Gebrek aan sneeuw zorgt voor meer ongelukken op de piste

Door: Karin Nijhof

Het aantal gewonden door een ski-ongeluk is flink toegenomen ten opzichte van andere jaren. Volgens de ANWB alarmcentrale zijn er momenteel al 1000 Nederlanders tijdens hun wintersportvakantie gewond geraakt. Dat zijn al 266 personen meer dan vorig jaar. De verwachting is dat het aantal mensen met letsel nog veel verder oploopt omdat het wintersportseizoen nog (lang) niet voorbij is. Vorig jaar stond de teller op 1200 pechvogels.

Oorzaak

Gebrek aan sneeuw in het dal kan één van de oorzaken zijn van de sterke stijging (35 procent) van het aantal gewonden op de skipiste. Wintersporters zoeken de hoger gelegen skigebieden op omdat de sneeuwcondities daar goed zijn. Gevolg, meer botsingen op de pistes. De meest voorkomende letsels zijn beenbreuken, armbreuken, kniebandletsel en bekkenfracturen. Tegenwoordig gaan er geen gipsvluchten meer. De meeste gewonden worden per ambulance naar Nederland vervoerd.

Uit een eerder onderzoek blijkt dat de meeste wintersporters met ernstig letsel juist de meest ervaren skiërs zijn. Gesuggereerd wordt dat dit te maken heeft met het zelfvertrouwen en zelfoverschatting. Ervaren wintersporters kiezen vaak voor moeilijkere pistes en skiën met een hogere snelheid. De kans op een ski-ongeluk neemt daardoor toe.

Gevolgen

De gevolgen van een ski-ongeluk kunnen een grote impact hebben op de rest van je vakantie. Naast het hebben van (lichamelijk) letsel kan het ook zijn dat er een zaak tegen je wordt aangespannen.
In Oostenrijk wordt bijvoorbeeld een ski-ongeluk gezien als een verkeersongeval. Dit betekent dat er in veel gevallen een strafrechtelijk onderzoek wordt gestart. De Alpinepolizei (politie op ski’s) start een onderzoek en maakt een rapport op. Wanneer het onderzoek is afgerond wordt het rapport bij (ernstig) letsel overgedragen aan de officier van justitie. Bij voldoende bewijs verplicht de wet dat de zaak voor de rechter wordt gebracht.
In een eerdere publicatie op onze website lees je wat je moet doen bij een ski-ongeluk.

Bron: RTL Nieuws

Lees meer artikelen over  ski-ongelukken op de pistes op de website

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer