Aberg © Claudia Ziegler


 

Skipiste, gondelbaan en dalafdaling. Het zijn wellicht niet de eerste woorden die je te binnen schieten als je aan Israël denkt. Toch beschikt Israël over een alleraardigst skigebied. Op een hoogte van 2040 meter boven zeeniveau ligt het skigebied Mount Hermon – Neve Ativ. Het skigebied beslaat 45 kilometer aan pistes, voor plezier van ski- en snowboardliefhebbers op alle niveaus.

Nee, speciaal een skivakantie boeken naar Israel is niet aannemelijk. Voor internationale begrippen is het een vrij bescheiden skigebied. Maar als je er al op vakantie bent is het wel een heel bijzondere aanvulling op je reis. Skiën op de Hermonberg is een unieke winterervaring. Het skigebied is uitgerust met elf stoeltjes- en sleepliften en in 2020 is de gondelbaan geheel vernieuwd. Het gebied beschikt ook over een skischool, een winkel waar je skikleding en je ski-uitrusting kan kopen en huren en meerdere restaurants.

De meeste pistes zijn rood

De meeste pistes in dit skigebied zijn rood gemarkeerd. Dit zijn de pistes voor gemiddelde en gevorderde skiërs. Ook zijn er blauwe pistes, met name leuk voor kinderen en beginners. Je vindt er zelfs een aantal zwarte pistes voor ervaren wintersporters.

Voor de echte beginnelingen is er genoeg ruimte om te oefenen. Onderaan het skigebied kan je de skischool en de oefenpistes vinden. Deze oefenpistes zijn breed opgezet en hebben slechts een lichte helling. De ideale locatie om het skiën of snowboarden onder de knie te krijgen.

Goede skiërs en snowboarders kunnen de gondel naar het bergstation nemen, dat op 2.040 meter hoogte ligt. De rit met de vernieuwde gondel duurt slechts vijf minuten. Hiervandaan kun je verschillende afdalingen maken.

Vijftig dagen per jaar

Het ski- en snowboardgebied is geopend in de winter als er voldoende sneeuw ligt. Gemiddeld is dat zo’n vijftig dagen per jaar. Ook in de lente, zomer en herfst hoef je je hier niet te vervelen. Je kunt hier namelijk prachtig wandelen en mountainbiken. Er is ook een speciaal Bike Park, een fietslocatie in het Hermon skigebied, met drie fietspaden. Fietsers gebruiken de ski-stoeltjesliften om naar de top van het parcours te gaan.

Israël is een relatief klein land qua oppervlakte, het is beslaat ongeveer de helft van Nederland. Hierdoor kan je gemakkelijk en snel van de ene plaats naar de andere rijden. Ook beschikt het over drie verschillende klimaten. Dit alles maakt het mogelijk om ’s ochtends te skiën of snowboarden op de Hermonberg en ’s middags te dobberen in de Middellandse Zee of zelfs Dode Zee. Een unieke ervaring.


(Visited 52 times, 1 visits today)


 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.