Oostenrijk: na overvloed aan sneeuw komt nu de kou

Door Edwin Hagenouw

Na de records qua sneeuwval in de Oostenrijkse Alpen lijkt de situatie nu te ontspannen. Het weer is rustig, deels zonnig, maar vooral: bijzonder koud. De schoonmaak op de wegen en in de bergdorpen is echter nog lang niet voorbij en vooral in de bergen is nu de grootste voorzichtigheid geboden, omdat de dagen direct na hevige sneeuwval het meest gevaarlijk zijn voor wintersporters.

Zon, poedersneeuw en niet beveiligde of ongeprepareerde hellingen – deze combinatie kan nu een dodelijke combinatie zijn, zo waarschuwen experts in Oostenrijk. Uit de statistieken blijkt dat lawines het vaakst worden veroorzaakt door wintersporters zelf, met name na dagen van zware sneeuwval. Zelfs als de meeste mensen zich aan waarschuwingsborden houden en de beveiligde hellingen niet verlaten, is er altijd een aantal wintersporters dat toch zonder beveiliging, gidsen of voorzorgsmaatregelen off-piste gaat, volgens Rudi Mair van de Tirol Lawine Warning Service.

Sankt Johann. Foto: Marco ter Haar

Lawinestufe 4

Onervaren wintersporters die de skipistes in skigebieden verlaten, lopen bijzonder groot gevaar, aldus Norbert Zobl, hoofd van de Alpenpolitie in Tirol. Zelfs een relatief korte afdaling kan een dodelijke valstrik worden – lees meer in tirol.ORF.at. Bovendien blijft het lawinewaarschuwingsniveau vier op een schaal van vijf in zes deelstaten behouden.

Week gekenmerkt door kou en zon

In de komende dagen wordt slechts kleine hoeveelheden verse sneeuw verwacht. Voor woensdag en donderdag wordt voorspeld dat het overwegend zonnig en zacht weer is. In Karinthië wordt echter van donderdag tot vrijdag ongeveer dertig centimeter verse sneeuw verwacht in de nacht. Tegen het einde van de week wordt het op vrijdag kouder en kouder, volgens ORF-weerredacteurs zullen de temperaturen maximaal vier tot vier graden bedragen. Op 2.000 meter is het 13 tot 9 graden onder nul. Aan de hoofdkam van de Alpen en in het oosten waait een sterke wind van west naar noordwest.

Verdere afkoeling in het weekend

Het weekend zorgt voor een verdere afkoeling, de temperaturen bereiken maximaal drie graden boven nul. Ondanks de uitgestrekte wolkenvelden blijft het droog. Het wordt zonnig, vooral in de Alpen. Het begin van aankomende week heeft een vergelijkbaar beeld: op maandag zijn er enkele uren zonneschijn, maar de kou blijft.

Opruimen na de sneeuwdump

Na de sneeuwchaos van de afgelopen dagen zijn een aantal wegversperringen opgeheven en zijn steeds meer skidorpen in Vorarlberg, Tirol en SalzburgerLand weer bereikbaar. Hoewel de sneeuwval voorbij is, gaat het werk door in gebieden die zijn getroffen door Snowmageddon. Omdat de lange sneeuwval veel problemen heeft veroorzaakte waren duizenden vrijwilligers bijna twee weken onafgebroken aan het werk. Ze schopten daken, maakten de straten vrij van omgevallen bomen en gestrande voertuigen. In Stiermarken zijn de opruimingswerkzaamheden na een lawine nog steeds in volle gang. Bovendien gaat de regionale overheid meer geld uitgeven voor lawinebescherming.

Bron: orf.at | Hoofdfoto: Liesbeth Graafmans

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer