Oberhof, een wintersport walhalla, train je biatlon-skills hier!

Een reisverhaal van Karin Nijhof

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen, het is zo ontzettend zonde dat Nederland nauwelijks mogelijkheden heeft om de sport “biatlon” te beoefenen. Deze sport heeft namelijk al mijn verwachtingen overtroffen. Natuurlijk is sneeuw handig en helaas ontbreekt dit regelmatig in Nederland. Daarentegen het welbekende schijf-schieten moet toch overal te doen zijn?

Biatlon is een sport dat veel conditie, concentratie, uithoudings- en doorzettingsvermogen vraagt. Spierpijn gegarandeerd. Ik reisde naar het Duitse Oberhof waar ik samen met mijn partner in crime een drie uur durende cursus VIP Biatlon deed. Sabrina Buchholz, een bekende Duitse biathlete die vele prijzen gewonnen heeft probeerde ons de fijne kneepjes van deze sport bij te leren maar zo gemakkelijk ging het ons niet af.

biatlon clinic, Oberhof
biatlon clinic, Oberhof

De geschiedenis van biatlon

De oorsprong van deze sport is ontstaan in het jaar 1767 in Noorwegen. Daar hield het Noorse leger wedstrijden tussen verschillende compagnies. Vervolgens had heel Scandinavië door dat het een perfecte training was voor soldaten, het ging namelijk om de combinatie van het schieten en werken aan je conditie. Al snel werd het een sport. De eerste Olympische Winterspelen met het onderdeel biatlon vond plaats in 1960 voor de mannen en sinds 1992 voor de vrouwen. Inmiddels zijn er elf onderdelen, variërend in sprint tot achtervolging en afstand.

De atleten moeten langlaufend een parcours afleggen met een aantal schietrondes. Bij elke schietronde moeten de atleten vijf keer een doelwit raken. Deze bevindt zich op 50 meter afstand. Er zijn twee schietposities, staand en liggend. Bij staand schieten, heeft de schijf een diameter van 11,5 cm. Bij liggend schieten is dit slechts 4,5 cm. Wanneer er niet raak geschoten wordt moeten de atleten een strafronde afleggen. Hierdoor is het een zeer spannende sport want degene die eerst op kop lag kan zo op een hele andere positie eindigen.

Vakantieregio Oberhof

De gemeente Oberhof maakt deel uit van de deelstaat Thüringen. De regio Oberhof is zeer geliefd onder wintersporters. Veel (Olympische)atleten komen hier om te trainen omdat de voorzieningen hier modern en goed zijn. Trainen kan hier zowel in de winter als in de zomer. Tijdens de winter is Thüringen een walhalla voor wintersporters. Het gebied heeft namelijk vierhonderd kilometer aan loipes en geprepareerde wandelpaden, langlaufen is daarom hier een veel beoefende sport.

In de zomer kun je trainen in één van de vele trainingscomplexen afhankelijk van welke sport je beoefend. Zo is er een bobsleebaan, een schans, kun je iceraften en is er een DKB-Skisport-Halle met een twee kilometer lange langlaufloipe. Dit is ook de hal waar wij samen met Sabrina Buchholz, een begin maakten aan onze biatlon carrière.

biatlon clinic, Oberhof
biatlon clinic, Oberhof

Biatlon in de DKB-Skisport- Halle

De DKB-Skisport-Halle is de langste indoorhal van Europa waar langlaufers kunnen trainen. Hierdoor komen er veel atleten uit verschillende landen naar deze hal in Oberhof. De hal is 2 kilometer lang en heeft tevens een oefengebied om te trainen met geweren. Naast de trainingshal zit een ski-shop waar we comfortabel zittende kleren kunnen huren. Dit is wel nodig want de tempratuur is vier graden onder nul in de hal. We krijgen langlaufschoenen(deze zitten heel fijn) en nemen we onze langlauf ski’s voor deze bijzondere dag mee. Yes we kunnen beginnen. Sabrina begint enthousiast met een voorstelronde en legt vervolgens alles uit m.b.t het geweer.

Het geweer

Het geweer is minimaal 3,5 kilo. Het heeft een kaliber van 5,6 mm die met de hand moet worden geladen. Het geweer mag tijdens een wedstrijd ook zwaarder zijn, maar niemand wil die extra kilo’s meenemen. Tenzij het heel hard waait, dan kan het zijn dat een atleet een zwaarder geweer meeneemt. Het is dan makkelijker om het geweer stil te houden zodat hij nauwelijks meer zwabbert. Wij gaan het schieten liggend oefenen,waarbij het geweer rust op een klein statief. De afstand tot het doelwit is 50 meter. De schijven kleuren wit wanneer er raak wordt geschoten. Door de hele ruimte zien we kogelgaten van schoten die totaal niet het doelwit hebben geraakt. Opperste concentratie is dus zeer belangrijk. Door het vizier proberen we eerst de schijf scherp te stellen. Wanneer dit lukt, halen we de trekker over. Beginnersgeluk want mijn schietschijf kleurt wit. Dit geeft een kick. Als snel realiseer ik mij dat het er in een wedstrijd anders aan toe gaat, wanneer de atleten onder tijdsdruk moeten strijden en ook met een hoge hartslag de schietschijf moeten raken.

biatlon clinic, Oberhof
biatlon clinic, Oberhof

Het Langlaufen

Het tweede onderdeel van onze training is het langlaufen. Ai, skiën en snowboarden dat kan ik wel maar langlaufen is toch een andere tak van sport. Helaas het is niet alleen bergje af. Het is hard werken, kracht zetten maar vooral veel glijden. Het is enorm zoeken om de juiste tactiek en techniek onder controle te krijgen. Er zijn twee vormen van langlaufen. De klassieke stijl en de vrije stijl. Omdat mijn partner in crime en ik beginnende langlaufers zijn starten we met het oefenen van de klassieke vorm. We oefenen op twee geprepareerde loipes. We zetten ons af met de langlauf ski’s en gebruiken onze stokken als vorm van ondersteuning i.p.v kracht. Het juiste ritme vinden is een dagtaak opzich, de blik van de instructeur zegt ons genoeg.

Na een aantal oefeningen zijn we klaar voor de strijd. Samen met de rest van onze groep gaan we strijden om de eer. De overige mensen uit onze groep kiezen de vrije stijl omdat ze de klassieke variant al kunnen en je met de vrije stijl sneller kan. De vrije stijl is een soort van schaatsbeweging waarbij je met je ski een zijwaartse beweging maakt en je de stokken gebruikt om te sturen en kracht bij te zetten tijdens het versnellen.

De biatlon

De groep wordt opgedeeld in twee teams. Een ieder moet in totaal drie rondes langlaufen en twee rondes schieten. Al snel merk ik, dat deze sport enorm vermoeiend is en een goede concentratie en conditie vraagt. Na ronde één kom ik buiten adem aan bij het schieten. Het geweer voelt veel zwaarder dan tijdens het oefenen, bovendien tril ik en kost het dus heel veel moeite om het vizier recht te houden en in de schijf te schieten. Helaas, er volgen een aantal strafrondes. Kapot kom ik aan bij de finish. Het enige lichtpuntje is dat mijn team gewonnen heeft.

De twee teams, biatlon clinic, Oberhof
De twee teams, biatlon clinic, Oberhof

Trainen

In de winter heeft Oberhof enorm veel mooie langlaufloipes. Om in vorm te blijven zijn er ook met name voor in de zomer speciale “rollerskates” waarmee je ook op het asfalt kan trainen. Verder is de hal waar wij getraind hebben Europa’s langste indoorhal voor langlaufers. Wil je een keer trainen of ook een clinic volgen dan is het zeker aan te raden om naar de DKB-Skisport-Halle in Oberhof te gaan. Vanaf Zwolle is dit maar 2,5 uur rijden!

De "rollerskates" of "skiskates"genoemd
De “rollerskates” of “skiskates”genoemd

Bekijk hoe de biatlon-clinic ons afging in het volgende filmpje:

bron: www.thueringen-alpin.de | www.vakantie-thuringen.nl


Lees hier alle artikelen over outdoor in Duitsland


 

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer