Meer dan 2 meter sneeuw in Salzburg

Door: Tim de Vries

WAUW! Wat een sneeuw! Vorige week leek de meeste sneeuw nog over het oosten van Europa richting het zuiden te trekken, toen schreef ik hier al dat er steeds meer sneeuw voor Oostenrijk op weerkaarten kwam en nu krijgt de noordkant voor langere tijd de volle laag! Dit allemaal hebben we te danken aan de depressies die zich in het oosten en noorden bevinden en het hoog dat boven het westen van Europa hangt en de boel draaiende houdt. Hierdoor ziet de neerslagverwachting er dit weekend zo uit: Oostenrijk verdwijnt onder een dik pak sneeuwt!

Sneeuwval aankomend weekend. Bron: klart.se
GFS 3 januari. Bron: wetter3.de

Hierboven zien we het hogedrukgebied boven Groot-Brittannië en de lagedrukgebieden die zich in het oosten en zuidoosten bevinden. Door deze luchtdrukverdeling ontstaat er een grote glijbaan van koude lucht en sneeuw zo richting de Alpen. En BAM! Alle sneeuw voor de noordkant. Vooral de omgeving van Salzburg en ook zeker Tirol worden maar witter en witter. Op de kaart hieronder zien we de verwachte sneeuwhoogte voor na het weekend.

Sneeuwverwachting

Frankrijk en Italië blijven nog(?)achter

Altijd erg mooi om te zien hoe het oosten een stuk kouder is met een bak sneeuw. Met als uitschieter natuurlijk Oostenrijk. Zwitserland ligt net op de grens en profiteert soms van de sneeuwval, maar Frankrijk en Italië moeten het doen met de sneeuwkanonnen. Daarbij zorgt het hogedrukgebied wel voor mooi zonnig weer daar. Na het weekend is dat al iets anders en komen de lagedrukgebieden meer in het westen te liggen en neemt de kans op sneeuw in Frankrijk al wat toe, maar Italië moet nog even geduld hebben.

En niet vergeten: diepvries kou!

Montafon, Oostenrijk 1425 meter

De hoeveelheden sneeuw is zo afleidend dat we de temperatuur bijna vergeten. Als we naar deze man kijken zou je denken dat het niet heel koud is, maar we hebben hier met een held te maken want de temperaturen duiken gewoon tot onder de -20 graden. Dat dan wel in de nachten en ochtenden, maar met -10 graden overdag is het ook nog behoorlijk koud. Daarbij maakt de straffe wind het nog een stuk voor het gevoel!

Voorlopig genieten van de winter!

Om er maar een einde aan te breien: de weerkaarten laten koude sneeuwrijke verwachtingen zien voor de noordkant. Kortom: het blijft voorlopig regelmatig sneeuwen en Oostenrijk zal heel wat moeten verwerken. Of Frankrijk en Italië later ook nog mee mogen dansen in de sneeuw houden we in de gaten. Tot die tijd maar genieten van dit soort beelden uit Salzburg. Geniet ervan!

Grossarl, 1620 meter.

Stay tuned!

(Visited 1.239 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.