Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Oostenrijk fel tegen skiverbod

Door Patricia Christiani | Bronnen: NOS.nl, TT.com

Inmiddels is de discussie over een al dan niet Europees skiverbod flink losgebarsten. Duitsland, Italië en Frankrijk willen de skigebieden dichthouden, het liefst tot half januari. Dit leidt echter tot grote woede in Oostenrijk. Zij willen dat de wintersport koste wat kost doorgaat en hebben al verklaard dat er met Kerst gewoon geskied kan worden. Ook Zwitserland wil de pistes openhouden. 

Oostenrijk verzet zich tegen het skiverbod

Oostenrijk is fel tegenstander van een skiverbod. Dit heeft te maken met het economische belang van de wintersport voor het Alpenland. Het toerisme brengt 15 procent van het bruto binnenlands product op. Volgens minister van Financiën Gernot Blümel betekent elke week dat er niet gewintersport kan worden een omzetverlies van 800 miljoen euro. Als de start van het wintersportseizoen naar achter wordt verschoven, eisen de Oostenrijkers een schadevergoeding van de Europese Unie. “Als de EU dit echt wil, zullen ze moeten betalen”, zegt Blümel.

De Oostenrijkse minister van Toerisme Elisabeth Köstinger benadrukt dat volgens haar veilig wintersporten wel mogelijk is. “Je raakt niet besmet op de piste, maar tijdens het feesten daarna. Daarom hebben we de après-ski ook verboden”, zegt Köstinger tegen Der Spiegel.

Volgens de minister zijn er genoeg maatregelen genomen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Bij gondelliften zijn de daken eraf geschroefd om lucht binnen te laten, er is een maximum gesteld aan het aantal mensen in rijen en voor de liften zijn de afstandsmarkeringen op de grond getekend. En voor het begin van het seizoen gaat Oostenrijk massaal de bevolking testen, ook al het hotel- en skiliftpersoneel, aldus Köstinger.

Voorstanders van een skiverbod

Naast Italië en Frankrijk voegde de Duits-Beierse minister president Markus Söder zich bij de voorstanders van het skiverbod. Deze landen zien het liefste dat er op Europees gebied één lijn wordt getrokken. En ook Merkel is sceptisch: “We gaan ons in Brussel ervoor inzetten alle skigebieden te sluiten. Helaas ziet het er nu niet naar uit dat dat gaat lukken, als je naar de Oostenrijkse statements kijkt, maar we gaan het proberen.”

Met een Europees besluit hopen de landen te voorkomen dat wintersporters gaan reizen naar plekken waar de pistes nog wel open zijn. Beieren doet een beroep op alle landen de wintersport even on hold te zetten: “Dat zou pas een mooi voorbeeld van Europese solidariteit zijn”, zei Markus Söder tegen de krant Bild.

Mochten de Oostenrijkers bij hun standpunt blijven, dan overweegt Italië zelfs de grenzen te sluiten, om zo te voorkomen dat “het vakantiegeld uitgegeven wordt in Oostenrijk en daarna het virus geïmporteerd wordt en wij ermee zitten”. Ook Söder waarschuwt Duitsers die een dagtripje naar Oostenrijk plannen dat ze bij terugkomst tien dagen in quarantaine moeten.

EU kan geen skiverbod opleggen

Overigens kan de EU niet beslissen om wintersport te verbieden, schrijft ook de Oostenrijkse EU-vertegenwoordiger Martin Selmayr. Er kan een appèl gedaan worden op een gemeenschappelijke lijn, maar de skiliften kunnen niet door Brussel worden stilgelegd. Dat blijft zaak van de nationale regeringen.

Wintersport met kerst

Met de kerst op wintersport wordt voor Nederlanders sowieso lastig. Alle Alpenlanden staan op een oranje advies en zowel de Nederlandse als Belgische overheid heeft mensen afgeraden op kerstvakantie te gaan. In Italië en Frankrijk blijven de skigebieden dicht, maar hoopt men in januari weer open te kunnen gaan. In Oostenrijk en Zwitersland hoopt men de kerstvakantiegangers wel te kunnen verwelkomen.

Bronnen: NOS.nl, TT.com

Hoofdfoto: Theo Schut

Anderen lazen ook:

(Visited 560 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer