Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Pila is een domein van wintersport-dagjesmensen

Door Pauline van der Waal

Valle d’Aosta is een regio in Italië met verschillende wintersportgebieden. Aosta is de hoofdstad van het gebied met zo’n 35.000 inwoners en ligt praktisch naast de Italiaanse ingang van de Mont Blanc-tunnel. Vanuit de stad gaat er direct een gondel omhoog naar het skigebied Pila.

Ik bezocht de regio om verschillende skigebieden uit te proberen, en vanzelfsprekend was Pila er één van.

Over Pila

Pila heeft bij elkaar toch zo’n mooie 70 kilometer aan piste. Daarvoor moet je wel eerst een flink stuk omhoog met de gondel die in de stad zelf begint. Je kunt dus in de stad verblijven, maar je kunt ook een appartement of hotel nemen in het gebied zelf.
Pila is de achtertuin van de inwoners van Aosta, die in het weekend en masse de piste op gaan. Net als inwoners van Milaan en Turijn overigens, want die zitten vanuit hun woonplaats ook zo in Aosta. Dit laatste hebben we geweten…

Met de gondel omhoog

Bij bezoeken Pila op een zondag, en ik kan je vertellen: dat is geen aanrader. We komen aan bij de gondel, en schrikken ons een ongeluk. De parkeerplaats is afgeladen vol, met auto’s maar ook letterlijk met busladingen. Dat heeft z’n weerslag op de rij die bij de gondel staat. Dat gaat wel even duren…

Als we eenmaal boven zijn, is het leed nog niet geleden. Ook bij de stoeltjesliften staan enorme rijen. Even verlangen we terug naar La Thuile van gisteren, waar we de pistes bijna voor onszelf hadden.

In Pila staan we regelmatig in de rij bij de skilift, maar dat is met dit zonnetje geen straf
In Pila staan we regelmatig in de rij bij de skilift, maar dat is met dit zonnetje geen straf

De mensenmassa verdeelt zich

Uiteindelijk is de hele groep boven aanbeland, en lijkt het toch mee te vallen. Van enorme opstoppingen is geen sprake, maar heel rustig is het ook niet. Dan helpt het ook niet mee dat de liften niet erg modern zijn en dus de Oostenrijkse highspeed missen. Overkappingen voor de stoeltjesliften zijn hier ook nog niet uitgevonden, maar gelukkig hebben we mooi weer! Laten we dat gebied dan maar van onder tot boven gaan bekijken.

Met het liftje naar boven duurt wel even...
Met het liftje naar boven duurt wel even…

Lekker gaan, en regelmatig pauze

We zoeken de pistes wat verder weg op, en daar gaat het eigenlijk helemaal prima! We besluiten om deze piste gewoon zes keer achter elkaar te doen, want de sneeuwkwaliteit hier is helemaal top. We crossen volle vaart naar beneden, in de lift kunnen we toch weer lang genoeg uitrusten.

Ook genieten we van het heerlijke weer en is een koffie op het terras dus ook helemaal geen straf. Uiteindelijk hebben we toch een lekkere skidag voordat we weer met de gondel terug naar beneden gaan. En ondanks dat we ook hier weer even in de rij moeten, gaat het een stuk sneller dan vanochtend. Op naar het aperitief!

We hebben een rustige piste gevonden, en doen die ook meteen zes keer achter elkaar.
We hebben een rustige piste gevonden, en doen die ook meteen zes keer achter elkaar.

Voordelen van Pila

  • Je kunt het makkelijk combineren met een bezoekje aan of verblijf in de stad Aosta
  • Vlakbij de Mont Blanc-tunnel

Nadelen van Pila

  • Wat een drukte in het weekend! Eer dat je boven bent heb je al heel wat in de rij gestaan
  • De 70 kilometer piste bestaat uit veel gecentreerde pistes. Tochten maken zit er dus niet in
  • De liften zijn veelal verouderd, en/of niet heel snel

Alle informatie over het gebied en dorp is te vinden op de pagina van Pila. Natuurlijk kun je ook meer lezen over Valle d’Aosta als geheel en bekijk je hier de video die ik daarover maakte. Hieronder vind je de pistekaart.

Pistekaart van Pila
Pistekaart van Pila
(Visited 580 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer