Op ontdekking in de sneeuw? Ik deed het in Les Sybelles

Door Thiery Thielemans

Volgens de alom bekende uitdrukking moet je het leven door een roze bril bekijken om alles positief te kunnen zien. Na vier dagen op ontdekkingstocht door skigebied Les Sybelles kan ik jullie vertellen dat je de roze bril thuis mag laten. Want oh, wat is het een mooi gebied met uitgebreide mogelijkheden. Om dát te zien, heb je die roze bril hier helemaal niet nodig!

sybelles
Razende reporters op bezoek in Les Sybelles

LES SYBELLES

De afgelopen dagen was ik samen met drie collega-reporters van andere mediakanalen op bezoek in het skigebied van Les Sybelles. Sybelles = six belles en dat betekent zoveel als zes mooie. Zes mooie wat? Zes mooie skidorpen die samen het skigebied van Les Sybelles vormen in het Franse Savoie Mont Blanc. Deze zes dorpen zijn Le Corbier, La Toussuire, Saint Jean d’Arves, Saint-Sorlin d’Arves, Les Bottières en Saint-Colomban-des-Villards. Deze skidorpen liggen allemaal op iets meer dan 1100 kilometer rijden vanaf Utrecht en omvatten samen 340 heerlijke pistekilometers. Zoals ik al eerder schreef, is dit een perfect gebied voor zowel de beginnende als gevorderde skiër. Er is voor ieder wat wils en er zijn uitdagingen genoeg. Zowel op de piste als daarbuiten. Ik vertel jullie er graag alles over!

HOTEL LES AIRELLES IN LA TOUSSUIRE

Tijdens mijn bezoek aan Les Sybelles verbleef ik in het drie sterren hotel Les Airelles in La Toussuire. Het is een direct aan de piste gelegen hotel met vriendelijk personeel, gezellige kamers met uitzicht op de piste, een heerlijk terras en het ligt slechts enkele meters lopen van de stoeltjes- en sleepliften af. Hotel Les Airelles heeft alle ingrediënten voor een geslaagd verblijf in dit uitgestrekte skigebied. Een ware aanrader dus!

sybelles
Mijn uitzicht vanuit hotel Les Airelles in La Toussuire

EEN STRALENDE ZON EN UITSTEKENDE SNEEUWCONDITIES

Na het vakkundig aanmeten van het juiste skimateriaal in de skishop van voormalig alpineskiër èn olympisch kampioen Jean Pierre Vidal werd onze groep in tweeën verdeeld. We waren immers met twee nog beginnende en twee reeds ervaren reporters op reis. Het ontdekken in de sneeuw van Les Sybelles moest natuurlijk wel voor iedereen een uitdaging zijn en dus was daar vooraf goed over nagedacht. Met een instructeur van de ESF verkende ik met mijn groepje in een stralende zon en met perfecte sneeuwcondities wat blauwe en rode pistes. Wat was het een genot om voor het eerst dit seizoen weer op de latten te mogen staan. Dat smaakte naar meer en meer gingen we krijgen…

RACLETTE COMPLÈT IN LE CORBIER

De avond brachten we met een heerlijke ‘raclette complèt’ door in het boven op een berg gelegen restaurant Charmun in Le Corbier. Een restaurant dat enkel met een soort van pistebully te bereiken is. Het was de eigenaar van dit charmante piste-restaurant die ons vakkundig vanuit Le Corbier naar boven transporteerde en na een gezellige avond ook weer terugbracht.

sybelles
Ons vervoer naar restaurant Charmun boven op de piste in Le Corbier © Thiery Thielemans

DAG TWEE; EEN DAG OM IN TE LIJSTEN

Wakker worden met een stralende zon is altijd lekker maar op wintersport geniet ik daar altijd nóg meer van. Ontdekken en skiën in de zon is zeg maar echt mijn ding. Deze dag stond in het teken van een uitgebreide skitocht door het gebied met Nadine Chevalier van Savoie Mont Blanc en Camille van Les Sybelles Ski Area als gids. Het werd een prachtige gevarieerde tocht van La Toussuire via Le Corbier naar Saint Jean d’Arves. Aan het eind van de ochtend stond er een interessant bezoek aan de Beaufort kaasmakerij op het programma. En na een heerlijke lunch in Saint Jean d’Arves was het tijd om de skitocht voort te zetten om zodoende op tijd te zijn voor een speciaal voor mij gearrangeerde afspraak….

BUCKETLIST

Al járen had ik een activiteit op mijn bucketlist staan. Eén waarvan ik vond dat ik het minstens één keer in mijn leven moest hebben gedaan maar tegelijkertijd ook één waarvan ik nooit had gedacht dat ik het zou durven als het daadwerkelijk ooit zo ver zou komen. Toen Christine, de vertegenwoordiger van het Office de Tourisme van La Toissuire, ons de eerste dag vroeg wat we héél graag bovenop het reeds bestaande programma wilden doen, flapte ik het er uit voordat ik er erg in had. Parapente, dát was wat op mijn bucketlist stond. Christine beloofde me alles in het werk te stellen om het voor elkaar te krijgen waarbij ze meteen ook uitlegde dat het wel sterk afhankelijk zou zijn van de weersomstandigheden. Sneeuwde het of waaide het te hard, dan kon het feest begrijpelijkerwijs niet doorgaan. Maar zoals ik al zei, dag twee was er één om in te lijsten. Er was volop zon en het sneeuwde niet. De wind was niet bovenmatig sterk en alle ingrediënten waren aanwezig voor een perfecte vlucht over het dal.

En toen… was het eindelijk zo ver!

Met kriebels door mijn hele lijf maakte ik om 15.00 uur kennis met Philou van Parapente Air Line. Bovenop een klein besneeuwd heuveltje met daar onder een steile besneeuwde helling werd ik in een tuigje gehesen. Philou legde me vakkundig uit wat ik na zijn un-deux-trois moest doen. De uitleg was vrij simpel. Nadat hij tot drie had geteld, moest ik me al parallel skiënd en rechtop staand naar beneden laten vallen. Na circa 10 meter zou de wind ons vanzelf oppikken.. Eerlijkheidshalve moet ik jullie bekennen dat de uitleg simpeler klonk als dat het in de praktijk werkte. Na de eerste un-deux-trois bleef ik stokstijf staan. Het is nogal wat om jezelf zo ineens naar beneden te laten storten. Maar enfin, Philou telde nog een keer tot drie en daar ging ik. De adrenaline gierde door mijn lijf maar yes, wat voelde dit goed.

sybelles
Parapente in Les Sybelles.. I DID IT!! © Thiery Thielemans

I DID IT EN HOE?!

De vlucht was in één woord: G E W E L D I G. Philou leerde me al vliegend hoe ik met behulp van de stuurlijnen de vleugel kon bedienen en met een snelheid van 40 kilometer per uur vlogen we over het dal. Wat een fantastische belevenis was dit. De landing verliep erg zacht en al skiënd door de diepe sneeuw kwamen we weer tot stilstand. Tranen van blijdschap en adrenaline stroomden over mijn wangen. I DIT IT en hoe?!

NA INSPANNING TIJD VOOR ONTSPANNING

Na het afvinken van parapente op mijn bucketlist was het tijd voor de nodige ontspanning. Op het programma stond een bezoek aan de spa in Le Corbier gevolgd door een heerlijke bio-energetische massage. Een avondje steengrillen in restaurant Le Chamois in La Toussuire maakte de dag compleet. In gezelschap van wielrenner William Turnes en de voorzitter van het liftbedrijf, Guilles Buisson, brachten we deze tweede dag tot een mooi einde.

