Maak je klaar voor de meest avontuurlijke wintersport die je ooit hebt meegemaakt. In Morzine in Frankrijk zijn ze klaar voor jouw komst en vind je maar liefst 12 bijzondere activiteiten die jouw vakantie nog specialer gaan maken. Je vindt er de gaafste ervaringen op ski’s, met kinderen of midden in de nacht, zodat jouw wintersport niet meer stuk kan.  

Zo wordt skiën nooit saai  

Ben jij niet van je ski’s af te krijgen zodra je die eerste stappen in de sneeuw zet? Stap dan in de nieuwe skilift in Belvedère. Doordat je nu nog sneller bovenop de piste staat kun je nog veel vaker de afdaling maken! Of ga je liever door als alle pistes al gesloten zijn? Kies er dan voor om te gaan tour skiën van half zes tot half 8 ’s avonds, wanneer de besneeuwde bomen alleen nog maar verlicht worden door de maan. Glij jij geruisloos door de sneeuw en ervaar het landschap op een totaal andere manier. Zo stil was het nog nooit op de piste.  

skiër in de sneeuw
Welke uitdaging op ski’s ga jij aan? Foto: Sylvain Cochard

Ben je meer een ochtendmens dan een avondmens en geniet jij er juist van om die eerste sporen in de sneeuw te maken voordat de zon opkomt? Zorg dan dat je om 8 uur klaar staat om mee te gaan met de ski patrouille. Eens per week krijgen gasten in Morzine de kans om als allereerste van de piste af te gaan en jij kan daarbij horen. Geniet van de net bewerkte pistes én leer meer over de gevaren die de sneeuw met zich meebrengt. Zo is een ochtend met de ski patrouille niet alleen uniek, maar ook nog eens ontzettend leerzaam.  

De echte diehards slaan zelfs de après-ski over. Hoor jij daar ook bij, dan is het nieuwste en grootste pakket van ESF Morzine speciaal voor jou gemaakt. De naam van dit pakket ‘Great Escape’ zegt meer dan genoeg. Zes dagen lang, 600 kilometer pisteplezier en een persoonlijke instructeur. Na een week zijn de besneeuwde bergtoppen jouw nieuwe thuis. Deelname aan deze unieke activiteit is mogelijk zodra jij een minimumlevel skiër bent. Wat ze daarmee bedoelen? Je bent een volwassene, skiet parallel, weet hoe je moet stoppen en je gaat nu al zonder zorgen van de blauwe pistes af. Boeken maar!  

Uitzicht op het dorp en de bergen
Geniet van het ochtendgloren als jij klaar staat om naar de piste te gaan. Foto: Sam Ingles

Nyon en zijn talloze activiteiten  

De Nyon is de afgelopen jaren flink ontwikkeld en dat is vanaf nu te zien én te beleven. Vanaf de top van de piste ervaar jij tegenwoordig nóg meer plezier met de vernieuwde ‘red Aigle’ route. Door het verbreden en aanpassen van deze rode route krijg je nu de kans om 2 kilometer lang te genieten van de wind in je gezicht en het eindeloze uitzicht op de omgeving. Gegarandeerd dat het niet bij één keer blijft!  

Vergeet niet om op een hoogte van 2.019 meter een bezoekje te brengen aan de Le Pas de l’Aigle. Terwijl je naar het einde van het 10 meter lange, glazen uitkijkplateau loopt, verwonder je je over het uitzicht over het Meer van Genève en de Mont Blanc. En ben je er toch, dan is er vanaf nu ook een informatieve sneeuwschoenwandeling te vinden op het Nyon Plateau. Voor jong en oud zijn hier informatieve borden te vinden die jou alles leren over het lokale dierenrijk.  

Uitzichtpunt sneeuw
Durf jij het aan om op via dit glazen pad naar het einde te lopen? Foto: Domaine Skiable de Morzine

Uit je comfortzone  

Een activiteit die iets minder met wintersport te maken heeft, maar net zo goed heel erg gaaf is, is een deelname aan de Valkerij ochtend. Eerst krijg je van de valkenier te horen welke gebaren en commando’s je moet gebruiken, waarna de vogels worden gewogen en jij drie kwartier gaat sneeuwschoenwandelen met zo’n gigant op je arm. Er zullen maar weinig mensen in je omgeving zijn die ooit een roofvogel hebben vastgehouden, laat staan er mee gewandeld hebben door de sneeuw. Durf jij het aan?  

Ook voor kinderen is het mogelijk om kennis te maken met de roofvogels. Terwijl de vogels over hen heen vliegen leert de valkenier de kinderen alles over de verschillende roofvogels. In minder dan een uur weten ze meer dan jij over deze bijzondere dieren.  

roofvogel
Een gigant vliegt zo over je heen in de sneeuw. Foto: Christian Pfahl

En nu we het over roofvogels hebben, kan ik maar beter meteen het nieuwe ‘Eagle Park’ benoemen wat je vindt bij de pistes van Nyon. Het enige verschil is dat je hier geen echte roofvogels vindt, maar je kunt er wel zelf een vlucht maken in de lucht. Maak gebruik van de nieuwste hellingen om jouw sprongen te oefenen of kijk naar andere waaghalzen om inspiratie op te doen. Het beste van allemaal? De nieuwe hellingen zijn gemaakt op basis van grond, waardoor er veel minder artificiële sneeuw gebruikt hoeft te worden. Win-win!  

Een gezonde mix van avontuur  

Succesvolle activiteiten kun je niet zomaar schrappen en daarom is ook dit jaar de Mines d’Or Odyssee weer terug. Drie uur lang vermaak je je met een oriëntatieworkshop op sneeuwschoenen, overwin je angsten tijdens het oversteken van een touwbrug, test je je kennis tijdens de Géopark quiz en probeer je de hoogste snelheid te halen op jouw slee als jij afdaalt van de berg.  

Maar zelfs als je het rustiger aan wilt doen zijn er opties in Morzine. Zo vind je in het Scandinavisch uitziende Vallee de la Manche de perfecte picknickplaats, geniet je op een rustig tempo van een cross country circuit en spelen de kinderen op de besneeuwde speelplaats.

En voor iedereen die helemaal tot rust wil komen is er de mogelijkheden om een avond en nacht midden in de natuur door te brengen.  Onder het genot van een aperetief, een heerlijk diner én de sterrenhemel kom jij volledig tot rust. Beter krijg je het niet in Morzine.  

Wil je nog meer weten over al deze activiteiten? Kijk dan op morzine-avoriaz.com.  

Natuurlijk is het ook belangrijk om even te genieten van het uitzicht tijdens het sneeuwschoenwandelen. Foto: OT Morzine

Hoofdfoto: ESF Morzine