Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Zou het kunnen? Zou het mogen? Elk reisje dat ik mag maken lijkt extra veel waarde te hebben tegenwoordig. En zo hoort het eigenlijk ook – reizen als speciaal cadeau, in plaats van een recht. Als het allemaal kan, mag ik in januari naar de Franse Alpen. Naar Les Gets en Châtel, om precies te zijn. 

Chalets in Les Gets. Fotocredit: Mel Carle – LesGets

Authentiek en sfeervol

‘Bienvenue au paradis de la neige’, zo verwelkomt de website van Portes du Soleil me. Châtel, Les Gets, Avoriaz en Morzine zijn vier dorpen die bij dit skigebied in de Franse Alpen horen. De dorpen die ik ga ontdekken – de eerste twee – lijken authentiek en sfeervol te zijn. Dat bevalt me wel – ik hou iets minder van de typische Franse jaren ’70 skiresorts met veel hoogbouw. Dus bon, dat zit alvast goed! 

Châtel. Fotocredit: L.Meyer – Châtel

Portes du Soleil

Het skigebied Portes du Soleil is met een totaal aan 170km aan blauwe piste, 380km aan rode piste en 100km aan zwarte piste al jaren de concurrent van Les 3 Vallées, het gebied rond Val Thorens. Maar dat ik niet iets nieuws. Waar ik van mag proeven in Châtel en Les Gets, is nét even ‘something extra’, waardoor dit gebied toch nét even interessanter wordt. Met name voor de bewuste en nieuwsgierige wintersporter, denk ik. En dan bedoel ik dus niet alleen skiërs of snowboarders, maar ook de wandelaars of rustzoekers onder ons!

De pistes. Fotocredit: Keno Derleyn – LesGets
Sneeuwschoenwandelen. Fotocredit: L.Meyer – Châtel

Wintertoerisme en landbouw

In deze bergdorpen gaan landbouw en toerisme hand in hand. De lokale boeren werken nauw samen met het skigebied. In Châtel is bijvoorbeeld een dertigtal boerenfamilies actief die vooral Abondance kaas maken – een speciaal soort lokale kaas. In oktober maken ze plaats voor de winter. Ik vraag me direct van alles af. Hoe is het om zo te leven? En hoe is die relatie tussen de ‘locals’ en de toeristen? Daar wil ik meer over horen!

Abondance kaas. Fotocredit: L.Meyer – Châtel

Erfgoed in Les Gets en Châtel

Ook ga ik wat erfgoed en geschiedenis van het gebied tot me nemen, en de lokale gebruiken en delicatessen. Wat is er nou fijner dan naar beneden zoeven, terwijl je weet hoe de vallei of juist het berglandschap ontstaan is? Erachter gekomen zijn waarom die schattige chalets in Les Gets er uitzien zoals ze eruit zien, en hoe oud ze ongeveer zijn? Of meer te weten over de de kom, of de ingrediënten die in je pauze-gerecht geserveerd worden?

Een chalet. Fotocredit: L.Meyer – Châtel
Pottenbakkerij in Les Gets. Fotocredits: Marion co Photography – LesGets

Duurzaamheid

Tot slot ben ik benieuwd of ik met mijn ge-wintersport niet mijn geliefde bergen stuk maak. Hoe is die balans tussen duurzaamheid, economie, eigen verantwoordelijkheid? Genoeg vragen, genoeg stof om te gaan ontdekken.

Dus daar ga ik, halverwege januari, vanaf Amsterdam Centraal station. Met een grote tas met warme kleren de TGV en Thalys in. Mijn speciale cadeau uitpakken. 

Yoga met zicht op de Mont Blanc. Fotocredit: Manon Gueno – LesGets

P.S.

Wist je dat er in Avoriaz, een van de andere dorpen, een Nederlandse plantenfluisteraar zit? En nog veel meer mensen die de duurzaamheid van het gebied hoog in het vaandel hebben? ‘Goeddoeners’ worden ze genoemd, deze jonge mensen die er allen op hun eigen manier voor zorgen dat de wereld er een beetje mooier uitziet. Google maar eens op de namen Guillaume Bron, Camille Robson, Aurélie Ceron, Jacques-Olivier Travers of de Nederlandse Cees van Tongeren. Van houten ski’s tot het vrijlaten van roofvogels… Check het zelf!

(Visited 532 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

2 Reactie op “Op naar Les Gets en Châtel in Portes du Soleil”

 • Manja Herrebrugh
  Manja
  15 december 2021 at 09:44

  Ha, leuk Mariska! Ik hoop dat ik het artikel dan op tijd online heb ;-). Op instagram post ik tegen die tijd natuurlijk wel elke dag een update, dus dan zou ik het daar zeker in de gaten houden :-).

 • Mariska
  14 december 2021 at 17:55

  Heel leuk! We gaan in februari naar Chatel, dus ik volg je op de voet.

Comments are closed.

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer