Aberg © Claudia Ziegler


 

Op wintersport met kinderen vergt een andere voorbereiding dan een zomervakantie. Waar ga je heen, wat voor spullen heb je nodig en hoe zit het met skiles? In een serie van 4 artikelen geven we enkele tips, waarvan een groot deel uit eigen ervaring. In dit artikel gaan we in op een onderwerp van vele discussies: materiaal kopen of huren voor je kind?

Laat je goed informeren!

Over wat er beter en goedkoper is qua materiaalaanschaf gaan zoals gezegd vele discussies. Is skimateriaal huren of juist kopen voor kinderen beter en handiger? Hierbij geldt vooral: laat je goed informeren door deskundigen en kies voor de opties die bij jou en jouw portemonnee passen.

In Nederland…

Je kunt ervoor kiezen ski’s en skischoenen voor je kind aan te schaffen of te huren in Nederland. Tweedehands materiaal en zéker kleding aanschaffen is een voordelige optie, want dat kun je daarna weer doorverkopen. Let bij het kopen van tweedehands materiaal wel goed op de (verouderde) kwaliteit. En daarnaast wil je niet dat de skischoenen van je kleintje ter plekke toch beroerd blijken te zitten!

Of op plaats van bestemming

En daarom is er ook zeker iets te zeggen voor het huren van materiaal op de bestemming zelf. Je kind groeit, en heeft dus elk jaar nieuw materiaal nodig. Bij huren op de bestemming krijg je kind het juiste materiaal aangemeten, waarop het goed kan leren skiën.

Maar er is nog een voordeel van huren op de plaats van bestemming. Als er iets gebeurt met het materiaal, kun je het veelal zo omwisselen bij de skiverhuur. Dat geldt bijvoorbeeld voor skischoenen die na de eerste dag toch niet zo lekker blijken te zitten. Maar ook voor ski’s waar onderweg iets mee gebeurd is. Het is ons zelfs al 2x overkomen dat kindlief na de lunch met z’n klas naar buiten kwam en zijn ski’s per ongeluk meegenomen waren door een ander kind. Dan is het toch wel fijn als je gewoon nieuwe ski’s kan halen bij de verhuurwinkel. (Overigens kwamen de missende ski’s vanzelf weer bovendrijven bij de skiverhuur zelf).  

Materiaal kind
Foto: Tirol Werbung, Casey Moore

Tweedehands skikleding

Voor overig materiaal zoals skipakken, -jassen, -broeken, -sokken en -handschoenen is tweedehands een uitkomst. En wil je dit nieuw kopen, let dan goed op de sale aan het einde én begin van het seizoen.

Kies je voor je kleintje een skipak aan 1 stuk, of toch een losse jas en broek? Voor allebei is iets te zeggen: een skipak uit 1 stuk is lekker warm, maar is heel onhandig bij de lunch en vooral ook bij het naar de WC gaan…Een losse jas en broek is daarbij handiger, maar daar kan weer sneeuw tussen komen en dus k-k-koud. Zelf koos ik desondanks liever toch altijd voor een losse jas en broek, want dan voorkom je bijvoorbeeld ook dat het bovenste gedeelte van het uit-1-stuk-skipak over de WC vloer sleept….

En tot slot: vergeet de skihelm niet! Deze kun je vaak ook ter plekke huren, maar dat moet je wel prettig en fris vinden. Ook kun je deze tweedehands kopen, maar dan weet je niet zeker wat ermee gebeurd is, en of deze echt veilig is. Veiligheid voor alles, dus een helm helemaal nieuw aanschaffen is best aan te raden.

In het hierop volgende artikel gaan we in op de kosten voor een wintersport met kinderen! En wil je weten hoe je een skigebied kiest om met je kind op vakantie te gaan, kijk dan eens hier. En tips voor kinderopvang of skiles lees je hier!

Hoofdfoto: Saalbach.com


Ook lezen:

(Visited 111 times, 1 visits today)


 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.