Als fervent Oostenrijkganger wist ik niet zoveel over wintersporten in Zwitserland. Wham! (je weet wel van Last Christmas), kaasfondue en duur, dat was mijn idee. Dit klopt eigenlijk best aardig met mijn ervaringen in Arosa-Lenzerheide en dat is fantastisch!

Arosa-Lenzerheide
En helemaal leuk: geen wachttijden bij de skiliften

Het gebied dat we uitkozen was Arosa Lenzerheide, in Graubünden. Met 225 kilometer piste en 42 liften een gebied waar je je lol op kunt. Benieuwd hoe mijn trip eruit zag? Bekijk dan snel onderstaand filmpje! Wel met wat minder blauwe luchten dan jullie van me gewend zijn…

Na 40 jaar zijn Arosa en Lenzerheide eindelijk met elkaar verbonden

Tot 2014 ging je nog óf naar Arosa, óf naar Lenzerheide. De enige verbinding was met de trein van Arosa naar Chur met de Rhätische Bahn, en vervolgens nog een stuk met de bus. Al met al een trip van zo’n twee uur of meer. Sinds de jaren ’70 werd er dus al gesproken over een verbinding tussen de twee gebieden.

Het bouwen van de gondel had nogal wat voeten in de aarde, vooral omdat het dal tussen de twee gebieden beschermd natuurgebied is

In 2014 was het eindelijk zover met de komst van de Urdenbahn, een enorme gondel die twee bergtoppen verbindt. Het bouwen van de gondel had nogal wat voeten in de aarde, vooral omdat het dal tussen de twee gebieden beschermd natuurgebied is. Uiteindelijk is het gelukt om een gondel te bouwen zonder tussenpalen, zodat het natuurgebied geen enkele last heeft van de uitbreiding. De Urdenbahn is daarmee uniek in z’n soort en toch zo stevig als een huis, ook als het hard waait (wat bij ons nogal het geval was…).

undefined

Heerlijk brede pistes om te carven, afgewisseld met een bospad

Het gebied ligt tussen de 1230m en 2865m hoogte en heeft veel heerlijk brede pistes. Vooral in Arosa kun je heerlijk carven. Toch zijn er ook aardig wat verbindingspaden, vaak door het bos. Dat is meestal een aanslag op de kuiten des snowboarders, maar de omgeving maakt veel goed.

de vele leuke hutten en restaurants op de piste bieden uitkomst voor een lekkere warme choco

Waar Arosa in de ochtend lekker in het zonnetje ligt, kun je er in Lenzerheide juist ’s middags van genieten. Tenminste, wanneer het zonnig is! Tijdens ons verblijf was het koud en stond er een harde wind. In zo’n geval bieden de vele leuke hutten en restaurants op de piste uitkomst voor een lekkere warme choco! Ik vond het opvallend dat er in vergelijking nog vrij veel sleepliften zijn, al zijn de belangrijkste pistes natuurlijk allang voorzien van stoeltjesliften of gondels.

undefined

Nachtskiën en kaasfondue!

Krijg je geen genoeg van de pistes en kan de skidag jou niet lang genoeg duren? Mooi, want in Lenzerheide kun je nachtskiën! Natuurlijk kan dat in veel meer gebieden, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het nooit eerder had gedaan.

Nadat we ’s middags lekker hadden gebadderd in het wellnessgedeelte van ons hotel, was het weer tijd om de skibroek aan te trekken. De pistes waren keurig geprepareerd en Lenzerheide heeft er echt een perfecte locatie met een mooie lange blauwe piste voor uitgekozen. En de kers op de taart? De kaasfondue die we aten in het bergrestaurant halverwege!

Ontbijt op de berg in Arosa-Lenzerheide

Sowieso speelde lekker eten een belangrijke rol tijdens onze trip. Zo is het natuurlijk fijn als je rechtstreeks vanuit je bed kunt gaan ontbijten, maar een Buure z’Morga (oftewel boerenontbijt) kan ik ook van harte aanbevelen.

Boven aangekomen staat er een heerlijk ontbijtbuffet voor je klaar

Hiervoor neem je ’s ochtends vroeg de eerste gondel –die overigens direct vanaf het treinstation vertrekt- vanuit Arosa omhoog. Boven aangekomen staat er een heerlijk ontbijtbuffet voor je klaar in het panoramarestaurant Weisshorn 360°. En nu zijn er veel restaurants die zeggen een panorama te hebben, maar dit is er toch wel echt eentje… Na een laatste koffie en een blik uit het raam is het dan tijd voor een heerlijke skidag.

undefined

Vliegen met Swiss

Natuurlijk kun je met de auto gaan, maar wil je vliegen: Swiss.com vliegt 4 per dag naar Zurich. En een eervolle vermelding waard is het feit dat je gratis je ski- of snowboard-equipment mee mag nemen! Dat heeft vast als reden dat ze sponsor zijn van het Zwitserse skiteam. Vanuit Zurich brengt de trein je in ongeveer anderhalf uur naar Chur waar je overstapt op de bus (Lenzerheide), of de trein (Arosa). Vooral deze laatste treinreis is alleen al de moeite waard door de pittoreske route met de Rhätische Bahn.

Facts & Figures

Het skigebied van Arosa (70 km) en Lenzerheide (155 km) hebben inmiddels samen 225 kilometer piste. Een zesdaagse skipas kost CHF 332.00 (ongeveer € 311,-).

Het gebied ligt op zo’n 900km afstand van Utrecht. Vliegen kun je naar Zurich, waarvandaan je op de trein kunt stappen naar Arosa (2 keer overstappen), of Lenzerheide (laatste half uurtje met de bus vanuit Chur). Mocht je het willen weten, Chur spreek je uit als Koer. Den gewoon Lenny Kuhr en je bent er. 😉

Overigens rijdt de AlpenExpres elke vrijdagavond rechtstreeks vanuit diverse stations in Nederland naar Chur.

Foto’s: Pauline van der Waal en Arosa-Lenzerheide

Meer informatie
Skigebied arosalenzerheide.ch, lenzerheide.com en arosa.ch
Graubünden graubuenden.ch 
MySwitserland myswitzerland.com
Swiss International Airlines
swiss.com
Rhätische Bahn
rhb.ch
Zwitserse Spoorwegen sbb.ch


Bewaren

Bewaren

Bewaren

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer