Het kan niet op qua sneeuwval in de Alpen, want er staat opnieuw sneeuwval op het programma. De hoeveelste dump dit is? Wij zijn de tel kwijt…

Eerst nog super weer

Maar voordat het zover is, is het vandaag weer een super dag in de al ruim besneeuwde Alpen. Zonneschijn en blauwe hemels: met recht Kaiserwetter dus. Collega Noortje is op weg naar Hinterglemm en kan haar lol dus nog op. In ieder geval is de zon alvast opgekomen 🙂

De zon is rise and shining in Hinterglemm. Webcambeeld van vamorgen.
Zermatt vanmorgen Credits: @Offpisteperform op Twitter

Eerst nog fohn met hoge temperaturen

Morgen, donderdag, trekt er dan een fohn de Alpen binnen en kunnen de temperaturen, vooral aan de noordkant, oplopen naar zo’n 13 graden! Wat dit betekent voor de sneeuw laat zich raden: hierdoor kunnen gevaarlijke, lawineachtige situaties ontstaan. De zuidelijke Alpen blijven kouder.

Nieuwe sneeuw en veel kou

Vanaf vrijdag verandert het weerbeeld. Dan stroomt er koude lucht binnen kan er 30 centimeter sneeuw vallen aan de westkant van de (Franse) Alpen en Zwitserland. Die koude lucht gaat overigens opnieuw een rol spelen bij de daling van de temperatuur. Net als vorige week kunnen er zeer koude omstandigheden ontstaan. Vorige week werd er nog een koudetemperatuur van -30 graden gemeten in Zwitserland. Dat zal mogelijk niet gehaald worden, maar het komt wél in de buurt ervan.

Verwachte temperaturen op zondag a.s. @GFS

Zaterdag trekt de wind aan waardoor het voor het gevoel nóg kouder wordt. Zondag dan trekt er een neerslaggebied opnieuw de westelijke Alpen en het westen van de oostelijk Alpen (Vorarlberg) binnen en daar krijgen ze dan te maken met hevige sneeuwval. Er kan wel een halve meter verse sneeuw vallen. Ook de Italiaanse Alpen delen mee in de feestvreugde, want ook daar kan een centimeter of 30 verse sneeuw vallen. De sneeuwgrens daalt dan ook naar slechts 400 meter.

Maandag overal sneeuw in de Alpen

Dit neerslaggebied verspreid zich op maandag over de rest van de Alpen waarbij de zuidelijke helft vooral “getroffen” gaat worden met veel sneeuwval. Maar dan zijn we er nog niet, want na een kleine droge dag zal er vanaf woensdag opnieuw sprake zijn van sneeuw.

Neerslagverwachting tot en met dinsdag 12-12-17. Kijk die rode kleuren op de kaart! (=90-120 cm sneeuw). @Bergfex

Met kerst zit je goed. Stuur je foto in!

Wat het weer gaat doen met Kerst is nu nog natuurlijk nog niet te voorspellen. Eén ding is zeker: aan sneeuw zal het je in de wintersportgebieden niet ontbreken tijdens de Kerst. En dat is in de voorbije jaren zeker wel eens anders geweest. Ga jij met de Kerst wintersporten? Stuur ons dan een jaloersmakende foto en plaats ‘m op onze Facebookpagina!

Credits onbekend

Lees het uitgebreide weerbericht op Alpenweerman.nl

De kopfoto is afkomstig van @Laplagne via Twitter

(Visited 231 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.