Alpenvereniging: toerskiën en langlaufen toestaan na lockdown

Door Edwin Hagenouw | bron: salzburg24.at

Toerskiën op de piste, langlaufen in loipen en rodelen op rodelbanen moeten weer mogelijk zijn als de harde lockdown is beëindigd, indien de faciliteiten zijn coronaproof zijn gemaakt. De Oostenrijkse Alpenvereniging roept daartoe op in de media.

Het is verboden sportfaciliteiten te betreden tijdens de huidige lockdown. Op dit moment is het echter onduidelijk of pistes die momenteel niet in gebruik zijn en worden voorbereid voor alpineskiën, langlaufloipen en rodelbanen ook worden beschouwd als sportfaciliteiten in de verordening. Dit is met name relevant voor toerskiërs: de vraag rijst of het toerskiën op besneeuwde hellingen door de huidige regelgeving is toegestaan ​​of niet.

Duidelijkheid

De Oostenrijkse Alpenvereniging ziet een dringende behoefte aan verduidelijking en roept in dit verband op om heldere uitleg ten gunste van toegestane lichaamsbeweging in de natuur: “Na het verlopen van de lockdown is juridische duidelijkheid vereist. Beweging in de natuur moet dan weer mogelijk zijn. Of het nu gaat om toerskiën, langlaufen of rodelen, ongeacht of deze faciliteiten besneeuwd, geprepareerd of op de juiste manier beveiligd zijn”, zegt Andreas Ermacora, voorzitter van de Alpenverein.

“Beweging levert een onschatbare bijdrage aan de lichamelijke en geestelijke gezondheid, zeker in tijden als deze. Het zou een buitengewoon slecht teken zijn als buitensporten verboden blijft. Uiteraard moet alles plaatsvinden in overeenstemming met de afstandsregels.”

Steeds meer toerskiërs in Oostenrijk

Volgens de Alpenverein blijft het aantal toerskiërs elk jaar toenemen: alleen al in Oostenrijk zouden er 500.000 tot 600.000 toerskiërs zijn. “We gaan er momenteel van uit dat er de komende winter tot twintig procent meer toerskiërs kunnen worden verwacht”, vertelt Clemens Matt, secretaris-generaal van de Alpineverein. “Dit is een van de redenen waarom hier duidelijke richtlijnen nodig zijn.”

(Visited 1.173 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.