Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Vorige week werden de uitkomsten van het onderzoek ‘Best Ski Resort Awards 2020’ gepubliceerd. In dit onderzoek wordt wintersporters ter plekke gevraagd welk gebied hun favoriet is. Winnaar van 2020 is Zermatt, gevolgd door Val Gardena/Seiser Alm, gevolgd door Arosa / Lenzerheide en Kronplatz, die samen de 3e plaats delen.

Sinds 2012 voert het adviesbureau Mountain Management Consulting, in samenwerking met de Universiteit van Innsbruck, onderzoek uit in 55 skigebieden in het Alpengebied. Het onderzoek vindt elke twee jaar plaats. Hierbij werden van december 2019 tot half maart 2020 bijna 40.000 wintersporters ondervraagd. 

Top 10 beste skigebieden 2020

Volgens het onderzoek Best Ski Resort 2020 ziet de top 10 er als volgt uit, op basis van rapportcijfers:

  1. Zermatt (8,63)

2. Gröden/ Seiser Alm (8,36)

3. Arosa/Lenzerheide (8,35) én Kronplatz (8.35)

5. St. Moritz (8,34)

6. Alta Badia (8,28) én Saas-Fee (8,28)

8. Serfaus-Fiss-Ladis (8,27)

9. Gurgl (8,26)

10. Ischgl (8,25)

Selectiecriteria van wintersporters

Als we kijken naar de selectiecriteria bij een gebied, staat de grootte van het skigebied nog steeds op de eerste plaats (66,3%). Gevolgd door de piste kwaliteit (43,1%) en het comfort van vervoer (27,3%). Toch worden deze criteria steeds meer ingehaald door het criterium “sneeuwzekerheid”. Saas Fee (1e plaats) overtuigt in de categorie “Sneeuwzekerheid” voor de 4e keer op rij, gevolgd door Obertauern (2e) en Zermatt (3e plaats).

Sneeuwzekerheid wordt steeds belangrijker

Beste wintersportland

De Alpenlanden onderling werden ook vergeleken. Hier scoren de Italiaanse skigebieden het hoogst qua tevredenheid onder wintersporters (8,17), gevolgd door wintersporters in Zwitserland (8,06), Oostenrijk (7,91), Frankrijk (7,75) en Duitsland (7,37).

Best ski resort
Italië scoort het beste als Europees Wintersportland. Bron:(c)Alta Badia Tourismus

Beste gebied per doelgroep

Het valt op dat sommige skigebieden zich vooral richten op bepaalde doelgroepen, waardoor ze zich succesvol onderscheiden van de concurrentie. Zo scoort Serfauss-Fiss-Ladis het hoogst onder gezinnen met kinderen, staat Sulden sinds 2012 volgens het onderzoek voor prijs/prestatie, Ischgl voor après-ski en Laax is het Mekka voor fun & snowboardparken. Ze kwamen allemaal naar voren als winnaars in hun respectievelijke categorieën, over de 5 enquêtes van de afgelopen 8 jaar.

best ski resort
Bron:(c)LAAX_Weisse Arena_SNOWPARK

Wintersporter steeds minder tevreden

Tot 2018 was nam de algemene tevredenheid onder wintersporters toe. Maar in het laatste onderzoek daalt de algemene tevredenheid over de skigebieden. Een reden hiervoor is de toenemende drukte in de sneeuwzekere skigebieden. Helaas is dit een trend die door klimaatverandering zal blijven groeien. Het daarmee gepaard gaande hoge aantal gasten (het zogenaamde “overtoerisme”) wordt door 36,3% kritisch bekeken. Dit is een stijging van 10% ten opzichte van 2018. De skigebieden moeten dus manieren gaan vinden om het aantal gasten op een evenwichtig niveau te houden en de skiërs beter over het gebied te verdelen.

toenemende drukte zorgt voor minder tevreden wintersporters

Corona en Wintersport

Ondanks de pandemie hopen we komend seizoen toch op wintersport te kunnen gaan. De skigebieden doen volgens het onderzoek hun uiterste best om ervoor te zorgen dat de toeristen niet wegblijven. Ze hebben de zomer benut om scenario’s te ontwikkelen en coronamaatregelen genomen. Veiligheid speelt een belangrijke rol dit seizoen en dat beseffen de skigebieden maar al te goed.

Naast de huidige regels is er volgens het onderzoek ook gezocht naar individuele oplossingen om gasten te beschermen. “Met uitgebreide buitenterrassen, meer dispensaria en pop-up restaurants, zullen we de capaciteit van de restaurants aanzienlijk uitbreiden ”, meldt Berno Stoffel, directeur van de Zwitserse kabelbaan. In Zuid-Tirol geven apps informatie over de frequentie van bezoekers aan de liften “om wachtrijen en drukte nog efficiënter te vermijden”, zegt Wolfgang Toechterle, algemeen directeur van IDM Zuid-Tirol. Florian Phleps, directeur van Tirol Werbung, kondigt tal van testmogelijkheden en screening van wegen in de skigebieden aan. Ook in de winter moeten goede regels gelden voor het annuleren van skipassen, accomodaties. Ook zijn er Corona-taskforces in de skigebieden voor noodgevallen.

Bron: Bestskiresort.com

Hoofdfoto:(c)matterhorn ski paradise_Marco Schnyder

Anderen lazen ook:

(Visited 495 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer