Opnieuw strenge lockdown Oostenrijk

Door Patricia Christiani

Bondskanselier Kurz heeft vanmiddag in een persconferentie een strenge lockdown voor Oostenrijk aangekondigd. Het land gaat vanaf dinsdag 17 november 2020 middernacht (in de nacht van maandag op dinsdag) tot en met zondag 6 december 23.59 uur opnieuw in een volledige lockdown. Voor de skigebieden betekent dit dat het zeer spannend wordt of zij op tijd en volledig open kunnen gaan.

Strenge lockdown

Alle niet-essentiële winkels moeten dicht en mensen met contactberoepen, zoals kappers, mogen voorlopig niet aan het werk. Ook de scholen gaan tot 6 december weer dicht.  Mensen mogen alleen de straat op als dat noodzakelijk is. Oostenrijkers mogen slechts 1 persoon ontmoeten. Ze mogen alleen het huis verlaten als er een goede reden voor is, zoals werk, het bezoeken van familie, een wandeling of een boodschap. Supermarkten, apotheken, drogisterijen en tabakswinkels, banken en postkantoren blijven open.

Besmettingen tot recordhoogte

Het aantal coronabesmettingen lag de afgelopen zeven dagen op 554 per 100.000 inwoners. Volgens de laatst bekende cijfers liggen er bijna 4000 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 567 op de IC. Persbureau DPA meldt dat ziekenhuizen in sommige gebieden mogelijk moeten gaan kiezen welke patiënten er opgenomen worden. Ook vandaag bereikte Oostenrijk een record aan besmettingen.

lockdown oostenrijk
De situatie in Oostenrijk d.d. 14 november 2020 | Bron: https://corona-ampel.gv.at/

Oostenrijk stelde op 3 november al een gedeeltelijke lockdown in. Sinds dat moment is onder meer de horeca dicht, mogen hotels geen toeristen meer ontvangen en geldt er een avondklok. Na tien dagen zou gekeken worden of die maatregelen voldoende effect hebben, maar dat is volgens de regering dus niet het geval.

Spannend voor de skigebieden

Voor de Oostenrijkse skigebieden is het enorm spannend. Veel gebieden wilden rond 5 december hun seizoen starten. Het is de vraag of de besmettingen dan een dusdanig niveau hebben bereikt dat de gebieden ook echt open kunnen. Een aantal gebieden, waaronder Serfaus-Fiss-Ladis hebben hun seizoensopening juist al naar een later tijdstip verzet. 

Bronnen: NOS, Tiroler Tageszeitung, Orf.at

Hoofdfoto: Flickr CC BY – SA 2.0 – Martin Abegglen

Anderen lazen ook:

(Visited 1.797 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.