Ga nu met korting naar Ischgl. Klik hier voor meer informatie.


 

Oostenrijks persbureau APA concludeert na een onderzoek onder de grote skigebieden dat de wintersport in Oostenrijk duurder wordt door onder andere de energiecrisis en de inflatie. Gemiddeld moeten wintersporters in het seizoen 2022/23 zo’n 8 procent meer budget besteden. De boekingen laten zich echter daardoor niet tegenhouden, is de conclusie van hetzelfde onderzoek.

Op zoek naar besparingen

In veel gevallen zoeken de resorts naar energiebesparende maatregelen om hun kosten te kunnen verlagen. De ruimte hiervoor wordt echter als beperkt gezien, aangezien er, naar eigen zeggen, al intensief is gewerkt aan efficiëntie en het verbruik de afgelopen tien jaar met zo’n 20 procent is gedaald. Als energiebesparende maatregelen wordt nu bijvoorbeeld ook gedacht aan minder verlichting, het uitschakelen van de stoelverwarming of minder nachtskiën. De snelheid van de liften kan ook worden verlaagd van 5/6 naar 4,5 meter per seconde op rustigere tijden van de dag. Hier staat echter nog niets in vast. Volgens de plaatselijke kabelbaanwoordvoerder en ÖVP-politicus Franz Hörl liggen de voorstellen bij het ministerie en wacht men nu op specificaties. Wij schreven daar als eerder dit artikel over.

Duurdere skipassen Oostenrijk

In heel Oostenrijk zijn merkbaar hogere skipasprijzen gegarandeerd, aldus het onderzoek van APA. In Tirol, zouden volgens Hörl, die ook hoofd is van de Tiroler Economische Vereniging, de skipasprijzen met gemiddeld tussen de 7 en 8 procent stijgen. 

Ook in Vorarlberg stijgen de liftprijzen met gemiddeld 8 procent, aldus vakgroepvoorzitter Andreas Gapp. De skigebieden in Montafon en in het Brandnertal maken dit jaar voor het eerst gebruik van “dynamische prijsstelling”. De skipasprijzen worden aangepast aan verschillende factoren, dus wie vroeg en online boekt, betaalt minder op dagen met minder bezetting. Over de dynamische skipasprijzen lees je hier verder.
In deelstaat Salzburg moeten de ski- en snowboardfans komende winter rekening houden met prijsstijgingen van 6,5 tot 11 procent. 

De prijzen van skipassen in Ski amadé stijgen gemiddeld met zo’n 9 procent. “Dat wordt veroorzaakt door de inflatie”, legt algemeen directeur Christoph Eisinger desgevraagd aan APA uit. De prijzen van dagkaarten zijn in het grote gebied Ski amadé wel wisselende per skigebied. Met het nieuwe online vroegboeksysteem kunnen gasten een skipas (dag- en meerdaagse skipassen) kopen tegen een lagere prijs dan de ticketprijs, afhankelijk van het moment van aankoop en de vraag.

oostenrijk
MIsschien dan maar een drankje minder op de piste dit seizoen? Foto: © Ski amadé

De prijzen in de Karinthische skigebieden worden het komende winterseizoen met gemiddeld 8 procent verhoogd. Zoals divisievoorzitter Manuel Kapeller-Hopfgartner zei toen hem werd gevraagd door APA, hebben de bedrijven kostenstijgingen van 15 tot 20 procent, maar deze kunnen niet volledig worden doorberekend aan klanten. Energie-efficiëntiemaatregelen zijn de afgelopen jaren al doorgevoerd, maar dit jaar zullen de kabelbanen hun inspanningen weer opvoeren.

Aantal boekingen Oostenrijk niet minder

De duurdere skivakantie mag de vraag echter niet temperen: “Mensen zijn nog steeds geïnteresseerd in wintervakanties in de bergen”, zei de directeur van Tirol Tourist Board, Karin Seiler, tegen APA. Vakanties worden “gezien als een kans om een pauze te nemen van de huidige crises”. Toch zijn er zeker ook mensen die even afwachten hoe de situatie zich ontwikkelt en die wachten tot een later moment om te boeken, aldus Seiler.

RTL Nieuws vroeg Arjen de Graaf van de Nederlandse Ski Vereniging over de prijsstijgingen. Hij ziet de prijsstijgingen niet alleen in Oostenrijk, maar ziet in het hele Alpengebied een verhoging van de prijzen tussen de 8 en 10 procent. “Dat is met de huidige omstandigheden te verwachten.”

Normaal zijn de prijzen voor een skipas of voor een hotel lang van tevoren bekend, dit jaar is dat anders. “Ondernemers in de skigebieden weten niet precies waar ze aan toe zijn. Het is nog niet bij iedereen bekend wat ze moeten betalen voor hun energie. Een kleine misrekening door nu al een prijs vast te zetten, kan behoorlijke consequenties hebben”. De energiekosten zitten niet alleen in de skilift, maar ook in de pistenbully’s, de sneeuwkanonnen en de schijnwerpers voor het avondskiën. “De ondernemers zoeken naar een bepaalde zekerheid om hun kosten te dekken zonder mensen weg te jagen”, zegt De Graaf.

Uit recent onderzoek van de Nederlandse Ski Vereniging blijkt dat het aantal boekingen van Nederlanders naar wintersportgebieden nu ver boven het niveau ligt van voor corona. Daar heeft De Graaf een verklaring voor: “Mensen willen na al die coronajaren op vakantie. Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat mensen van plan zijn tijdens hun wintersport minder geld uit te geven in restaurants en op de piste.”

Vroeg boeken loont

Wintersporters laten zich dus niet tegenhouden door de hoge prijzen. De vroegboekkortingen die er nu zijn, kunnen volgens De Graaf zeker lonen. “Als je nu al weet wanneer je op wintersport wilt, is het interessant om naar de huidige pakketprijzen van de touroperators te kijken. Zij hebben al prijsafspraken gemaakt met de skigebieden en de accommodaties. Normaal zijn december en januari de belangrijkste boekingsmaanden, maar niemand weet wat de energieprijzen in die maanden zullen zijn. De prijzen voor de last-minuteboekers kunnen dit jaar dus hoger uitvallen.”

Geen wintersport? Enorm omzetverlies

Ondanks de prijsstijgingen hebben de skigebieden er zeker iets bij te winnen om hun hoge energiekosten niet volledig aan toeristen door te berekenen. Elke week dat er in Oostenrijk niet gewintersport kan worden, betekent dat een omzetverlies van 800 miljoen euro, zei de Oostenrijkse minister van Financiën vorig jaar.

Bronnen: APA, RTL Nieuws | Hoofdfoto: Saskia Smulders, Foto artikel: © Ski amadé


Anderen lazen ook:

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer