Zorg voor een goede zomerslaap voor je skiuitrusting

Door Thiery Thielemans

Zomaar ineens, onverwacht en abrupt zat het wintersportseizoen er op dit jaar. De extreem snelle uitbraak van het Coronvirus zijn alle skigebieden gesloten en zal je skiuitrusting weer voor een maand of acht (of langer) opgeborgen moeten worden voor de zomerslaap. Maar hoe kan je dit nou het beste doen?

SKI’S, BOARDS & SCHOENEN

Laat je ski’s, boards en schoenen goed drogen voordat je ze opbergt. Zo voorkom je dat je schoenen gaan stinken en de kanten van je ski’s of boards gaan roesten. Om er zeker van te zijn dat je ski’s of boards tijdens hun zomerslaap niet uitdrogen, is het verstandig om ze nog even te (laten) voorzien van een laagje wax. Ga niet zelf aan de gang met vaseline maar gebruik echte wax. Vaseline trekt diep in het belag en dit gaat ten koste van de glij-eigenschappen van je ski’s of board. Niet doen dus! Haal na het (laten) waxen je ski’s uit elkaar voordat je ze opbergt en sus ze vervolgens rechtop staand in slaap.

Ga niet zelf aan de gang met vaseline, maar gebruik echte wax

Misschien is de ruimte waar je ze opbergt meer geschikt om ze neer te leggen maar leg ze dan wel op de zijkanten neer zodat ze hun veerkracht behouden. Dit geldt ook voor je snowboards. Niet plat neerleggen maar staand of liggend op hun zijkant opbergen. Voor wat betreft je schoenen raad ik je aan om een kleine investering te doen in een flacon textiel luchtverfrisser, te koop bij supermarkten en drogisterijen. Wanneer je je schoenen voordat je ze opbergt, inspuit met deze luchtverfrisser ruiken ze straks na de zomerslaap nog steeds schoon en lekker fris!

uitrusting
Berg je ski materiaal op zoals het hoort | Credits: Pixabay

ACCESSOIRES

Vaak belanden de kleine wintersportspullen aan het einde van een seizoen ergens tussen vele andere spullen in de kast of op zolder. Ze zijn hier erg gevoelig voor schade en dat wil je natuurlijk niet. Berg daarom je helm, skibril, GoPro of andere actioncam op in de vaak bijgeleverde hoesjes.

skibril

Denk ook aan het juist opbergen van je accessoires en voorkom krassen | Foto: snowrepublic.nl

Zo voorkom je dat je straks te maken krijgt met hinderlijke en vaak niet te herstellen krassen op de spullen die je lief zijn en je na de zomerslaap weer nodig hebt.

KLEDING

EERST WASSEN…

Was al je skikleding voordat je het op gaat bergen. ALLES, dus ook je ski jas en die sjaal of buff die je misschien maar één keer om hebt gehad. Let daarbij op dat je geen gewone wasmiddelen gebruikt. Gewone wasmiddelen kunnen er voor zorgen dat je skikleding haar kracht verliest waardoor je het bij een volgende wintersport ineens kouder hebt als voorheen. Of je kleding laat opeens water door, iets wat het voorheen helemaal niet deed. Er zijn allerlei middelen op de markt die dit kunnen voorkomen. Zo zijn er speciale wasmiddelen voor ski- en outdoorkleding die direct op de huid worden gedragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan thermokleding.

Zo zijn er speciale wasmiddelen voor ski- en outdoorkleding die direct op de huid worden gedragen

Een dergelijk wasmiddel zorgt er voor dat de thermokleding de ademende werking behoudt en de opbouw van nare geurtjes vermindert. Ook zijn er speciale wasmiddelen voor ski- en outdoorkleding gemaakt van softshell of gevuld met dons. De één zorgt er bijvoorbeeld voor dat de isolatiecapaciteit van de donsvulling behouden blijft en de ander revitaliseert de ademende werking. Er zijn verschillende merken die een dergelijke wasmiddelenlijn hebben. HG (doet wat het belooft!) heeft een uitgebreide productlijn in dit soort middelen en ook Nikwax biedt een achttal flacons aan die erg geschikt zijn voor de wintersportwas. Zelf ben ik het meest enthousiast over de producten van Nikwax, deze zijn online te koop.

opbergen
Oa de Nikwax wasmiddelen zijn ideaal voor het wassen van je wintersportkleding | Credits: Nikwax Outdoor
DAARNA OPBERGEN…

Als alles gewassen, gedroogd en gevouwen is, is het tijd om de kleding op te gaan bergen voor de winterslaap. Omdat het best wel een tijd stil moet liggen en vaak een behoorlijke berg is, adviseer ik je om hiervoor speciale vacuümzakken te gebruiken. Nadat je je wintersportkleding in de zakken hebt gedaan en de zakken hebt gesloten, pak je de stofzuiger en zuig je zó alle lucht er uit. Het grote pakket wordt ineens een stuk kleiner en motten hebben geen schijn van kans tijdens de zomerslaap. Mocht je er zeker van willen zijn dat je kleding na de winterslaap nog steeds schoon & fris ruikt, dan zou je er zelfs nog een lekker geurzakje bij kunnen stoppen!

“Ik adviseer je om hiervoor speciale vacuümzakken te gebruiken”

Weet je niet meteen over wat voor zakken ik het heb? Kijk dan eens naar onderstaand YouTube filmpje. De zakken zijn online te bestellen maar worden ook verkocht bij bijvoorbeeld een Blokker of Marskramer. Ze zijn ideaal en voor meerdere doeleinden en meermaals te gebruiken!


In de wintersportstemming blijven? Lees hier alle reisverhalen van onze wintersport reporters!


(Visited 4.103 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.