Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Op wintersport in Europa, is je auto er klaar voor?

Door Edwin Hagenouw

De winter is officieel begonnen en daarmee is ook het wintersportseizoen van start gegaan. Ga je met de auto op wintersport? Zorg dan dat jouw auto winterklaar is en goed voorbereid is op jouw reis naar bijvoorbeeld Oostenrijk of Zwitserland. Een goede voorbereiding voorkomt onveilige situaties op de weg en ook ontloop je zo een forse boete voor het niet voldoen aan de veiligheidseisen. Wij helpen je graag bij een optimale voorbereiding van jouw auto op jouw aanstaande wintersportavontuur.

Voorbereiding auto wintersport

Ongeacht de bestemming, zorg altijd dat je auto voorzien is van een aantal basis producten. Zorg ervoor dat je alle veiligheidsproducten, zoals een gevarendriehoek, veiligheidshesjes en verbanddoos in je auto hebt liggen. Ook voldoende ruitensproeiervloeistof, materialen om sneeuw en ijs te verwijderen, producten om je warm te houden tijdens een onverwachte file en een voorraadje eten & drinken mogen niet ontbreken. Per land zijn er daarnaast een aantal extra regels waar je je aan dient te houden.

Oostenrijk

Ga je skiën of snowboarden in de Oostenrijkse Alpen? Dan is een Oostenrijk vignet verplicht. Los van het vignet, wordt bij de tunnels vaak ook apart tol geïnd. Wees dus voorbereid! Beide kan je al online voor vertrek regelen, zodat je niet in de lange rijen bij de Oostenrijkse grens hoeft aan te sluiten. Sneeuwkettingen zijn in dit land alleen verplicht, wanneer dit wordt aangegeven met een verkeersbord.

file sneeuw snelweg
Onderweg naar je wintersport kan het winterse weer roet in het eten gooien.

Duitsland

Zoek je de wintersport wat dichterbij op? Vergeet dan niet om een milieusticker voor Duitsland te kopen. Het is verplicht deze achter je voorruit te plakken, wanneer je afwijkt van de snelwegen en de steden in Duitsland binnenrijdt.

Banden voorzien van een sneeuwketting zijn, net als in Oostenrijk, alleen verplicht wanneer dit langs de weg wordt aangegeven

Ook zijn bij winterse omstandigheden, zoals sneeuw en ijzel winterbanden een vereiste. Banden voorzien van een sneeuwketting zijn, net als in Oostenrijk, alleen verplicht wanneer dit langs de weg wordt aangegeven.

Frankrijk

Voor een bezoek aan bijvoorbeeld Courchevel of Val Thorens in Frankrijk, rijd je met de auto vanuit Nederland door de steden Dijon en Lyon. Let er dan op dat je over een milieusticker Frankrijk dient te beschikken. Vraag deze ruim van te voren online aan, zodat je de sticker nog voor vertrek achter de voorruit van je auto kunt plakken. Speciale winterbanden worden aangeraden en regels voor sneeuwkettingen zijn hetzelfde als in bovenstaande landen. Bovendien zijn in Frankrijk tussen 11 november en de laatste zondag van maart spijkerbanden toegestaan.

Zwitserland

Zwitserland trekt ook ieder jaar weer een groot aantal Nederlandse en Belgische wintersporters. Ook hier geldt een vignetplicht. Het vignet is geldig voor een jaar en kan je dus voor meerdere bezoeken aan het land gebruiken. De regeling wat betreft winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden zijn evenredig aan Frankrijk. Zwitserland staat echter spijkerbanden toe tussen 1 november en 30 april.

Tsjechië

Vanwege de gunstige omstandigheden, is Tsjechië ook een populaire wintersportbestemming. Een vignet Tsjechië is gedurende het hele jaar verplicht. Zorg ervoor dat je auto uitgerust is met een paar winterbanden, deze zijn verplicht in de winter. Ook sneeuwkettingen zijn verplicht wanneer de overheid dit aangeeft. Spijkerbanden zijn in Tsjechië echter niet toegestaan.

Met de auto op wintersport
Relaxed met de auto op wintersport. Foto: Pixabay

Met bovenstaande tips zorg je ervoor dat jouw auto klaar is voor een wintersportvakantie in Europa. Volg de algemene tips, volg de regels voor ieder land en ga een onbezorgde ski- of snowboard vakantie tegemoet!


Lees hier alle artikelen over Weer en Verkeer tijdens de Wintersport


(Visited 93 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer