Denk je eindelijk een lekker thermo pakje te hebben gekocht of een lekkere wollen trui voor de wintersport, prikt de kleding als een malle. Dat is nu verleden tijd met merinowol. Maar waar komt die jeuk eigenlijk vandaan en waarom jeukt het met merinowol niet?

Waar komt het merinoschaap vandaan?

Rond de 12e eeuw werd merinowol en het merinoschaap ontdekt. Een koninklijke Spaanse familie importeerde de schapen naar Spanje. Het beste wol wordt ontwikkeld in een ruig klimaat waarin extreme hitte en kou worden afgewisseld. Tegenwoordig kom je ze dan ook voornamelijk tegen op het zuidelijk halfrond in landen zoals Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland.

Merino
Een lam van het merinoschaap

Waarom prikt wol?

Om erachter te komen waarom merinowol niet prikt is het belangrijk om te weten waarom ‘gewoon’ wol wel prikt. Het prikken wordt veroorzaakt door de schubachtige buitenlaag van wolvezels. Deze laag bestaat als het ware uit haakjes die naarmate ze dikker zijn oncomfortabel aanvoelen. Hoe dikker de wolvezel, hoe stugger hij aanvoelt. Dunne vezels prikken niet.

Zo, we weten waar de jeuk vandaan komt. Nu gaan we eens kijken hoe het kan dat merino wol dit niet heeft.

Zacht en dun

Merinoschapen hebben hele lange haren en merinowol wordt gezien als de zachtste schapenwol die bestaat. Er zijn verschillende soorten merinoschapen waardoor de vacht ook verschilt in mate van zachtheid. De schapen op het zuidelijk halfrond staan bekend om het zachtste wol. Hoe weet je nou wat het zachtst is? De zachtheid wordt gemeten in microns. Hoe minder microns, hoe zachter de wol. Dus eigenlijk, hoe dunner de wol, hoe zachter het is. Merinowol is al te vinden vanaf 10 micron. Om een beeld te schetsen, wol van het Shetlandschaap is 40 migron dik! Het bekende jeukpunt begint meestal vanaf 28 migron. Merino wol gaat ongeveer tot 19 micron en zit dus ver onder dit punt! Bovendien hebben de uiteindes van de haren een afgeronde kop. Dit verklaart waarom merino wol niet jeukt.

Merino

Nog meer voordelen

Merinowol heeft nog een aantal voordelen. De dunheid zorgt ervoor dat het veel beter isoleert en ademt. Daarnaast houdt merinowol geen geuren vast. De wol voelt vaak droog en comfortabel aan omdat het de eigenschap heeft vocht op te nemen, wel 30% van het eigen gewicht in zweet. Ideaal dus voor thermo kleding!

Kleding van merinowol is gelukkig steeds meer te vinden in de winkels. Enkele voorbeelden van merken die merino wol gebruiken zijn 66 North, Ortovox, Bergans of Norway en Icebreaker. Snel naar de winkel dus!

Bron: Volkskrant.nl


(Visited 1.575 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.