Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Op wintersport met kinderen vergt een andere voorbereiding dan een zomervakantie. Waar ga je heen, wat voor spullen heb je nodig en hoe zit het met skiles? In een serie van 4 artikelen geven we enkele tips, waarvan een groot deel uit eigen ervaring. Nadat we een skigebied hebben uitgekozen, gaan we in dit artikel in op kinderopvang en skiles.

Kinderopvang (0-4 jaar)

Met baby’s en dreumesen kun je natuurlijk ook prima op wintersport. Maar wie let er op de kinderen? Je kunt dit afwisselen met je partner. Sommige gebieden bieden hiervoor zelfs partnerskipassen aan, waarmee je omstebeurt de piste op kunt. Of je neemt opa en oma mee:  dubbel gezellig! 

Heel veel gebieden bieden kinderopvang voor 0-4 jarigen aan. Een aantal reisorganisaties bieden ook reizen inclusief kinderopvang. Let wel op: dit is geen skiles. En ook is deze opvang niet 100% te vergelijken met je eigen kinderdagverblijf thuis. Maar er wordt wel netjes en liefdevol voor je kind gezorgd. En er wordt er heerlijk in de sneeuw gespeeld, zodat je kleintje alvast plezier krijgt in het koude witte goedje. Kijk hierbij goed naar je eigen kind en zoek een balans die je kind aan kan: is het voor hem ook leuk als hij elke dag naar de opvang gaat? Het ene kind vindt dat geweldig, het andere kind vindt dat helemaal niets.

Skiles (vanaf 4 jaar)

Les voor je kind is absoluut noodzakelijk, tenzij je zelf skileraar bent. Laat ze dus vooral lessen: het is niet alleen gezellig, maar ze leren ook de juiste technieken, waar ze hun leven lang plezier van hebben.

Kinderen vanaf 4 jaar kunnen op skiles. Een enkel gebied biedt ook al skiles vanaf 3 jaar, maar hier moet je kind dan wel aan toe zijn: dit zal per kind verschillen.

Vind je kind het prettig om in het Nederlands les te krijgen, zoek dan naar een gebied dat dit zeker biedt. In veel Oostenrijkse gebieden hebben skischolen Nederlandssprekende skileraren in dienst. In Frankrijk is dit iets minder vaak het geval, maar ook daar komen er elk jaar meer Nederlandssprekende leraren bij. (Zo kwam ik in Tignes een Franse skileraar tegen met een Nederlandse moeder. Die sprak dus prima Nederlands!). Wil je zeker weten of je kind een Nederlandssprekende leraar heeft, neem dan van tevoren contact op met de skischool.

Nog een tip: bij veel skischolen kun je skiles van tevoren online boeken. Dat levert soms korting op.

skiles kind
Les voor je kind is wel aan te raden…! Foto: Pixabay

Groepsles

Groeples is veelal tot 10 kinderen in één klasje, hoewel het in het hoogseizoen het ook voorkomt dat dit oploopt tot meer dan 10 kinderen in een klas. Zoveel kinderen in een klas kan ten koste gaan van de kwaliteit van de les. Toch zijn er ook zeker voordelen aan groepslessen. Zo leren de kinderen van elkaar, maar is het ook nog eens heel gezellig (al kan het enthousiasme voor de skiles ook per kind verschillen).

Bij skiles kun je vaak kiezen tussen 2 losse dagdelen, waarbij je zelf luncht met je kind, of een enkel dagdeel. Ook kun je kiezen voor een hele dag skiles inclusief middageten, waarbij de leraar met het klasje luncht. Check van tevoren het aanbod van een skischool op jouw bestemming, dan kun je alvast nadenken over wat wenselijk is voor jouw kind.

Privéles

Naast groepslessen kun je er ook voor kiezen privéles voor je kind te regelen. Voordeel daarvan is dat er meer aandacht voor je kind is, maar daar moet je wel je portemonnee voor trekken. Tip; ga je met veel andere mensen met kinderen van vergelijkbare leeftijd op vakantie? Kijk dan eens naar de mogelijkheid om de kinderen samen op privéles te doen, mits het onderlinge niveau en leeftijd van de kinderen dit toelaat.

Thuis alvast oefenen

Je kunt er ook voor kiezen om je kind thuis les te laten volgen op bijvoorbeeld een indoorbaan, borstelbaan of rollerbaan. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit wonderen doet voor de snelheid waarmee de basis van het skiën wordt geleerd. Bij de goede Nederlandse banen wordt er bovendien een feestje van de kinderles gemaakt, waardoor ze de basistechnieken spelenderwijs onder de knie krijgen. Dat kan zomaar een paar weken (en dus jaren) les in de Alpen schelen. Bovendien zijn de kosten voor 6 dagen les op bijvoorbeeld een rollerbaan in Nederland vaak iets lager dan 6 dagen les in de Alpen. Maar je kunt ook kiezen voor een combinatie van beide.

En na al die lessen komt er een dag dat je voorbij wordt geskied door je eigen kind. En die dag komt sneller dan jij denkt!

In de hierop volgende artikelen gaan we in materiaal kopen of huren en de kosten voor een wintersport met kinderen! En wil je weten hoe je een skigebied kiest om met je kind op vakantie te gaan, kijk dan eens hier.

Hoofdfoto: Tirol Werbung, Casey Moore


Ook lezen:

(Visited 444 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer