Gebrek aan sneeuw zorgt voor meer ongelukken op de piste

Door: Karin Nijhof

Het aantal gewonden door een ski-ongeluk is flink toegenomen ten opzichte van andere jaren. Volgens de ANWB alarmcentrale zijn er momenteel al 1000 Nederlanders tijdens hun wintersportvakantie gewond geraakt. Dat zijn al 266 personen meer dan vorig jaar. De verwachting is dat het aantal mensen met letsel nog veel verder oploopt omdat het wintersportseizoen nog (lang) niet voorbij is. Vorig jaar stond de teller op 1200 pechvogels.

Oorzaak

Gebrek aan sneeuw in het dal kan één van de oorzaken zijn van de sterke stijging (35 procent) van het aantal gewonden op de skipiste. Wintersporters zoeken de hoger gelegen skigebieden op omdat de sneeuwcondities daar goed zijn. Gevolg, meer botsingen op de pistes. De meest voorkomende letsels zijn beenbreuken, armbreuken, kniebandletsel en bekkenfracturen. Tegenwoordig gaan er geen gipsvluchten meer. De meeste gewonden worden per ambulance naar Nederland vervoerd.

Uit een eerder onderzoek blijkt dat de meeste wintersporters met ernstig letsel juist de meest ervaren skiërs zijn. Gesuggereerd wordt dat dit te maken heeft met het zelfvertrouwen en zelfoverschatting. Ervaren wintersporters kiezen vaak voor moeilijkere pistes en skiën met een hogere snelheid. De kans op een ski-ongeluk neemt daardoor toe.

Gevolgen

De gevolgen van een ski-ongeluk kunnen een grote impact hebben op de rest van je vakantie. Naast het hebben van (lichamelijk) letsel kan het ook zijn dat er een zaak tegen je wordt aangespannen.
In Oostenrijk wordt bijvoorbeeld een ski-ongeluk gezien als een verkeersongeval. Dit betekent dat er in veel gevallen een strafrechtelijk onderzoek wordt gestart. De Alpinepolizei (politie op ski’s) start een onderzoek en maakt een rapport op. Wanneer het onderzoek is afgerond wordt het rapport bij (ernstig) letsel overgedragen aan de officier van justitie. Bij voldoende bewijs verplicht de wet dat de zaak voor de rechter wordt gebracht.
In een eerdere publicatie op onze website lees je wat je moet doen bij een ski-ongeluk.

Bron: RTL Nieuws

Lees meer artikelen over  ski-ongelukken op de pistes op de website

(Visited 2.080 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.