Groen op vakantie gaan staat steeds vaker op het wensenlijstje van reizigers. Gelukkig wordt het ook steeds makkelijk om die keuze te maken. Maar, wanneer is een locatie nou écht groen, goed en duurzaam bezig? Toen in 2011 de Europese organisatie Mountain Riders een label ‘Flacon Vert’ lanceerde, wisten ze in Morzine in Frankrijk, dat zij dit label wilden dragen. Een strategie werd uitgerold en met succes. Als negende locatie staat Morzine nu in de lijst met deze bijzondere onderscheiding.  

Skiën onder stoeltjeslift
Zelfs op de piste en in de skiliften wordt gedacht aan een groenere toekomst. Foto: Morzine-Avoriaz door Sam Ingles

Flocon Vert  

Het label Flocon Vert is opgebouwd uit vier thema’s, met daaronder twintig criteria. De vier thema’s zijn onderverdeeld in 1. lokale economie, 2. sociaal en cultureel, 3. bestuur en bestemming en 4. omgeving en natuurlijke bronnen. In samenwerking met de naastgelegen locatie Avoriaz wist Morzine aan een duidelijke strategie te werken om aan deze eisen te voldoen.  

Plannen voor betere en groenere stedenbouw, meer groene opties voor publiek transport en nieuwe voetgangerspaden werden op tafel gelegd. Ook werden lokale bedrijven gestimuleerd om groener te worden, werden wandel- en fietsroutes geoptimaliseerd, werd een commitment uitgesproken om minder afval te produceren én werden er maatregelen getroffen om minder verkeer in Morzine toe te laten.   

Een groene strategie 

Inmiddels zijn vele bedrijven, én een non-profit organisatie, betrokken bij het verduurzamen van Morzine. Zo zijn er in de regio al 8 oplaadpunten voor elektrische auto’s te vinden, gebruiken vier bedrijven al elektrisch vervoer en wordt er massaal lokaal eten geproduceerd én gebruikt. Jam, kaas, brood, bier en ijs komt van eigen grond en wordt in lokale restaurants en hotels gebruikt.  

De non-profit organisatie Montagne Verte werkt nauw samen met de lokale bewoners om oplossingen te ontwikkelen om Morzine nóg groener te maken en om alle verzamelde informatie ook weer te verspreiden in het gebied. Bij Montage Verte staat duurzaamheid hoog in het vaandel, omdat dit de enige manier gaat zijn om het gebied te behouden voor het toerisme in de komende decennia. Niet voor niks zeggen ze: “It’s our duty to respect and protect the mountains, for without them we will have no lines to slide or trails to ride.”  

Skiën in de sneeuw
Uitgestrekte landschappen om eindeloos te skiën in Morzine. Foto: Morzine-Avoriaz door Sam Ingles

“It’s our duty to respect and protect the mountains, for without them we will have no lines to slide or trails to ride.”

Montagne Verte

Lokale ondernemers helpen mee  

Ook lokale ondernemers blijven extra stappen zetten om zo duurzaam mogelijk te ondernemen. Skiidy Gonzales is een van die nieuwe bedrijven. Als transport service tussen verschillende vluchthavens en resorts helpt het om op de juiste manier om te gaan met passagiersvervoer. Sinds kort zijn ze uitgerust met elektrische wagens waar maar liefst 9 personen in vervoerd kunnen worden. Een belangrijke stap naar een duurzamer bedrijf.  

Ook AliKats zet zijn beste beentje voor bij het bereiken van een zo groen mogelijk bedrijf. Met hun aanbod van premium chalets en appartementen – allen uitgerust met conciërge – wordt middels een duidelijke strategie gewerkt aan een bedrijf zonder COuitstoot. Om ook andere bedrijven te inspireren met hun duurzaamheidsreis en duurzame doelstellingen, wordt de volledige verduurzamingsstrategie gedeeld met anderen.  

Traditionaal hotel in Morzine
Hotels in Morzine dragen hun steentje bij aan een duurzamere toekomst. Foto: Morzine-Avoriaz door Sam Ingles
Sneeuwpret in Morzine
Ultiem genieten van de sneeuw doe je in Morzine. Foto: Morzine-Avoriaz door Sam Ingles

Natuurbehoud als belofte aan de toekomst

Waar de bewoners, ondernemers en toeristen hard op weg zijn om steeds groener te leven, is het ook van belang om zo goed mogelijk voor de natuur en omgeving te zorgen. Op de piste zijn al een aantal veranderingen doorgevoerd. Zo zijn alle skiliftkabels met markers beplakt op plekken die aangeschreven staan als ‘potentieel gevaarlijk’.

Tijdens het werken bij de pistes, wordt direct gezorgd voor compensatie van de natuur. Nieuwe, lokaal ontwikkelde grassen worden toegepast op de ontgrondde of aangetaste locaties.  Daarnaast zijn de sneeuwruimers in Morzine en Avoriaz tegenwoordig uitgerust met de GTL-brandstof, wat non-toxisch en biologisch afbreekbaar is.

De sneeuwruimers zijn daarnaast stiller en gebruiken minder brandstof, doordat de Snowsat software gebruik maakt van GPS. Hierdoor is het precies duidelijk hoeveel natuurlijke sneeuw er ligt op de piste en hoeveel er nog extra benodigd is. Het is tenslotte het doel om de hoeveelheid sneeuw zo optimaal mogelijk te krijgen.  

Ook wordt er voor de natuur zelf gezorgd. Bij alle pistes is tegenwoordig een campagne te zien, waar bezoekers informatie krijgen over de beste manier om goed om te gaan met het skigebied en omliggende wandelpaden. Tevenst wordt iedere gekapte boom – in samenwerking met de Forestry Commission – gecompenseerd met lokale soorten bomen die geplant worden in de regio van Chablais.

En niet te vergeten wordt er ook gedacht aan de dieren in het gebied. Er zijn inmiddels twee beschermde gebieden aanwezen voor de vogelsoort Tétras Lyre en er is al 20.000 euro geïnvesteerd om deze soort te beschermen. Je kunt wel zeggen dat ze in Morzine alle aspecten van een duurzame en groene bestemming meeneemt in zijn strategie.  

Ontdek een groene winter in Morzine 

Als je op zoek bent naar een groene bestemming, waar op zeer veer verschillende vlakken gewerkt wordt aan duurzaamheid, dan ben je in Morzine dus aan het juiste adres. Het ontbreekt je aan niets bij dit skiresort en tegelijkertijd help jij met het bereiken van een groene toekomst. Wil je meer weten over Morzine of over hun duurzame strategie? Kijk dan op de website van Morzine.   

(Visited 179 times, 1 visits today)