SNEEUW, SNOWMAKERS EN ZIPLINE’N

Dag drie van dit bijzondere bezoek aan Les Sybelles stond in het teken van sneeuw, snowmakers, kaasfondue in een iglo en een ontspannende sauna in een wijnvat in de sneeuw. In tegenstelling tot de andere twee dagen was de zon in geen velden of wegen te bekennen. Het sneeuwde de hele dag. Voor het programma had dit gelukkig geen consequenties en na een ochtend vrij skiën en een heerlijke lunch in het restaurant van hotel Les Soldanelles wandelden we naar La Maison de la Neige. In dit bijzondere ‘sneeuwhuis’ kregen we uitvoerig uitleg over de 163 sneeuwkanonnen in La Toussuire en het werk van de snowmakers. Het was een erg interessant bezoek! Hierna togen we naar de nieuwe zipline van La Toussuire. Het was ondertussen harder gaan sneeuwen en bij het zien van het hoge en smalle platform besloot ik dat ik mijn thrillseekers-moment de dag ervoor al had beleefd. Het zipline’n heb ik deze keer aan me voorbij laten gaan maar des te meer genoot ik van mijn collega-reporters die allen de sprong wel met verve waagden. Chapeau!

sybelles
Maar liefst 163 sneeuwkanonnen in La Toussuire zorgen er voor dat de sneeuwcondities altijd perfect zijn © Thiery Thielemans

KAASFONDUE IN EEN IGLO & SAUNA IN EEN WIJNVAT

De laatste avond was een bijzondere met heel veel lol en heel veel kaas. In een grote sfeervolle en èchte iglo genoten we met elkaar van een heerlijke Franse kaasfondue. We hadden lol om niets en juist dat maakte de avond mede zo waardevol. Na onze iglo-avond doken we met drieën in een warm opgestookte sauna in de vorm van een wijnvat. Zo knus en speciaal ook, zo midden in de sneeuw. Zoals gebruikelijk bij deze sauna koelden we daarna vakkundig af in de sneeuw en koud dat het was! Moe maar tevreden rolden we na weer een hele mooie dag voor de laatste keer tijdens dit bezoek aan Les Sybelles ons bed in.

‘THE FINGER OF GOD’

De allerlaatste dag in Les Sybelles brak aan. Een dag waarop we nog van alles zouden doen aangezien we pas om 14.30 uur werden opgehaald voor het transport naar de luchthaven in Genève. De ochtend brachten we al skiënd, filmend en genietend in groepjes door. Samen met collega reporter Bibi was ik getuige van een fantastisch mooi natuurverschijnsel dat door de locals ook wel ’the finger of God’ genoemd wordt. Een felle lichtstraal schoot uit de wolken en verlichtte de bergen en de sneeuw op een wonderlijke manier. Vele flonkerende ijskristallen maakten het geheel compleet en een gevoel van gelukzaligheid overviel me. Wat was dit mooi!

sybelles
‘The finger of God’, wat een bijzonder mooi natuurverschijnsel © Thiery Thielemans

LAATSTE LUNCH EN AFSCHEID VAN LES SYBELLES

Hoewel dit bezoek aan Les Sybelles voor mij nog vele dagen langer had mogen duren, naderde het afscheid. Met nog een gezellige lunch in restaurant Les Marmottes namen we afscheid van Christine en La Toussuire. Na een twee uur durende taxirit naar de luchthaven in Genève vlogen we met een schat aan ontdekkingen in Les Sybelles weer naar huis. Dit bezoek aan de parel van de Savoie had werkelijk alles!

sybelles
Was het een geslaagde trip? Nou en of!!
SPECIALE DANK

Deze reis is mede mogelijk gemaakt door Checkin-PR en Savoie Mont Blanc; 
Dank voor alle ontdekkingen in het mooie skigebied van Les Sybelles. 
Collega-reporters Bibi, Roel en Stéphanie; Bedankt voor jullie gezelligheid. 
Eline en Christine; Heel erg bedankt voor jullie vakkundige begeleiding.

Hoofdfoto: © Stéphanie Versteeg / Expeditie Aardbol

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer