Oud en nieuw in de Alpen

Door Patricia Christiani

Op Nieuwjaarsdag in Nederland is het even bijkomen na alle oliebollen en champagne, in de populaire wintersportlanden als Oostenrijk en Frankrijk is dit wel anders: daar zorgen de meeste vakantiegangers dat ze weer op tijd op de piste zijn.

Natuurlijk vieren ze in de Alpen wel oud en nieuw, maar het gaat er wel iets anders aan toe dan in Nederland. De nadruk ligt wat minder op het knallen van vuurwerk, maar er wordt meestal wel een vuurwerkshow georganiseerd met siervuurwerk, dat natuurlijk prachtig afsteekt tegen de witte bergen. Misschien iets voor oud en nieuw 2020/2021?

Oostenrijk

In Oostenrijk (en trouwens ook Zwitserland) vieren ze Silvester, vernoemd naar Paus Silvester I die op oudejaar 335 overleed en wiens feest dus op 31 december valt. Men gaat vooral gezellig uit eten, waarbij de restaurants meestal nog drukker worden bezocht dan met Kerstmis. Reserveren is dan ook wel aan te raden. Vuurwerk is er in de vorm van vuurwerkshows, wat gisteravond ook weer een mooi gezicht was:

oud en nieuw alpen
Foto’s: webcam St Veit im Defereggental, webcam Zugspitze

Frankrijk

In Frankrijk heet oud en nieuw Saint Sylvestre of Le Revéillon. Ook hier wordt er veelal lekker gegeten met familie of vrienden. Er wordt relatief weinig vuurwerk afgestoken, hoewel de grote skigebieden dit de laatste jaren wel hebben aangepast met een grote siervuurwerkshow voor de toeristen om de feestvreugde te verhogen. Vannacht zag het er dan ook prachtig uit in bijvoorbeeld Val Thorens en Tignes:

Oud en nieuw vieren in de Alpen is dus geen gek idee. Bovendien verdwijnt je Nieuwjaarsdagkater natuurlijk veel sneller op de piste dan in een grauw Nederland!

Hoofdfoto: webcam Damüls

(Visited 345 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.