Ga nu met korting naar Ischgl. Klik hier voor meer informatie.


 

Volgens de Oostenrijkse statistieken zijn er dit seizoen opvallend veel diefstallen van ski’s dit jaar. Vooral de regio Landeck, waar onder andere Ischgl toe behoort, was er sprake van een behoorlijke stijging van de diefstal. Soms zonder kwade opzet, trouwens. Maar ook heel vaak zonder slechte bedoelingen. “Ski’s lijken soms verwarrend veel op elkaar”.

500 maal

Ze worden gestolen bij de skihut, het restaurant of de après-ski. Je loopt naar de plek waarvan je dacht dat je ze had achtergelaten. Hier was ’t toch? Je kijkt wat verder, je kijkt om je heen…Paniek! Je ski’s zijn weg. Wat doe je? Pak je een ander paar ski’s? Je moet tenslotte toch naar beneden. Of ga je naar de politie? Die tweede vraag werd in Landeck dit seizoen al 500 x met “ja” beantwoordt.

Kettingreactie

Landecks districtscommandant Christoph Patigler spreekt van een “significante toename van diefstallen van ski’s, snowboards en accessoires in 2022/2023”. De meeste gevallen doen zich voor in het de buurt van restaurants. De districtscommandant betwijfelt of er altijd alleen maar slechte bedoelingen ten grondslag ligt aan de stijging: “Wij denken dat er ook vaak sprake is van verwarring.

Dit is echter moeilijk te bewijzen.” Vaak nemen skiërs per ongeluk hun toevlucht tot ski’s die “verwarrend veel op elkaar lijkt” zonder bijbedoelingen. In sommige gevallen zou dit echter een kettingreactie teweegbrengen: “Er zijn ook getroffenen die vervolgens om veiligheidsredenen een ander paar ski’s meenemen nadat ze hebben gemerkt dat hun eigen ski’s niet meer te vinden zijn. Hoewel dit niet per se met slechte bedoelingen is, is het natuurlijk nog steeds niet oké.”

Weinig opgelost

Van de 571 diefstallen konden er slechts 30 worden opgelost. “De mogelijkheden voor het oplossen zijn zeer beperkt door een gebrek aan concreet bewijs”, legt Patigler uit, zinspelend op onder meer aankomende en vertrekkende gasten. In de winter van 21/22 werd nog wel een reeks diefstallen in Ischgl opgelost en werden meer dan 100 paar ski’s gelokaliseerd.

Preventie

De districtscommandant pleit Patigler voor preventie: “Er wordt hier al veel gedaan zoals ski lockers in het skigebied en dorp, anti-diefstalapparatuur, informatie in accommodaties. Maar uiteindelijk is het aan de eigen verantwoordelijkheid.” De skibolwerken van Landeck, waaronder Ischgl, ontpopten zich natuurlijk als de koplopers van de skidiefstallen. Volgens de CEO van Silvrettaseilbahn AG, Günther Zangerl, zijn er de afgelopen jaren “zeer goede voorzorgsmaatregelen genomen”. Zo zijn er honderden afsluitbare skidepots beschikbaar, vooral op centrale locaties.

De focus ligt niet alleen op veiligheid, maar ook op comfort: “Dit betekent dat gasten hun uitrusting niet overal naartoe hoeven te dragen.” Beveiligers maken ook hun rondjes door het dorp: “Als iemand zonder skischoenen, maar met ski’s in de hand door het dorp loopt, dan vragen ze natuurlijk verder.

Bron: TT.com | Hoofdfoto: Saskia Smulders


LEES OOK:

één reactie op “Opvallend veel diefstal van ski’s dit seizoen”

  • Dimitri
    13 maart 2023 at 21:56

    De beste preventie is toch eerder een slotje van 20€ rond de ski’s of nog goedkoper, gewoon de ski’s van 2 paren swappen. Zou als straf zijn dat iemand ervan doorgaat met 2 verschillende ski’s aan de voeten. Deze techniek zie ik meer en meer mensen toepassen. Vroeger nam ik ook al eens één van de voorste bindingen eraf. Bij de meeste systeemski’s hoef je maar de positie voor jouw BSL te markeren en schuif je in een wip de voorbak eraf en stop je die in je zak. Terug plaatsen is even simpel (mits je dit een beetje duidelijk markeert of het cijfertje onthoudt).

Comments are closed.

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer