Stel je eens voor: een dik pak knisperende sneeuw, een flinke laag op de bomen, bevroren meren, sprookjesachtig licht, rendieren en sneeuwscootertochten. Maar ook warmen bij het haardvuur in je chalet, ontspannen in de sauna en met een beetje geluk het Noorderlicht. Dit alles beleef je in Lapland in de winter!

Lapland is ook een fantastische bestemming als je écht een bijzondere vakantie wilt beleven, zoals bijvoorbeeld een huwelijksreis. Om in de stemming te komen, hebben we de mooiste activiteiten in winters Lapland voor je op een rijtje gezet.

Direct bekijken en boeken? Ga naar Nordic.nl of Nordic.be

Met een laagstaande zon op pad met de husky’s

1. Een unieke natuurervaring met Husky’s

Absoluut de eerste plaats in dit lijstje waard: een hondensleetocht! Beleef deze unieke ervaring en glij met flinke snelheid door een winters decor, waarbij je alleen het typische geluid van de slee door de sneeuw hoort. En natuurlijk het enthousiaste geblaf van de honden!

Een slee is voor twee personen en het allerleukste: je mag ook zelf sturen. Dit is optimaal genieten van de omgeving op een heel bijzondere manier.

Een avontuur met een sneeuwscooter is ongeëvenaard. Copyright © Michael Törnkvist

2. Krijg een adrenaline rush tijdens een sneeuwscootertocht

Op nummer twee staat de sneeuwscootertocht. Een ritje op deze sterke machine zorgt voor een flinke adrenalinerush wanneer je door de bossen en over de bevroren meren crosst. Je legt flinke afstanden af, want gemiddeld rij (of glij!) je zo’n 30 kilometer per uur. Zo zie je veel van de prachtige omgeving.

Iedereen met een rijbewijs mag een sneeuwscooter besturen. In het begin even oefenen, maar je hebt het zo onder de knie. Ook hier deel je de scooter met z’n tweeën en kun je dus afwisselend sturen of achterop ontspannen om je heen kijken.

Sami Yana in Zweeds Lapland

3. Maak kennis met de Sami en hun rendieren

Hoog in het noorden, in Lapland, leeft de enige overgebleven etnische groep van Europa, de Sami. Deze inheemse bevolking van Lapland heeft een heel eigen cultuur, met bijzondere tradities en een unieke band met de natuur.

Natuurlijk hebben veel Sami de moderne manier van leven geadopteerd en hoewel er lang niet zoveel rendierhoeders zijn als vroeger, staan rendieren toch nog steeds centraal in de Samicultuur.  

Rendieren kom je overal in Lapland tegen in de vrije natuur. Misschien heb je ze al gezien tijdens je husky- of sneeuwscootertocht. Als je ze ziet, zie je er meteen een heleboel, want rendieren leven in kuddes. Wil je meer te weten komen over de Sami en hun rendieren, dan kun je in Noors Lapland het beste naar de dorpjes Karasjok en Kautokeino, in Zweeds Lapland in Jokkmokk en in Finland in Inari.

Ervaar de oorverdovende stilte tijdens een prachtige sneeuwschoenwandeling © Fotograf Michael Törnkvist

4. Lapland is een walhalla voor wandelfanaten

Tijd voor actie! Maak een mooie wandeling op sneeuwschoenen, waarmee je makkelijk door de sneeuw kunt lopen en beleef de natuur van Lapland van heel dichtbij. Een andere optie is langlaufen, want langlaufski’s zijn een perfecte manier om je voort te bewegen in het hoge noorden.

Onderweg geniet je van de winterse pracht van de natuur en spot je verse sporen van bijvoorbeeld elanden, rendieren, vossen, sneeuwhazen en verschillende vogels. Zowel doorgewinterde wandelaars als ook beginnend (sneeuwschoen)wandelaars en langlaufers komen hier aan hun trekken.

Heb jij het noorderlicht al eens gezien? ©Northworks Mikael Thörnqvist

5. Op zoek naar het noorderlicht

Het staat bij veel reizigers hoog op de wishlist: het noorderlicht! In Lapland is het nog écht donker en doordat je rond de poolcirkel verblijft is de kans op dit bijzondere natuurfenomeen bijzonder groot. Het is een unieke ervaring om het lichtspel aan de hemel te zien, naast dat je hier ook de sterrenhemel bijzonder goed kunt aanschouwen.

Beleef de magische Kerstsfeer in Lapland

6. Vier de Kerst in Lapland

Tsja, waar kun je nou beter Kerst vieren dan in het land van de Kerstman? De kortste dagen van het jaar zijn een geweldig moment om te genieten van alles wat Lapland te bieden heeft. Zowel stellen als gezinnen met kleine én grotere kinderen beschrijven de kersttijd in Lapland als bijzonder magisch. Beleef de kerstsfeer in Lapland!

Ga naar Lapland met Nordic

Ben je op zoek naar een droomreis naar Noord-Europa? Nordic kent er de allermooiste en onbekende plekjes! De Travel Designers van Nordic helpen je graag met een persoonlijke aanpak en zorgen voor jouw droomvakantie, ver weg van de massa en de platgereden paden. Bekijk de reizen naar Lapland en de andere noordelijke bestemmingen op de website, of neem contact op. Sit back and relax, want Nordic verzorgt je reis tot in de puntjes.

Direct bekijken en boeken? Ga naar Nordic.nl of Nordic.be