Terwijl de zomer in Nederland op z’n laatste benen loopt, maken de hoger gelegen gletsjers in de Alpen zich klaar voor de eerste sneeuwval van dit seizoen. Deze eerste sneeuw is een voorbode van de komende herfst.

Eerst nog zomers

Maar vandaag is het nog steeds zomers in de Alpen. Dat betekent dat de aanwezige gletsjers het zwaar hebben.

De Rhonegletsjer | Bron: Alpenweerman.nl

Net als in Nederland slaat het weer richting het weekend om en stroomt er vanuit het westen koele lucht Europa in. Koude lucht betekent natuurlijk een daling van de temperatuur en van de sneeuwvalgrens. Voeg daar vervolgens vochtige lucht aan toe en het ideale recept voor sneeuw is daar. Maar de weersverandering zal ook de nodige ongemakken met zich meebrengen, want er staat ook forse regenval, hagel, zware windstoten en onweer in de kaarten. Geen pretje dus.

Meer dan 30 centimeter sneeuw

Vooral op zaterdag daalt de temperatuur en kan er in de hoge Alpen ook sneeuw gaan vallen. De vorst- en sneeuwvalgrens maakt dan een vrije val. Dat betekent dat de gletsjers in Oostenrijk, zoals bijvoorbeeld de Hintertuxer gletsjers wel eens meer dan 30 centimeter verse sneeuw kunnen verwachten.

Maar voordat je je ski’s alvast gaat waxen….de pret is helaas nog van korte duur, want na het weekend gaat de temperatuur weer stijgen en gaat een groot deel van deze verse sneeuw weer verloren. Dit weerbeeld en deze eerste winterspeldenprikken zijn overigens heel normaal voor de tijd van het jaar.

Veel sneeuw in Australië

Wil je wél naar de sneeuw? Doe dan eens gek en boek een ticket naar Australië. Daar is het namelijk volop winter met meer dan 2 meter sneeuw.

Meer dan 2 meter sneeuw in het Australische Hotham | Source: @SNOWSEARCH_aus

Het uitgebreide weerbericht vind je op Alpenweerman.nl

Kopfoto: Flickr.com | Joe deSousa

(Visited 357 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.