advertentie
Ski Safari

Bij toeval ontdekte ik een filmpje op YouTube. Daarin is te zien hoe Zwitserse wereldtoppers en een Olympische medaillewinnaar heel precies aan hun skitechniek werken. En dat doen ze op een rollend tapijt.

Rollend tapijt ook geliefd bij Olympische medaillewinnaar

Ik heb al eerder mijn eigen ervaringen opgetekend over deze manier van ‘lessen’ bij Skicentrum Heemskerk. Bijgaand filmpje laat nog eens zien hoe de Zwitserse trainer Didier Plaschy absolute wereldtoppers Ramon Zenhaeusern en Daniel Yule onderhanden neemt. Hij is wat moeilijk te verstaan in zijn afwisselend gebruik van Schwitzer Dütsch en Frans, maar de voordelen zijn duidelijk.

Olympische medaillewinnaar
Didier Plaschy, foto skionline.ch, Peter Gerber

Jezelf zien, jezelf corrigeren

Tegenover het tapijt, een eindeloze piste die onder je doorrolt, is een spiegel gemonteerd. Anders dan met bijvoorbeeld videotraining kun je gelijk je eigen handelen zien. En corrigeren dus. Om het allemaal nog preciezer te maken heeft men nog een trucje bedacht.

Constante spoorbreedte

Ski je slalom- of reuzenslalombochten 100% zuiver, dan is de spoorbreedte van begin tot het einde gelijk. Het is alsof je op een rails staat. Dat is best lastig te trainen, omdat je natuurlijk moet kijken waar je heen gaat en in de echte sneeuw zijn er hobbels en bobbels die dat moeilijk maken. Hier kun je dat wel goed oefenen en de juiste beweging, met name in je heupgewricht, als het ware automatiseren. Als extra hulpmiddel kun je zelfs een afstandhouder monteren die je dwingt exact dezelfde ruimte tussen je ski’s te laten.

Olympische medailelwinnaar
Constante spoorbreedte zorgt voor stabiliteit. foto: http://www.nskiv.org/

Balans is het toverwoord

Voor- en achterwaartse balans alsmede je zijwaartse balans is iets waar je continu op uitgedaagd wordt tijdens het skiën. Hellingshoek, hobbels, bobbels en niet te vergeten mede-skiërs vragen om snelle aanpassing van je balans. Dat is in slalom skiën niet anders. Nu is het tapijt natuurlijk mooi glad, dus hoe train je dat? Door bewust disbalans te creëren of je armen iets anders te laten doen. Je moet dan heel erg geconcentreerd vanuit je voeten, dan je enkels, benen en zo naar boven je bewegingen controleren.

Mooie combinatie

Leren skiën kun je een heel leven blijven doen. De combinatie van rollend tapijt, indoorbaan en de bergen is dan ideaal.

Hoofdfoto: SDA/Swiss-Ski

advertentie
Magische winterreizen naar IJsland