Volgens de Oostenrijkse statistieken zijn er dit seizoen opvallend veel diefstallen van ski’s dit jaar. Vooral de regio Landeck, waar onder andere Ischgl toe behoort, was er sprake van een behoorlijke stijging van de diefstal. Soms zonder kwade opzet, trouwens. Maar ook heel vaak zonder slechte bedoelingen. “Ski’s lijken soms verwarrend veel op elkaar”.

500 maal

Ze worden gestolen bij de skihut, het restaurant of de après-ski. Je loopt naar de plek waarvan je dacht dat je ze had achtergelaten. Hier was ’t toch? Je kijkt wat verder, je kijkt om je heen…Paniek! Je ski’s zijn weg. Wat doe je? Pak je een ander paar ski’s? Je moet tenslotte toch naar beneden. Of ga je naar de politie? Die tweede vraag werd in Landeck dit seizoen al 500 x met “ja” beantwoordt.

Kettingreactie

Landecks districtscommandant Christoph Patigler spreekt van een “significante toename van diefstallen van ski’s, snowboards en accessoires in 2022/2023”. De meeste gevallen doen zich voor in het de buurt van restaurants. De districtscommandant betwijfelt of er altijd alleen maar slechte bedoelingen ten grondslag ligt aan de stijging: “Wij denken dat er ook vaak sprake is van verwarring.

Dit is echter moeilijk te bewijzen.” Vaak nemen skiërs per ongeluk hun toevlucht tot ski’s die “verwarrend veel op elkaar lijkt” zonder bijbedoelingen. In sommige gevallen zou dit echter een kettingreactie teweegbrengen: “Er zijn ook getroffenen die vervolgens om veiligheidsredenen een ander paar ski’s meenemen nadat ze hebben gemerkt dat hun eigen ski’s niet meer te vinden zijn. Hoewel dit niet per se met slechte bedoelingen is, is het natuurlijk nog steeds niet oké.”

Weinig opgelost

Van de 571 diefstallen konden er slechts 30 worden opgelost. “De mogelijkheden voor het oplossen zijn zeer beperkt door een gebrek aan concreet bewijs”, legt Patigler uit, zinspelend op onder meer aankomende en vertrekkende gasten. In de winter van 21/22 werd nog wel een reeks diefstallen in Ischgl opgelost en werden meer dan 100 paar ski’s gelokaliseerd.

Preventie

De districtscommandant pleit Patigler voor preventie: “Er wordt hier al veel gedaan zoals ski lockers in het skigebied en dorp, anti-diefstalapparatuur, informatie in accommodaties. Maar uiteindelijk is het aan de eigen verantwoordelijkheid.” De skibolwerken van Landeck, waaronder Ischgl, ontpopten zich natuurlijk als de koplopers van de skidiefstallen. Volgens de CEO van Silvrettaseilbahn AG, Günther Zangerl, zijn er de afgelopen jaren “zeer goede voorzorgsmaatregelen genomen”. Zo zijn er honderden afsluitbare skidepots beschikbaar, vooral op centrale locaties.

De focus ligt niet alleen op veiligheid, maar ook op comfort: “Dit betekent dat gasten hun uitrusting niet overal naartoe hoeven te dragen.” Beveiligers maken ook hun rondjes door het dorp: “Als iemand zonder skischoenen, maar met ski’s in de hand door het dorp loopt, dan vragen ze natuurlijk verder.

Bron: TT.com | Hoofdfoto: Saskia Smulders


LEES OOK:

één reactie op “Opvallend veel diefstal van ski’s dit seizoen”

  • Dimitri
    13 maart 2023 at 21:56

    De beste preventie is toch eerder een slotje van 20€ rond de ski’s of nog goedkoper, gewoon de ski’s van 2 paren swappen. Zou als straf zijn dat iemand ervan doorgaat met 2 verschillende ski’s aan de voeten. Deze techniek zie ik meer en meer mensen toepassen. Vroeger nam ik ook al eens één van de voorste bindingen eraf. Bij de meeste systeemski’s hoef je maar de positie voor jouw BSL te markeren en schuif je in een wip de voorbak eraf en stop je die in je zak. Terug plaatsen is even simpel (mits je dit een beetje duidelijk markeert of het cijfertje onthoudt).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer