus
Japanse ‘Maneki Neko’ gelukskat bij de voorruit van een ingesneeuwde bus. Het wenkende linker pootje zou volgens de Japanse gedachte klanten binnen moeten halen. Deze kat lijkt daarin onvoldoende geslaagd. Eigen foto: Sander Smit.

Furano is een oud, klein en minder toeristisch wintersport dorp. Zodra je de gondellift naar boven neemt, weet je waarom je helemaal hier naartoe bent gekomen. Wat een hoeveelheid sneeuw! En ik ben hier niet om alleen maar op de pistes te snowboarden.

Sneeuwlandschap in Furano
Sneeuwlandschap met talloze loofbomen in Furano. Eigen foto: Sander Smit.

In Furano bieden speciale poortjes toegang tot veel off-piste afdalingen in de poedersneeuw. Ook vannacht heeft het gesneeuwd en tijdens de eerste run ga ik zwevend door de verse sneeuw naar beneden. Het waanzinnige gevoel is er weer, hiervoor sta je op het snowboard. En met de zon erbij, ontvouwt zich een fantastisch sneeuwlandschap. Na drie dagen snowboarden tussen uitsluitend Japanners ga ik met de bus door naar het volgende wintersportgebied: Niseko.

Modern Niseko

In tegenstelling tot Furano, is Niseko erg populair onder de toeristen. Het gebied rondom de Annupuri vulkaan bestaat naast Niseko Village uit drie andere dorpen: Hirafu, Annupuri en Hanazono.

Niseko Village met op de achtergrond Vulkaan Yotei
Niseko Village met op de achtergrond Vulkaan Yotei. Eigen foto: Sander Smit.

Mijn eerste dag is niet zo best: er wordt gewaarschuwd dat de liften mogelijk dicht gaan vanwege de harde wind. Dit weerhoudt mij er niet van om snel een skipas te kopen. Zodra ik de lift boven uit stap, kom ik terecht in een white-out; door de harde wind en sneeuw zie ik echt helemaal niks. Hoewel ik nog volledig onbekend ben met het gebied, weet ik gelukkig wel mijn weg langzaam over de piste naar beneden te vinden.

Zodra ik de lift boven uit stap, kom ik terecht in een white-out; door de harde wind en sneeuw zie ik echt helemaal niks

Ik blijf vervolgens wat lager tussen de bomen snowboarden zodat ik nog wat kan zien, maar lekker snowboarden is anders. Mount Annupuri is mij vandaag niet goed gezind.

Vulkaan Yotei op een heldere dag in Niseko.
Snowboarden op een heldere dag in Niseko. Eigen foto: Sander Smit.

Ondanks deze slechte start, laat Niseko zich de daaropvolgende dagen van zijn goede kant zien. In Niseko kun je veel verse sneeuwsporen achterlaten op de officiële off-pistes, waar je tussen de loofbomen door naar beneden kunt boarden. Vanaf elke plek in het gebied heb je op een heldere dag prachtig uitzicht op Mount Yotei. Een uniek uitzicht dat je vanwege veel sneeuwval en mist niet elke dag hebt.

Eenpersoons stoeltjeslift naar de top
Eenpersoons stoeltjeslift naar de top. Eigen foto: Sander Smit.

Niseko is minder authentiek, maar populair bij Australische wintersporters. In Niseko Village zijn de hotels en appartementen erg modern en goede restaurants met zowel Japans als Westers eten kun je overal vinden. Dit staat in schril contrast met de skiliften; deze zijn nogal ‘traditioneel’ of gewoon oud te noemen. Met als hoogtepunt de eenpersoons stoeltjeslift zonder beugel die mij nota bene naar de top van de vulkaan brengt. De traditionele liften die toegang geven tot de beste sneeuw zijn kenmerkend voor een wintersport in Japanse stijl.

Japanse kersenbloesem

Na tien dagen snowboarden neem ik het vliegtuig naar het zuidelijker gelegen eiland Honshu om de eeuwenoude Japanse traditie – de ‘Sakura’ – te aanschouwen. Dit is de volle bloei van de kersenbloesem die maar enkele dagen per jaar voor komt.

Kersenbloesem in Japan
Wintersport intermezzo: kersenbloesem in Japan. Eigen foto: Sander Smit.

Voor Japanners is ‘Hanami’, letterlijk het aanschouwen van de bloei van de kersenbloesem én picknicken onder de uitvallende bloesem, een traditie die je niet mag missen. Erg bijzonder om dit natuurfenomeen tijdens de wintersportreis mee te maken en te zien hoe fanatiek de Japanners zijn als het om foto’s met de ‘Sakura’ gaat.

Traditioneel Shiga Kogen

Omdat ik het snowboarden weer mis, ga ik vanuit Tokio met de hogesnelheidstrein (‘Shinkansen’) – die met meer dan 400 kilometer per uur rijdt – naar Nagano. Nabij Nagano ligt het grootste skigebied van Japan, Shiga Kogen. Ook wel bekend als het dorp waar in 1998 de Olympische spelen plaatsvonden. De oude gondeleitjes van die tijd gaan nog steeds langs de Olympische piste omhoog. De pistes zijn niet alleen bij de Japanners, maar ook bij de sneeuwapen populair.

Sneeuwapen in Japan
Sneeuwapen in Japan. Eigen foto: Sander Smit.

Shiga Kogen is anders dan de skigebieden op Hokkaido. Er heerst een ouderwetse sfeer en er komen veel traditionele parallelskiërs op af. Het is er strikt verboden om off-piste te gaan en in het verleden waren delen van het gebied zelfs uitsluitend toegankelijk voor skiërs. De snowboarder was er gewoonweg niet welkom.

Witte loofbomen op de piste in Shiga Kogen
Witte loofbomen op de piste in Shiga Kogen. Eigen foto: Sander Smit

Shiga Kogen is een aaneenschakeling van liften en bergen waarvoor je een volle dag nodig hebt om van de ene naar de andere kant van het gebied te komen. Omdat ik de laatste lift van de dag niet meer haal, stap ik in een ski-bus die mij terugbrengt naar het hotel. In het hotel douche je gezamenlijk op kleine krukjes, waarna je in de ‘onsen’ (natuurlijke heetwaterbron) kunt badderen om de dag met de andere Japanse hotelgasten af te sluiten.

Sneeuwaap bij de 'onsen'.
Sneeuwaap bij de ‘onsen’. Eigen foto: Sander Smit.

Wat maakt de wintersport in Japan zo uniek?

Wintersport in Japan betekent veel sneeuw, ook in het dorp. Voor 100% poedersneeuw garantie ga je in januari, want later in het jaar is de sneeuw al wat zwaarder, aldus de Japanners. De afdalingen bevinden zich voornamelijk op vulkanen, waarbij je tussen de loofbomen (er zijn bijna geen dennenbomen) door naar beneden kunt boarden.

Sneeuwmuur in Japan
Sneeuwmuur in Japan. Eigen foto: Sander Smit

Ondertussen bieden de pistes bijzonder uitzicht op andere vulkanen. In tegenstelling tot in Shiga-Kogen, heb je in Furano en in Niseko bijzonder veel snowboarders.

de stoeltjesliften worden secuur schoongeveegd door de liftbedienden en je wordt altijd vriendelijk door hen begroet bij het instappen

Hoewel Japan het land van de nieuwste ontwikkelingen is, zijn de skiliften erg ouderwets. Desondanks worden de stoeltjesliften secuur schoongeveegd door de liftbedienden en word je altijd vriendelijk door hen begroet bij het instappen. Houd de lifttijden goed in de gaten, want het komt niet voor dat daarvan wordt afgeweken in Japan.

Een overvloed aan sneeuw in Japan
Een overvloed aan sneeuw in Japan. Eigen foto: Sander Smit.

Wil je nog een bijzondere wintersportactiviteit doen? Japan biedt veel mogelijkheden voor ‘catskiën’. Je gaat met de pistebully naar de top van een berg, waarna je op poedersneeuw hellingen naar beneden gaat. Je hebt met een kleine groep een hele berg voor jezelf. Helaas regent het de dag voordat ik wil gaan. Hierdoor is de ervaring niet optimaal en wordt de activiteit geannuleerd. Erg jammer, maar ook een goede reden om nog een keer terug te komen.

Catskiën is mogelijk in Japan
Catskiën is mogelijk in Japan. Eigen foto: Sander Smit.

Een ideale wintersportvakantie combineer je met een bezoek aan de bloesem: de populairste bezienswaardigheid van Japan. Naast de natuurlijke schoonheid van Japan en de weelde aan poedersneeuw blijven mij de beste sushi restaurants, de stiptheid, efficiëntie, betrouwbaarheid en gastvrijheid van de Japanners bij. En last but not least: de verwarmde toiletbrillen. Kortom: een wintersport in Japanse stijl die ik iedereen kan aanraden!


Lees hier alle wintersport reisverhalen


één reactie op “Reisverslag: snowboarden in Japanse poedersneeuw”

  • Inge Ekkelboom
    28 oktober 2018 at 16:47

    Super leuk artikel en wat een prachtige foto’s!! GREAT JOB! Ik zie graag je volgende verslag tegemoet!

Comments are closed.

 

Hochkönig

Hochkönig, een skivakantie vol hoogtepunten

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters gevarieerde skipistes met in totaal 120 kilometer pistes en 34 ultramoderne skiliften tegen een adembenemend alpendecor. Lees meer

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer