Vorige week meldden we nog dat het aantal ski-ongelukken op de Franse pistes sterk was toegenomen. Een zelfde trend zien we nu ook in Oostenrijk. In de Oostenrijkse krant ORF.at meldt de provincie Tirol een sterke stijging van het aantal ernstige verwondingen in het afgelopen weekend. De reden is gelegen in het feit dat de pistes overvol zijn, de sneeuw slecht en onvoldoende vaardigheden van skiërs.

Dwarslaesie

Traumatoloog Rohit Arora van de Innsbruck Kliniek in Innsbruck sprak vandaag van een ongewoon weekend. Er waren bovengemiddeld veel wintersporters die deze late winter in de Innsbruckse kliniek behandeld moesten worden. Naast ernstige botbreuken, sommige met daaropvolgende chirurgische ingrepen, werden alleen al op zondag drie mensen met ernstige verwondingen aan de rug in de kliniek behandeld. Eén persoon liep zelfs een dwarslaesie op.

De ongelukken op zondag waren van andere aard. In Hopfgarten botste een 23-jarige Duitser tegen een houten hek aan de valleikant op een zwarte helling. Hij werd per noodhelikopter naar het ziekenhuis in Kufstein gevlogen, maar moest vervolgens vanwege zijn ernstige verwondingen worden overgebracht naar de kliniek in Innsbruck.

Skiër botst met toerskiërs

In de Christlum in Achenkirch was er dit weekend een botsing tussen een 52-jarige skitourer die bergopwaarts ging en een 16-jarige die naar beneden skiede. De jonge Oekraïner knalde letterlijk op de tourskiër uit Oostenrijk. De 52-jarige moest zwaargewond naar de kliniek in Innsbruck worden gevlogen. De tiener werd met de reddingsdienst naar de Klinikum Agataried in Beieren gebracht. De politie is nu op zoek naar getuigen van het ongeval.

40 meter naar beneden gestort

In het skigebied Zillertal Arena in Rohrberg verloor een 24-jarige Duitser de controle over zijn ski’s op de kruising van twee pistes. Hij viel over de rand van de piste en viel zo’n 40 meter. De jongeman liep ernstige verwondingen op en moest per noodhelikopter naar de kliniek in Innsbruck worden gebracht.

In Grän (district Reutte) raakte een 32-jarige Duitser zwaargewond nadat hij probeerde te voorkomen dat een zevenjarige jongen op hem botste. De Duitser werd naar de kliniek gevlogen, het kind bleef ongedeerd. Ook in Graen raakte een 84-jarige Oostenrijker zwaargewond nadat een 67-jarige Duitser over zijn ski’s skiede. Beide mannen kwamen ten val. De 84-jarige werd per noodhelikopter naar de kliniek in Innsbruck gebracht.

Talrijke botsingen

In Sölden waren er talloze aanvaringen van skiërs. Op de Giggijoch botste een 53-jarige Bulgaar op een 27-jarige Duitser. De Bulgaar werd met blessures van onbepaalde omvang overgebracht naar Innsbruck. Op de Gaislachkogel botste een mannelijke skiër op een 21-jarige Duitser. De vrouw raakte zwaargewond en werd naar MedAlp in Sölden gebracht. Het politieonderzoek loopt nog. In het Rettenbachtal in Sölden kwam een 19-jarige om het leven. Een volgende 48-jarige Duitser kwam in botsing met de jongen en viel over hem heen op de helling. De vrouw werd medisch behandeld met verwondingen van onbepaalde omvang bij MedAlp in Sölden.

Bron: Orf. at | Hoofdfoto: Pixabay

Lees ook:

 

Hochkönig

Hochkönig, een skivakantie vol hoogtepunten

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters gevarieerde skipistes met in totaal 120 kilometer pistes en 34 ultramoderne skiliften tegen een adembenemend alpendecor. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer