Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar wij krijgen zo langzamerhand een ‘information overload’ van al het Coronanieuws. Bovendien veranderen de berichten zo snel, dat het bijna niet bij te houden is. Aan de andere kant krijgen we veel vragen over hoe de situatie in een bepaald land of gebied is. Om deze reden hebben we de huidige situatie per land voor je op een rijtje gezet. Verder zullen we dan alleen nog over Corona berichten bij groot nieuws dat wintersport aangaat.

Voor alle gebieden, iedereen werkzaam in de branche én natuurlijk alle reizigers hopen we dat de situatie snel weer normaliseert en we weer over kunnen tot de orde van de dag!

Laatste nieuws – check de overheid!

***UPDATE 27 MAART 2020*** Wintersporters die half maart in Tirol geweest zijn, moeten volgens de lokale autoriteiten zeer alert zijn op symptomen die doen denken aan het coronavirus. Meerdere vakantiegangers zijn de afgelopen week positief getest en mogelijk zijn meer mensen in het wintersportgebied besmet geraakt.

Tussen 13 en 16 maart zijn er meerdere groepen uit Nederland, Zweden en Ierland in de Oostenrijkse plaatsen Axams en Götzens geweest. De autoriteiten publiceerden daarom een lijst van hotels. Mensen die daar hebben overnacht, moeten alert zijn.

Het virus heeft een incubatietijd van maximaal twee weken. Mochten wintersporters in de genoemde periode besmet zijn geraakt, dan krijgen ze naar verwachting deze week klachten. De autoriteiten hebben een alarmlijn in het leven geroepen voor mensen die bang zijn dat zij tijdens de wintersport besmet zijn geraakt.

***UPDATE 20 MAART 2020*** De strenge coronamaatregelen die in Oostenrijk van kracht zijn, worden met nog eens drie weken verlengd tot 13 april. De maatregelen zijn sinds maandag van kracht en sinds gisteren is de zwaar getroffen regio Tirol volledig afgezonderd van de buitenwereld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.


***UPDATE 18 MAART 2020***  Drastische maatregelen. Alle 279 gemeenten in Tirol, Oostenrijk, gaan in quarantaine en iedereen die in Tirol op vakantie was, moet in thuisisolatie

***UPDATE 18 MAART 2020***  Gastein, Flachau en Großarldal in Oostenrijk zijn nu ook afgesloten van de buitenwereld.

***UPDATE 18 MAART 2020***
Europa gaat verder op slot. Premier Rutte heeft de Nederlandse bevolking gevraagd alleen naar het buitenland te reizen als dat strikt noodzakelijk is. De buitengrenzen van het Schengengebied gaan op slot. De grenzen tussen de Europese landen op sommige plaatsen, maar de Nederlandse grenzen niet. België gaat vanaf woensdag 18 maart in lock-down.

***UPDATE 15 MAART 2020***
Er komt vooralsnog geen reisverbod voor Nederlanders, dat is duidelijk geworden tijdens de persconferentie die vanmiddag om 17.30 uur heeft plaatsgevonden.


Zoals gezegd verandert de situatie sneller dan we kunnen bijhouden. Goede bronnen voor het laatste nieuws zijn:

  • De Rijksoverheid. Hier wordt informatie gegeven over de situatie in Nederland, maar ook FAQ’s over reizen naar Italië.
  • Rijksoverheid: reisadviezen per land.
  • De NOS houdt ook doorlopend een liveblog bij, waarin het laatste nieuws wordt gemeld.

Hieronder doen we een poging om de situatie per wintersportland te beschrijven.


Oostenrijk: alle wintersporters uit Tirol moeten in quarantaine

***UPDATE 18 MAART 2020*** De hele deelstaat Tirol wordt momenteel beschouwd als een risicogebied voor het coronavirus. Dit betekent dat niet alleen thuiskomers uit de in quarantaine geplaatste dorpen in Tirol, Vorarlberg en Karinthië zich 14 dagen moeten isoleren, maar iedereen die de afgelopen twee weken ergens in Tirol is geweest. Lees het hele bericht op ORF.at.

***UPDATE 17 MAART 2020*** Sölden en St. Christoph am Arlberg zijn toegevoegd aan de eerder in quarantaine geplaatste dorpen.

***UPDATE 15 MAART 2020*** De Oostenrijkse kanselier Kurz heeft verregaande maatregelen aangekondigd om het virus in zijn land in te dammen. Oostenrijkers worden opgeroepen thuis te blijven en alleen contact te hebben met huisgenoten. Restaurants gaan dicht, vluchten uit Groot-Brittannië, Rusland en Oekraïne worden geschrapt. “Oostenrijk gaat op een waakvlammetje”, zei Kurz in een toespraak.

***UPDATE(3) 14 MAART 2020*** Heiligenblut in Karinthië is, net als het Paznauntal en Sankt Anton am Arlberg in quarantaine geplaatst. Alle toeristen moeten vertrekken. Bewoners en werknemers van de horeca blijven twee weken verplicht in het dorp. Militairen handhaven de orde.

***UPDATE(2) 13 MAART 2020*** Wintersporters uit de dorpen Ischgl, See, Kappl, Galtür en St. Anton am Arlberg moeten in thuisisolatie.

***UPDATE 13 MAART 2020*** inmiddels is bekend geworden dat op zondag 15 maart alle skigebieden in Tirol, Salzburg en Vorarlberg het wintersportseizoen 2019-2020 zullen beëindigen.

***UPDATE(2) 12 MAART 2020*** Inmiddels meldt de website van Ischgl dat het niet gaat om twee weken, maar ’tot nader order’. Andere skigebieden hebben dat voorbeeld op het moment van schrijven nog niet gevolgd.

***UPDATE 12 MAART 2020*** Het skigebied van Ischgl gaat per zaterdag 14 maart voor twee weken op slot, in verband met het grote aantal besmettingen aldaar.

12 maart 2020: Gisteren werd bekend dat de bekende Oostenrijkse après-ski aan banden wordt gelegd. Het is niet meer toegestaan om op een binnenlocatie meer dan 100 personen binnen te laten. In de praktijk betekent dat, dat de grote après-ski bars bijna allemaal besluiten om hun seizoen vroegtijdig te beëindigen.

Ga je naar een gebied dat niet in deze deelstaten ligt? Om te weten hoe het ervoor staat in ‘jouw’ skigebied, kun je het beste de website en Facebookpagina van het desbetreffende gebied in de gaten houden, of contact opnemen met de plaatselijke VVV.


Frankrijk: in lock-down vanaf 17 maart

***UPDATE 17 MAART 2020*** Ook Franrkijk gaat in lock-down. Je mag alleen nog naar buiten met speciale papieren.

***UPDATE (2) 14 MAART 2020*** Nog geen 24 uur nadat de Franse skigebieden aankondigden gewoon open te blijven, zien zij zich vanwege de extra maatregelen opgelegd door de premier nu toch genoodzaakt de sluiten.

***UPDATE 14 MAART 2020*** De Franse overheid is in veelvuldig overleg met de skigebieden. Voorlopig blijven de gebieden in Frankrijk geopend.

12 maart 2020: Ook Frankrijk doet z’n best om het virus in te dammen. In verschillende departementen zijn scholen dicht. Daarnaast zijn grote evenementen afgelast. We berichtten al eerder dat dat ook geldt voor bijvoorbeeld de wintereditie van Tomorrowland. Vanaf 13 maart is het aantal toegestane bezoekers voor evenementen ingeperkt van 1000 naar 100.

Er zijn op dit moment nog geen oranje of rode gebieden aangemerkt. Ook zijn ons geen bijzondere maatregelen in bepaalde skigebieden bekend.


Zwitserland: Alle gebieden en sommige grenzen dicht

***UPDATE 17 MAART 2020*** De Zwitserse horeca en winkels zijn gesloten. Groepen van meer dan 100 mensen zijn verboden. Ook zijn de scholen dicht. In Zwitserland is nog geen lock-down, je mag daar de straat nog op.

***UPDATE 14 MAART 2020*** De Zwitserse overheid heeft besloten dat alle skigebieden moeten sluiten. Vandaag zijn nog een aantal skigebieden in Bern en Centraal Zwitserland geopend. Deze zullen naar verwachting ook aan het einde van de skidag het seizoen afsluiten. Lees hier meer.

12 maart 2020: Als buurland van het zwaargetroffen Italië heeft Zwitserland controles aan de grens met Italië ingesteld. Sommige kleine grensovergangen zijn geheel gesloten. Zwitserland houdt zich aan de regel die ook in Nederland geldt: evenementen voor meer dan duizend personen worden afgelast.

Er zijn op dit moment nog geen oranje of rode gebieden aangemerkt. Ook zijn ons geen bijzondere maatregelen in bepaalde skigebieden bekend.


Duitsland: diverse maatregelen genomen, ook lokaal

***UPDATE 17 MAART 2020***

Ook Duitsland is niet op slot. Elke deelstaat bepaalt zelf de maatregelen. In Beieren is de noodtoestand uitgeroepen, en zijn alleen supermarkten open. Veel grenzen zijn gesloten. Skigebieden zijn vanzelfsprekend ook dicht.

***UPDATE 14 MAART 2020*** De eerste skigebieden hebben inmiddels hun sluiting bekend gemaakt. Wij vermoeden dat dit voor alle gebieden in het land gaat gelden, maar dat is nog niet bevestigd. Hou de Facebookpagina van hef desbetreffende gebied in de gaten. Winterberg in het Sauerland heeft aangekondigd voor de rest van het wintersportseizoen te sluiten.

12 maart 2020: Ook Duitsland voelt de noodzaak om meer maatregelen te nemen. Er gelden vooralsnog geen verboden, maar wel adviezen. Zo worden hier ook grote evenementen afgelast en wordt de bevolking opgeroepen verstandig te zijn en sociaal contact en bijeenkomsten met veel mensen te vermijden.

Er zijn op dit moment nog geen oranje of rode gebieden aangemerkt. Ook zijn ons geen bijzondere maatregelen in bepaalde skigebieden bekend.


Italië: alle skigebieden dicht, land op slot

12 maart 2020: Italië is op dit moment het hardst getroffen. Sinds 9 maart zijn grote gedeelten van Italië ‘zone rood’ verklaard, wat een negatief reisadvies inhoudt. Oranje betekent alleen in noodzakelijke gevallen reizen. Het openbare leven ligt stil, evenementen zijn afgelast, scholen en winkels zijn dicht. Inwoners moeten een document bij zich hebben als ze hun huis verlaten, waarop wordt verklaard dat ze mogen reizen.
Het spreekt vanzelf dat wintersporten in Italië nu onmogelijk is. Alle skigebieden zijn dan ook gesloten.

Het laatste nieuws over reisadvies naar Italië staat op de website van de Nederlandse overheid.


Scandinavië: weinig informatie te vinden

***UPDATE 15 MAART 2020***

Vanaf maandag 16 maart zullen de de Noorse vliegvelden en havens gesloten worden. Er zullen dan strenge grenscontroles uitgevoerd worden. Dit werd bekend gemaakt door de Noorse regering om verdere verspreiding van het coronavirus (covid-19) te beperken.

Neemt contact op met uw reisbureau of luchtvaartmaatschappij indien u terug naar Nederland wilt. Uw vlucht kan omgeboekt worden.

Indien u met de auto bent gekomen, kunt u terug naar Nederland rijden. Er gaan echter geen veerboten. In Noorwegen en bij de Deense grens zullen er controles plaatsvinden. U dient te kunnen aantonen dat u op reis bent naar Nederland, uw paspoort is in principe voldoende. Houdt wel rekening op wachttijden en maak geen onnodige stops.

Reist u alsnog af naar Noorwegen als toerist of bezoeker, dan wordt u geweerd en teruggestuurd. In sommige gevallen kunt u gearresteerd worden indien u niet de aanwijzingen van de lokale overheden opvolgt.

***UPDATE 14 MAART 2020*** De eerste skigebieden in Noorwegen hebben inmiddels hun sluiting bekend gemaakt. Wij vermoeden dat dit voor alle gebieden in het land gaat gelden, maar dat is nog niet bevestigd. Hou de Facebookpagina van het desbetreffende gebied in de gaten.

***UPDATE 13 MAART 2020*** Sinds vandaag heeft Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Noorwegen verscherpt. Geadviseerd wordt om alleen noodzakelijke reizen te maken. Wie nu in Noorwegen is en daar wil blijven, moet verplicht 14 dagen in quarantaine. In die periode mogen reizigers het land niet verlaten.

12 maart 2020: Hoewel Corona ook in de Scandinavische landen is gevonden, is er weinig nieuws over maatregelen die genomen worden. Voor de skigebieden zijn er geen maatregelen bekend.


IJsland: reizen naar IJsland wordt agfgeraden

***UPDATE 15 MAART 2020*** IJsland heeft maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus (covid-19) tegen te gaan. Reizigers wordt afgeraden om naar IJsland te reizen indien niet hoogst noodzakelijk. Toeristen en andere bezoekers zonder verblijfsvergunning worden momenteel niet officieel geweerd maar onnodig bezoek wordt ten zeerste afgeraden.

Als je nu in IJsland bent wordt je aangeraden terug te keren naar Nederland. Neemt contact op met uw reisbureau of luchtvaartmaatschappij. Meer info (in het Engels) vind je op de website van de IJslandse Gezondheidszorg.


Amerika: inreisverbod en skigebieden sluiten

***UPDATE 15 MAART 2020*** Alle skigebieden in Colorado zijn gesloten.

***UPDATE 14 MAART 2020*** De eerste skigebieden in Amerika zijn vanaf nu gesloten. Jackson Hole, Taos en groot aantal resorts aan de oostkust.

Op 12 maart maakte President Trump bekend dat er een algeheel inreisverbod komt voor iedereen die reist vanuit Europa. Een uitzondering wordt gemaakt voor Amerikaanse inwoners. Het verbod gaat in vanaf zaterdag 14 maart en blijft minimaal 30 dagen van kracht.

Canada: weinig bijzonderheden

***UPDATE 16 MAART 2020*** Ook Canada sluit de grenzen voor buitenlandse bezoekers. Dit geldt zowel voor luchtverkeer als over land. Er zijn voorlopig geen internationale reizigers welkom in het land, maakte premier Justin Trudeau maandagavond bekend. Trudeaus vrouw Sophie is op dit moment gediagnosticeerd met corona. Beiden zitten in thuisquarantaine.

12 maart 2020: In tegenstelling tot Amerika lijkt Canada vooralsnog het hoofd koel te houden. Er zijn (nog) geen specifieke maatregelen aangekondigd.


De stand van zaken zoals hierboven beschreven geldt op donderdag 27 maart 2020. Hou voor de laatste stand van zaken de media goed in de gaten!


LEES HIER ALLE BERICHTEN OVER HET CORONAVIRUS EN WINTERSPORT


 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer