Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Oostenrijk: na overvloed aan sneeuw komt nu de kou

Door Edwin Hagenouw

Na de records qua sneeuwval in de Oostenrijkse Alpen lijkt de situatie nu te ontspannen. Het weer is rustig, deels zonnig, maar vooral: bijzonder koud. De schoonmaak op de wegen en in de bergdorpen is echter nog lang niet voorbij en vooral in de bergen is nu de grootste voorzichtigheid geboden, omdat de dagen direct na hevige sneeuwval het meest gevaarlijk zijn voor wintersporters.

Zon, poedersneeuw en niet beveiligde of ongeprepareerde hellingen – deze combinatie kan nu een dodelijke combinatie zijn, zo waarschuwen experts in Oostenrijk. Uit de statistieken blijkt dat lawines het vaakst worden veroorzaakt door wintersporters zelf, met name na dagen van zware sneeuwval. Zelfs als de meeste mensen zich aan waarschuwingsborden houden en de beveiligde hellingen niet verlaten, is er altijd een aantal wintersporters dat toch zonder beveiliging, gidsen of voorzorgsmaatregelen off-piste gaat, volgens Rudi Mair van de Tirol Lawine Warning Service.

Sankt Johann. Foto: Marco ter Haar

Lawinestufe 4

Onervaren wintersporters die de skipistes in skigebieden verlaten, lopen bijzonder groot gevaar, aldus Norbert Zobl, hoofd van de Alpenpolitie in Tirol. Zelfs een relatief korte afdaling kan een dodelijke valstrik worden – lees meer in tirol.ORF.at. Bovendien blijft het lawinewaarschuwingsniveau vier op een schaal van vijf in zes deelstaten behouden.

Week gekenmerkt door kou en zon

In de komende dagen wordt slechts kleine hoeveelheden verse sneeuw verwacht. Voor woensdag en donderdag wordt voorspeld dat het overwegend zonnig en zacht weer is. In Karinthië wordt echter van donderdag tot vrijdag ongeveer dertig centimeter verse sneeuw verwacht in de nacht. Tegen het einde van de week wordt het op vrijdag kouder en kouder, volgens ORF-weerredacteurs zullen de temperaturen maximaal vier tot vier graden bedragen. Op 2.000 meter is het 13 tot 9 graden onder nul. Aan de hoofdkam van de Alpen en in het oosten waait een sterke wind van west naar noordwest.

Verdere afkoeling in het weekend

Het weekend zorgt voor een verdere afkoeling, de temperaturen bereiken maximaal drie graden boven nul. Ondanks de uitgestrekte wolkenvelden blijft het droog. Het wordt zonnig, vooral in de Alpen. Het begin van aankomende week heeft een vergelijkbaar beeld: op maandag zijn er enkele uren zonneschijn, maar de kou blijft.

Opruimen na de sneeuwdump

Na de sneeuwchaos van de afgelopen dagen zijn een aantal wegversperringen opgeheven en zijn steeds meer skidorpen in Vorarlberg, Tirol en SalzburgerLand weer bereikbaar. Hoewel de sneeuwval voorbij is, gaat het werk door in gebieden die zijn getroffen door Snowmageddon. Omdat de lange sneeuwval veel problemen heeft veroorzaakte waren duizenden vrijwilligers bijna twee weken onafgebroken aan het werk. Ze schopten daken, maakten de straten vrij van omgevallen bomen en gestrande voertuigen. In Stiermarken zijn de opruimingswerkzaamheden na een lawine nog steeds in volle gang. Bovendien gaat de regionale overheid meer geld uitgeven voor lawinebescherming.

Bron: orf.at | Hoofdfoto: Liesbeth Graafmans

(Visited 1.017 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer