De berichtgeving over de overvloedige sneeuwval in de alpen en dan met name in Oostenrijk maakt sommige mensen erg boos.

ARD journalist niet meer welkom in Obertauern

Door Bastiaan van der Staay

De huidige sneeuwsituatie in een deel van Oostenrijk en Zuid-Duitsland is uitzonderlijk. Maar ook weer niet zo dat het halve land plat ligt en er geen doorkomen aan is. Reporters van de Duitse TV zender ARD deden dat afgelopen week wel geloven en speelde verrast te zijn dat er zelfs nog stromend water uit de kraan kwam. Allemaal flauwe kul natuurlijk. Na een lekkere warme douche reed de ploeg weer comfortabel huiswaarts. De VVV Obertauern bedankt voorlopig even voor deze negatieve vorm van berichtgeving.

Niet blij met tendentieuze verslaggeving

Eerlijk gezegd kan ik me ook wel voorstellen dat niet iedereen blij is met de nadruk leggen op een paar afgesloten dorpen (met slechts een paar honderd inwoners niet echt groot nieuws) of wegafsluitingen van een aantal uren (om lawines af te schieten om een veilige doorgang te garanderen).

Accuraat nieuws voorkomt problemen

Natuurlijk is accuraat nieuws goed en vooral handig. Het voorkomt een hoop problemen als je voorbereid op pad gaat. Maar, zoals de lokalen het nogal zuur verwoorden, “als we ‘reclame’ willen maken op de Duitse televisie moeten we heel veel geld betalen maar ongenuanceerde horror verhalen verkondigen kan helemaal gratis”. Ja dat is niet fijn, in het korte winterseizoen dat in veel gevallen maar 16 weken duurt moet het geld voor bijna een heel jaar verdiend worden.

Meeste skigebieden open en blij

De meeste skigebieden in Oostenrijk, om van die in Frankrijk, Italië en Zwitserland maar te zwijgen, zijn geheel of in elk geval grotendeels open. En als er al afsluitingen zijn of liften niet draaien is dat iets dat veel vaker voorkomt. Harde wind is daarvan dan meestal de oorzaak.

Oostenrijkers woedend
Obertauern, vrijdag 11 januari 2019. Foto: Roland Kindl

Veel gebieden zijn wel blij met een dik pak verse sneeuw. Alle ansichtkaarten en promotiefoto’s kunnen weer bijgewerkt worden. En deze enorme hoeveelheid kan, mits goed gemanaged, voor een zeer lucratief en lang seizoen zorgen.

De drukte moet nog komen

Januari staat bekend als de ‘slecht weer’ maand en is dan ook niet voor niets een ‘lage prijs’ periode. De grote drukte moet nog komen, vanaf februari. En als we Tui en Sunweb moeten geloven hebben die het drukker dan ooit. De vele plaatsjes van overvloedige sneeuw die nu vaker dan normaal het Nederlandse nieuws halen maken hongerig. Er wordt dan ook nog driftig geboekt.

Oostenrijkers woedend
In Nassfeld, Kärnten is het prachtig weer. Foto: © Bastiaan van der Staay

Sunny side of the Alpes

Aan de andere kant van de Tauern- en Katschbergtunnel is het al weken heerlijk zonnig. Ook in de Italiaanse Dolomieten is het prachtig weer. De pistes liggen er geweldig bij en skiën is er een feest. Alleen geen diepsneeuw, die komt misschien nog als er zich een zogenaamd Adria-tief ontwikkelt. Een beetje het omgekeerde van wat we nu hebben, de beruchte Nordstau.

Geen problemen in Karinthië, Dolomieten en de Franse Alpen

In de zuidelijke en westelijke alpen zijn helemaal geen problemen. Daar is het business as usual. Mooi weer en een prima pak sneeuw. En dan te bedenken dat we pas aan het begin van het echte ‘hoogseizoen’ staan.

Oostenrijkers woedend
De wedstrijdpiste wordt nog één keer gecontroleerd. Foto: Adelboden

Genieten van mooi skiën in Adelboden

Vandaag en morgen kunnen we in elk geval al weer genieten van prachtige beelden. In een zeer goed besneeuwd Adelboden worden vandaag (zaterdag 12) en morgen (zondag 13 januari) weer twee World Cup wedstrijden geskied. Met op Eurosport 1 een samenvatting van de eerste run van de reuzenslalom tussen 11:00 – 11:45. De tweede run van 13:30 – 14:30. Zondag 10:15 – 11:30 de eerste manche van de mannen slalom en ’s middags van 13:15 – 14:30 de grande finale. Geniet ervan!

(Visited 1.642 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.