de sneeuwgrens daalt tot 1400 – 100 meter

De eerste serieuze sneeuwval voor dit seizoen staat in de kaarten voor komend weekend en maandag en dan met name voor de zuidkant van de Oostenrijkse Alpen. Lokaal kan er wel een meter sneeuw vallen; gemiddeld wordt er zo’n halve meter verwacht. De sneeuwval is een gevolg van een front dat vanuit het noordwesten Oostenrijk binnenkomt. Versterkt door een “laag”, genaamd Genua, die over de Middellandse zee een polaire stroming binnenbrengt.

sneeuwval
De paarse kleuren geven aan dat daar veel sneeuw gaat vallen

Hierdoor daalt de sneeuwgrens tot zo’n 1400-100 meter. Ook de temperaturen gaan flink onderuit, vooral op maandagochtend kan ’t flink gaan vriezen op sommige plekken. Plaatselijk kan er overlast vallen door de sneeuwval op wegen en in dorpen, maar ook de kans op lawines zal sterk gaan toenemen.

Welke dorpen verwachten veel sneeuwval?

Welke dorpen op veel sneeuw kunnen rekenen zijn bijvoorbeeld Sankt Moritz en Arosa in Zwitserland. Livigno, Alta Badia en Cortina in Italië. En Ischgl en Sölden bijvoorbeeld, in Oostenrijk.

Live in Ischgl
Het weer nu in Sölden op de gletsjer

Nog wel wat onzekerheid

Waar en hoeveel de sneeuw gaat vallen is natuurlijk altijd een onzekerheid. Waar de sneeuw precies gaat vallen zal afhangen van de koers van de Genua laag en hoe snel/langzaam deze zich verplaatst. Zodra het koufront is overgetrokken kan er ook aan de noordkant van de Alpen wat sneeuw gaan vallen.

Wat betekent dit voor het komende seizoen?

Natuurlijk betekent dit niet dat we ons kunnen verheugen op een sneeuwrijk wintersportseizoen. Daarvoor is het echt nog veel te vroeg. In het verleden hebben we eerder gezien dat er in november veel sneeuw viel en daarna niet zo gek veel meer. Wie er nu vooral van zullen profiteren zijn de gletsjergebieden die al open zijn.

Enfin, wij gaan ons in ieder geval alvast verheugen op de winterse beelden van komend weekend!


Een uitgebreid Alpenweerbericht, inclusief de achtergronden bij deze voorspellingen, vind je op de website van onze partner Alpenweerman.nl


Bewaren

(Visited 653 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.