Zin om eens heel wat anders te doen dan skiën of snowboarden in één van de bekende wintersportgebieden van Europa? Pak je koffer in, stap op het vliegtuig en reis mee naar de bergen van Scandinavië! Hier krijgt wintersporten een andere dimensie. In dit blog vertellen we je waarom.

Geen lange rijen voor de skiliften en geen drukke après-skibarretjes. In de wintersportgebieden van Zweden en Noorwegen geniet je van rust en ruimte. Samen met de locals ski of snowboard je naar beneden terwijl je uitzicht hebt op sprookjesachtig heuvellandschap.

Wintersporten in Scandinavië is anders dan in de Alpen. De bergen zijn hier niet hoog maar wel glooiend, uitgestrekt en altijd voorzien van een goede laag sneeuw. Vers poedersneeuw waar je maar al te graag overheen sjeest.

Zeiden we sjezen? Ja, dat zeiden we!

Drie mooie wintersportgebieden in Scandinavië

Het Zweedse Vemdalen en Stöten en het Noorse Trysil zijn dus sneeuwzekere wintersportgebieden. Gebieden waar je in drie uur naartoe reist en waar je dichtbij de piste in een comfortabel appartement, bungalowtje of hotelkamer verblijft. Je proeft tussen de metershoge naaldbomen van het echte Scandinavië. Letterlijk én figuurlijk, want de keuken van de sfeervolle restaurants zitten vol met lokale verrassingen.

Terwijl je rond koffietijd neerploft voor een fika, met de lunch geniet van de Noorse zon of ’s avonds proeft van verse vis, kijk je uit op typisch Scandinavisch landschap. Witte heuvels vol sparren, hier en daar een houten huisje en een pastelgekleurde hemel. Het zou zomaar kunnen dat je ook nog een rendier spot. Of, als je geluk hebt, een eland.

Lange nachten en korte dagen in de winter zorgen voor een magisch lichtspel

Soorten pistes in Vemdalen, Stöten en Trysil

Waar Vemdalen in de Zweedse provincie Jämtland met z’n grote hoeveelheid piste het meest uitgebreide skigebied van de regio is, daar is het Stöten met z’n 48 pistes de kleinste. Iedere piste is voorzien zowel stoel- als sleepliften en je vindt er zowel groene en blauwe pistes als rode en zwarte. Iedereen, beginner of gevorderde, jong of oud, kan genieten van de Scandinavische bergen. Wil je meer weten over de afzonderlijke skigebieden? Kijk dan op de website van Voigt.

Extra leuk aan wintersporten in Scandinavië zijn de kampvuurplekken die je her en der vindt. De ideale locatie om even lekker te ontspannen met een kop warme thee of koffie en een gegrild worstje. Meng je in het Noorse en Zweedse gezelschap en geniet van het echte outdoorgevoel.

Ski-in, ski-out! Zo ziet wintersporten in Scandinavië eruit

Combineer skiën met geweldige winterwonderland-excursies

Vind je een aantal dagen wintersporten wel genoeg? Dan zit je in Noorwegen en Zweden ook goed. Wat dacht je van een huskysafari? Daarvoor hoef je niet naar Lapland te reizen.

En ook voor een sneeuwscootersafari zit je hier goed. Dichtbij de pistes zijn tal van andere bezienswaardigheden en parels te vinden. Van Nationale Parken met watervalletjes en wandelpaden tot lieflijke dorpjes waar je je in een Zweeds kinderverhaal waant.

Een huskysafari is een te gekke belevenis

Langlaufen zoals de locals

Toch zin gekregen om de latten weer onder je schoenen te klikken? Doe zoals de Scandinaviërs dat ook doen en ga langlaufen. Vlakbij de pistes vind je heel veel langlaufloipes die je allemaal door de prachtige ongerepte natuur leiden. De meeste langlaufloipes zijn zelfs tot ’s avonds laat verlicht. Zo kun je maximaal genieten.

Zoals gezegd slaap je in een comfortabele typisch Scandinavische accommodatie. Een houten bungalow, een Scandinavisch ingericht appartement of een moderne kamer in een hotel waar je elke dag gebruikt maakt van de sauna, jacuzzi en het buitenzwembad.

Aan sneeuw geen gebrek in het hoge noorden, terwijl de pistes helemaal niet zo hoog liggen

Hoe kom je er?

Scandinavië ver weg? Nee joh! De Noorse en Zweedse bergen zijn gemakkelijk te bereiken, zowel met je eigen auto als per vliegtuig. Daarom brengt Noord-Europa reisspecialist Voigt Travel je er in drie uur naartoe. Wekelijks vertrekken hun vluchten vanaf Schiphol Airport.

Benieuwd naar hun arrangementen? Bekijk ze hier.

Check de wintersportreizen naar Scandinavië van Voigt