Oud en nieuw in de Alpen

Door Patricia Christiani

Op Nieuwjaarsdag in Nederland is het even bijkomen na alle oliebollen en champagne, in de populaire wintersportlanden als Oostenrijk en Frankrijk is dit wel anders: daar zorgen de meeste vakantiegangers dat ze weer op tijd op de piste zijn.

Natuurlijk vieren ze in de Alpen wel oud en nieuw, maar het gaat er wel iets anders aan toe dan in Nederland. De nadruk ligt wat minder op het knallen van vuurwerk, maar er wordt meestal wel een vuurwerkshow georganiseerd met siervuurwerk, dat natuurlijk prachtig afsteekt tegen de witte bergen. Misschien iets voor oud en nieuw 2020/2021?

Oostenrijk

In Oostenrijk (en trouwens ook Zwitserland) vieren ze Silvester, vernoemd naar Paus Silvester I die op oudejaar 335 overleed en wiens feest dus op 31 december valt. Men gaat vooral gezellig uit eten, waarbij de restaurants meestal nog drukker worden bezocht dan met Kerstmis. Reserveren is dan ook wel aan te raden. Vuurwerk is er in de vorm van vuurwerkshows, wat gisteravond ook weer een mooi gezicht was:

oud en nieuw alpen
Foto’s: webcam St Veit im Defereggental, webcam Zugspitze

Frankrijk

In Frankrijk heet oud en nieuw Saint Sylvestre of Le Revéillon. Ook hier wordt er veelal lekker gegeten met familie of vrienden. Er wordt relatief weinig vuurwerk afgestoken, hoewel de grote skigebieden dit de laatste jaren wel hebben aangepast met een grote siervuurwerkshow voor de toeristen om de feestvreugde te verhogen. Vannacht zag het er dan ook prachtig uit in bijvoorbeeld Val Thorens en Tignes:

Oud en nieuw vieren in de Alpen is dus geen gek idee. Bovendien verdwijnt je Nieuwjaarsdagkater natuurlijk veel sneller op de piste dan in een grauw Nederland!

Hoofdfoto: webcam Damüls

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer