Op naar Les Gets en Châtel in Portes du Soleil

Zou het kunnen? Zou het mogen? Elk reisje dat ik mag maken lijkt extra veel waarde te hebben tegenwoordig. En zo hoort het eigenlijk ook – reizen als speciaal cadeau, in plaats van een recht. Als het allemaal kan, mag ik in januari naar de Franse Alpen. Naar Les Gets en Châtel, om precies te zijn.
Authentiek en sfeervol
‘Bienvenue au paradis de la neige’, zo verwelkomt de website van Portes du Soleil me. Châtel, Les Gets, Avoriaz en Morzine zijn vier dorpen die bij dit skigebied in de Franse Alpen horen. De dorpen die ik ga ontdekken – de eerste twee – lijken authentiek en sfeervol te zijn. Dat bevalt me wel – ik hou iets minder van de typische Franse jaren ’70 skiresorts met veel hoogbouw. Dus bon, dat zit alvast goed!
Portes du Soleil
Het skigebied Portes du Soleil is met een totaal aan 170km aan blauwe piste, 380km aan rode piste en 100km aan zwarte piste al jaren de concurrent van Les 3 Vallées, het gebied rond Val Thorens. Maar dat ik niet iets nieuws. Waar ik van mag proeven in Châtel en Les Gets, is nét even ‘something extra’, waardoor dit gebied toch nét even interessanter wordt. Met name voor de bewuste en nieuwsgierige wintersporter, denk ik. En dan bedoel ik dus niet alleen skiërs of snowboarders, maar ook de wandelaars of rustzoekers onder ons!
Wintertoerisme en landbouw
In deze bergdorpen gaan landbouw en toerisme hand in hand. De lokale boeren werken nauw samen met het skigebied. In Châtel is bijvoorbeeld een dertigtal boerenfamilies actief die vooral Abondance kaas maken – een speciaal soort lokale kaas. In oktober maken ze plaats voor de winter. Ik vraag me direct van alles af. Hoe is het om zo te leven? En hoe is die relatie tussen de ‘locals’ en de toeristen? Daar wil ik meer over horen!
Erfgoed in Les Gets en Châtel
Ook ga ik wat erfgoed en geschiedenis van het gebied tot me nemen, en de lokale gebruiken en delicatessen. Wat is er nou fijner dan naar beneden zoeven, terwijl je weet hoe de vallei of juist het berglandschap ontstaan is? Erachter gekomen zijn waarom die schattige chalets in Les Gets er uitzien zoals ze eruit zien, en hoe oud ze ongeveer zijn? Of meer te weten over de de kom, of de ingrediënten die in je pauze-gerecht geserveerd worden?
Duurzaamheid
Tot slot ben ik benieuwd of ik met mijn ge-wintersport niet mijn geliefde bergen stuk maak. Hoe is die balans tussen duurzaamheid, economie, eigen verantwoordelijkheid? Genoeg vragen, genoeg stof om te gaan ontdekken.
Dus daar ga ik, halverwege januari, vanaf Amsterdam Centraal station. Met een grote tas met warme kleren de TGV en Thalys in. Mijn speciale cadeau uitpakken.
P.S.
Wist je dat er in Avoriaz, een van de andere dorpen, een Nederlandse plantenfluisteraar zit? En nog veel meer mensen die de duurzaamheid van het gebied hoog in het vaandel hebben? ‘Goeddoeners’ worden ze genoemd, deze jonge mensen die er allen op hun eigen manier voor zorgen dat de wereld er een beetje mooier uitziet. Google maar eens op de namen Guillaume Bron, Camille Robson, Aurélie Ceron, Jacques-Olivier Travers of de Nederlandse Cees van Tongeren. Van houten ski’s tot het vrijlaten van roofvogels… Check het zelf!
Manja laat zich graag overweldigen door de grootsheid en tegelijk de kleine eenvoud van de natuur. In het weekend verkent ze Nederland en in haar vakanties vind je haar meestal in de bergen. Ze hoopt via verhalen op Snowrepublic en haar blog outdoorbymanja.nl meer mensen naar buiten te krijgen.
2 Reactie op “Op naar Les Gets en Châtel in Portes du Soleil”
Comments are closed.
Ha, leuk Mariska! Ik hoop dat ik het artikel dan op tijd online heb ;-). Op instagram post ik tegen die tijd natuurlijk wel elke dag een update, dus dan zou ik het daar zeker in de gaten houden :-).
Heel leuk! We gaan in februari naar Chatel, dus ik volg je op de voet.