advertentie

Bibian Mentel heeft Nederland maandag op de snowboardcross de eerste gouden medaille bezorgd bij de Paralympische Spelen in Pyeongchang. Voor Lisa Bunschoten was er zilver en bij de mannen pakte Chris Vos een zilveren plak.

Bibian Mentel. Foto: IOS
Bibian in actie. Foto: IOS

De 45-jarige Mentel won vier jaar geleden in Sochi ook het goud op de snowboardcross en dat was toen de enige Nederlandse medaille. om deel te kunnen nemen. Op de olympische piste van Pyeongchang was Mentel in de kwalificatierun veruit de snelste, om zich vervolgens eenvoudig voor de finale te plaatsen.

In de finale onderuit

In de finale gingen Bibian en Lisa vrijwel zij aan zij onderuit in een van de bochten. Mentel krabbelde overeind en gleed verder, Bunschoten bleef langer liggen en had flinke snee in haar gezicht. Hoewel Mentel nog achterom keek en zelfs even aarzelde, ging ze toch door en stak haar armen juichend omhoog toen ze de finishlijn passeerde. Voor Lisa resteerde ondanks haar crash het zilver.

Eerste medailles

De medailles van Mentel en Bunschoten waren de eerste Nederlandse plakken op de Paralympische Spelen. Niet veel later pakte Vos bij de mannen zilver op de snowboardcross. De Nederlands equipe had bij de vrouwen zelfs alle medailles op de snowboardcross kunnen winnen, maar Renske van Beek legde het in de troostfinale af tegen de Spaanse Astrid Fina Paredes en moest genoegen nemen met de vierde plaats.

Vos schrijft historie

Chris Vos, die voor het eerst deelneemt aan de Paralympics, verloor in de finale van de Amerikaan Mike Schultz. Hij ging al vroeg in de race onderuit, waarna Schultz onbedreigd naar de titel kon glijden. De 20-jarige Vos leek zijn status als favoriet volledig waar te maken in Pyeonchang. Hij zette de tweede tijd neer in de kwalificatierun en won overtuigend zijn races in de kwart- en halve finale. Een zeldzaam foutje kostte hem het goud.

de eerste Nederlandse man ooit die een medaille pakt op de Paralympische Winterspelen

Overigens werd Vos door het zilver de eerste Nederlandse man ooit die een medaille pakt op de Paralympische Winterspelen, die sinds 1976 gehouden worden. Op de Paralympische Zomerspelen hadden de Nederlandse mannen al wel veel succes.
De Paralympics in Pyeongchang duren nog tot en met zondag.

Bron: NU.nl

advertentie
Mountainreporters Reisverhalen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here