Oostenrijks Fucking verdwijnt

Door Patricia Christiani

Het Oostenrijkse dorpje Fucking, in de omgeving van Salzburg, gaat per 1 januari van naam veranderen. De gemeenteraad van het zo’n 100 inwoners tellende plaatsje heeft officieel besloten de naam te veranderen in Fugging.

Foute faam

De naam bezorgde het dorpje veel faam, maar ook veel overlast. Het plaatsnaambord werd meerdere malen ontvreemd en het in beton vastschroeven van de palen van het bord loste dat probleem niet op. Daarnaast poseerden ook veel toeristen voor foto’s met het bord, en niet iedereen had daarbij kleren aan. Vandaar dat Fucking nu het ultieme voorbehoedsmiddel gebruikt om dat in de toekomst te voorkomen: het dorpje wordt omgedoopt naar Fugging.

Fucking
Bron: Google Maps

Fucking in het verleden

Veel internationale media hadden in de loop der jaren aandacht voor het dorp. Ook vernoemde een Duitse brouwer een biertje naar het plaatsje: Fucking Hell. En de Britse presentator Jeremy Clarkson reed voor het programma ‘The Grand Tour’ een route langs de plaatsen Wank, Kissing, Petting, Fucking en Wedding.

Opvallend is overigens dat een ander plaatsje dat Fugging heet, in de buurt van Sankt Pölten, in 1836 exact dezelfde naamswijziging onderging. Het huidige dorp met de fameuze naam stamt overigens uit het jaar 1070. Het zou genoemd zijn naar een edelman die Focko heette.

Bron: NOS.nl, Trouw.nl

Hoofdfoto: Google Maps

Anderen lazen ook:

(Visited 304 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.