Oostenrijk houdt adem in. Nieuwe sneeuwbom in aantocht.

Door: Saskia Smulders

De hele afgelopen week hebben we je op de hoogte gehouden van de sneeuwsituatie in Oostenrijk. Het is echter nog niet voorbij, want er is opnieuw een soort van sneeuwbom in aantocht. 

Adempauze

Gisteren was er sprake van een adempauze. Even geen sneeuw, maar gewoon knetterblauwe lucht. Tezamen met de prachtig besneeuwde bergtoppen, bomen en liften leverde dat schitterende foto’s op die jullie massaal instuurden. Het gaf de plaatselijke autoriteiten ook de gelegenheid per helikopter de lawinesituaties te bekijken en daar waar nodig én mogelijk lawines op te wekken om zo gevaarlijke situaties voor te zijn.

Diverse lezersfoto’s die we van jullie ontvingen. Alle foto’s én bijbehorende credits vind je in deel 1 en deel 2

Bovendien zorgt het  relatief rustige weer ervoor dat vertrekkende en aankomende wintersporters hun reis zonder al te veel sneeuwval kunnen ondernemen. Hoewel, vanwege de afgesloten Fernpass is het al erg druk op de omleidingsroutes. De actuele verkeerssituatie vind je trouwens hier. 

Maar dan….Wat staat ons dan te wachten?

Vanavond komt er een warmtefront vanuit het noorden de Alpen binnendrijven. Dat betekent dat de temperaturen tijdelijk wat omhoog gaan. De neerslag die met dit warmtefront meekomt zorgt ervoor dat het in lager gelegen dalen dus kan gaan regenen! Dat is natuurlijk super vervelend, maar het is ook gevaarlijk. De regen zorgt er namelijk voor dat de vers gevallen sneeuw zwaar wordt. Zware sneeuw gaat makkelijk glijden en zal er ongetwijfeld voor zorgen dat het lawinegevaar niet zal afnemen en mogelijk zelfs nog zal toenemen. 

Bovendien zorgt die zware sneeuw ervoor dat de belasting van de daken toeneemt met mogelijk gevaarlijke situaties. In Kufstein hebben ze daar al voorzorgsmaatregelen getroffen door het dak van de IJsarena sneeuwvrij te maken:

Dak van de ijsarena Kufstein wordt sneeuwvrij gemaakt | Foto: Zoom.Tirol

Opnieuw 1 tot 1,5 meter sneeuw in de pijplijn

In de nacht van zondag op maandag komt er een nieuw koufront richting de Alpen waardoor de sneelwvalgrens weer daalt. Met dit front komt er opnieuw een grote bak sneeuw. In de noordwestelijke staugebieden, vooral het Vorarlberg, kan opnieuw één tot misschien wel anderhalve meter sneeuw vallen….Ditmaal zijn het ook de Franse en Italiaanse Alpen die wat sneeuw gaan krijgen van dit front. 

Onstuimig

Met deze nieuwe sneeuw komt helaas ook heel veel wind mee. Het wordt dus onstuimig! Dat zal ongetwijfeld consequenties gaan hebben voor zowel het aantal gesloten liften, maar ook voor de lawinesituaties. Ik voorspel je dat er meer gebieden gaan komen waar de hoogste lawinewaarschuwing zal worden afgekondigd waardoor het openbare leven daar tot stilstand zal komen. 

Medio volgende week rustiger

Er zijn tekenen dat het medio volgende week een beetje rustiger wordt in de atmosfeer. De temperatuur gaat wat stijgen en ook de zon zal zich vaker laten zien. Helaas is dat van korte duur, want donderdag volgt er aan het einde van de dag opnieuw een koufront wat weer sneeuw gaat geven. 

Een uitgebreid weerbericht vind je op de site Alpenweerman.nl

Hoofdfoto: Jessica de Haan

Lees hier alles over het wintersportweer en de sneeuwberichten

(Visited 1.099 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.