Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Wat zijn de Olympische medailles eigenlijk waard?

Door Maartje Bevers

Tijdens de Olympische Winterspelen van PyeongChang vonden meer dan honderd medailleceremonies plaats in vijftien sporten. Omdat sommige daarvan geschikt zijn voor teamsporten zoals hockey en bobslee, heeft het PyeongChang organiserende comité ongeveer 260 sets medailles gemaakt – goud, zilver en brons – voor deze Olympische Winterspelen. 

Azerbeidzjan bood € 400.000 aan elke gouden medaillewinnaar tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen

Hoeveel is een Olympische gouden medaille eigenlijk waard?

De waarde van een Olympische medaille is van vele factoren afhankelijk en deze wordt ook niet gecontroleerd door het Internationaal Olympisch Comité. Veel landen, waaronder de VS, geven winnaars wel geldprijzen voor overwinningen, maar het bedrag kan enorm variëren. Het Olympisch Comité in de VS heeft eerder winnaars ongeveer € 20.000 gegeven voor het winnen van een goud, € 12.000 voor een zilveren en € 8.000 voor een bronzen medaille. Azerbeidzjan bood € 400.000 aan elke gouden medaillewinnaar tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

Ingewikkeld

Met duizenden medailles gewonnen tijdens elke Olympische Spelen, is het niet verrassend dat sommige atleten (of hun families) ervoor kiezen om hun medailles te verkopen. Maar het bepalen van de waarde van de medaille kan ingewikkelder zijn dan op het eerste gezicht lijkt.

Een uniek ontwerp

Voor elke Olympische spelen wordt een uniek ontwerp gemaakt om de cultuur en symbolen van het gastland weer te geven. En omdat elk ontwerp anders is, varieert de samenstelling van het gewicht en de medaille. Voor de Olympische Winterspelen in PyeongChang bijvoorbeeld, nam de Koreaanse ontwerper Lee Suk-woo het Koreaanse alfabet op in het ontwerp. De gouden, zilveren en bronzen medailles wegen allemaal ongeveer een pond en zijn ongeveer een derde van een centimeter dik.

Geen massief gouden schijf

Toch ontvangen atleten die een gouden medaille behalen geen massieve gouden schijf. Sinds de 1912-wedstrijden in Stockholm, zijn de Olympische medailles verguld, in plaats van massief goud. Voor de PyeongChang-spellen wordt de gouden medaille uitgereikt met ongeveer 1% puur goud. Dat is ongeveer 6 gram van het totaalgewicht van 586 gram.

Gesmolten bronzen medaille is ongeveer 3 euro waard

Met dat in gedachten, zou de waarde na het smelten van een gouden medaille ongeveer € 475 zijn. Zilveren medailles, die solide zijn, zouden ongeveer € 250 waard zijn, terwijl een bronzen medaille – die is gemaakt van een koperlegering – slechts 3 euro waard is.

Tegenwoordig levert een gouden medaille op een veiling tussen de € 15.000 en € 40.000 op

Over het algemeen krijg je meer geld als je ervoor kiest om een Olympische medaille op een veiling te verkopen in plaats van te versmelten. Tegenwoordig levert een gouden medaille op een veiling tussen de € 15.000 en € 40.000 op, zegt Jonathan Scheier van Heritage Auctions, ’s werelds grootste veilingmeester van verzamelobjecten. Zilveren medailles gaan meestal tussen € 8.000 en € 25.000, terwijl bronzen medailles over het algemeen minder dan € 8.000 opleveren.

Roem

Roem doet er ook toe. “Goud zou altijd het meest waardevol zijn,” zegt Scheier. “Maar zilver of brons van een beroemde atleet zou zeker een hogere prijs kunnen opleveren dan een gouden medaille van een relatief onbekende.” Medailles van Olympische grootheden als Jesse Owens, Carl Lewis, Michael Phelps of Usain Bolt, zouden bijvoorbeeld veel meer kosten dan een gewone standaard gouden medaille.

Zijn Olympische medailles in de zomer meer waard dan Olympische medailles in de winter?

Een medaille van € 250.000

Zijn Olympische medailles in de zomer meer waard dan Olympische medailles in de winter? Ook dat hangt af van de ontvanger. Over het algemeen zijn de gewonnen Olympische medailles tijdens de zomerspelen waardevoller dan de Winterspelen, maar er zijn uitzonderingen. Een hockey gouden medaille die Mark Wells verdiende tijdens het ‘Miracle on Ice’, de sensationele strijd in 1980 in Lake Placid, werd verkocht voor ruim € 250.000.

(Visited 7.016 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer