Salomon Wintersportkleding Salomon wintersport

Heb je alles al gezien? Klaar voor een iets groter avontuur? Dan moet je naar Noord- IJsland! Wij vonden een aantal unieke mogelijkheden in het noorden van IJsland waar je kunt skiën tot aan zee! Hier wordt je bovenaan de pistes gedropt en ski je tijdens een freeride letterlijk tot aan de oceaan. Hoe vet is dat?!

fredrik schenholm ski artctic ocean
waar de pistes eindigen aan zee…. photocredits: @fredrik schenholm

Waar op IJsland moet je zijn

akureyri
Noord IJsland, met Akureyri als aankomstplaats, bron: Google.

Troll Pensinsula, het Noordelijke schiereiland

Schiereiland Trollaskagi, ofwel “Troll Peninsula”  ligt in het noorden van IJsland, net onder de poolcirkel. Je komt er met de auto vanaf Reykjavik, ofwel met een binnenlandse vlucht vanaf Reykjavik (airport Keflavik ) naar Akureyri in het noorden.

Troll is de regio van diepe inhammen, fjorden, en hoge bergen maar ook wintersport!

Troll is een uitstekende plek voor avontuurlijke bezigheden en het is de regio met hoge bergen, fjorden en diepe inhammen. Er zijn een aantal “gewone” skiresorts waar je prima mogelijkheden hebt. Verwacht hier geen grootste drukte of enorme gezelligheid, maar wel een aantal leuke pistes en ski resorts. (En hey: op de latten in IJsland is op zich al heel bijzonder toch?!)

heli ski
IJsland Heliski

De mogelijkheden

Naast het gewone aanbod van wintersportplekjes kun je bij het schiereiland Troll nog een stapje verder gaan. We zetten de mogelijkheden voor je op een rij. Er worden diverse tours aangeboden en toegegeven: goedkoop is het niet, maar uniek is het zeker!

4000 km2 aan ongerepte sneeuwhellingen liggen rondom de fjorden op je te wachten!

Dit gebied van IJsland is nog zo ongerept dat je bijna 4000 km2 aan sneeuwhellingen voor jou alleen hebt! Hier bestaan geen skiliften en is elke helling voor jou alleen. Jij maakt het eerste spoor in de verse poedersneeuw.

Overnachten

Je kunt kiezen voor 2 dagen heliski, of 3 dagen, tot aan wel 7 dagen. Ook zijn er prachtige toertochten door dit ongerepte deel van IJsland. Er wordt overnacht in cabin’s en lodges vlakbij de bergen. Maar we zagen ook een aanbieder waarbij je op een boot slaapt in een van de fjorden van Noord-IJsland. Dit schip vaart mee tijdens de 6 of 7 daagse reis en brengt je elke dag op een andere plek per helikopter naar boven. Hoe uniek wil je het hebben?

ocean arctic noord ijsland skieen tot aan zee
Oceanview tijdens je skitrip.. waar maak je dat ooit mee?

Ongerepte bergen en hellingen die eindigen in de fjorden: hier ski je tot aan de zee!

Heliskiën

Per helikopter met ervaren piloten wordt je naar boven gevlogen. Dit gebeurd meestal in een klein groepje, waarbij je boven aan de hellingen wordt gedropt met je skimateriaal. Daar wachten ongerepte hellingen op je. Het unieke in dit deel van de wereld is dat je kunt afdalen helemaal tot aan de zee.

Catski

Een geduchte concurrent van de helikopter die je steeds vaker tegenkomt: de Catmobil. Deze pistenbully van fijn formaat brengt je naar afgelegen plekken. Dankzij de rupsbanden kan het voertuig werkelijk overal komen en ook steile pistes omhoog rijden om je op een hoog verlaten punt te droppen. The slopes are yours !

Cat ski ijsland
Catski , per sneeuwvoertuig met grote rupsbanden de hellingen op. Fotocredits: northiceland.is

Voor meer informatie over deze unieke plek verwijzen we je naar de diverse websites van aanbieders:

  1. Veruit de mooiste site met foto’s en filmpjes is van het bedrijf Arctic Heli Ski: arcticheliskiing.com
  2. Een tweede aanbieder van voornamelijk Catskiing: arcticfreeride.com/the-rides
noorderlicht catski
Cat-ski met als decor het waanzinnige Noorderlicht. Credits: Gisli K.

3. Specialist in bijzonder outdoor als ijsklimmen, heliski en alpine-klimmen: bergmenn.com

arctic
zeilboot in een van de vele fjorden vlakbij de sneeuwhellingen

4. De aanbieder van helitours in combinatie met een verblijf op de zeilboot is:  vikingheliskiing.com.

Zij bieden pakketjes aan van twee dagen heliski tot aan 7 dagen. Ook hebben ze toertochten van meerdere dagen.

 

De top 5 van Noord-IJsland bezienswaardigheden

Op de dagen dat je niet aan het skiën bent kun je prachtige tours ondernemen, zoals walvisspotten, sneeuwmobieltochten en wandelingen. Voor alle info over Noord-IJsland, het meer van Myvatn en andere bezienswaardigheden van het noorden van IJsland verwijzen we je naar ons “outdoor-zusje”, de website Mountainreporters. Hierop schrijven wij met heel veel plezier over bestemmingen voor outdoor, bergen, en prachtige natuur, waaronder ook Noord-IJsland: mountainreporters.com/nieuw/top-5-noord-ijsland/


Lees hier alle artikelen over de inspirerende reizen naar IJsland


 

win-actie
Casio winnen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here