As we speak is het noodweer in diverse delen van de de Alpen. Extreme regenval in de lager gelegen gedeelten en forse sneeuwval in de bergen. Het zorgt voor zeer veel overlast voor de bewoners. In dit bericht een korte opsomming van het noodweer.

Afgesloten wegen

Sinds afgelopen weekend regent het in de Alpen. En fors ook. Dat zorgt ter plekke voor zeer veel overlast. Neem bijvoorbeeld de Maurienne vallei waar de regenval voor aardverschuivingen zorgt. Hierdoor is de snelweg en het spoor afgesloten.

Overstromingen

In Zwitserland is er door zaterdag een meetstation ter plekke maar liefst 191 mm regen gevallen in 24 uur gevallen. Dat zorgt daar voor forse overstromingen, kijk maar:

In het Ötztal (B186) is inmiddels het hele dal afgesloten door de regenval

Na de hittegolf komt de sneeuw

De afgelopen tijd is Oostenrijk geteistert door een hittegolf. Deze is nu achter de rug en maakt plaats voor sneeuwval. Gisteren al kwam de temperatuur in een glijbaan naar beneden terecht. Dat zorgt ervoor dat de sneeuwvalgrens een stuk lager komt te liggen de regen dus in sneeuwval verandert. Dit zorgt voor mooie witte webcams:

Webcambeeld Berner Oberland – 28 augustus 2023

Waarschuwingen

De plaatselijke autoriteiten waarschuwen bewoners én vakantiegangers om binnen te blijven. Zo waarschuwt NoodweerBenelux voor delen van Zwitserland en Italiaanse Alpen waar al zo’n 350 mm regen naar is gevallen en daar kan vandaag nog 150 mm naar bij komen. Dit zal heftige wateroverlast en modderstromen tot gevolg hebben, zo waarschuwen ze. Moet je in deze regio zijn? Ga niet, blijf er weg.

Op bovenstaande kaart is te zien hoeveel neerslag er gecumuleerd valt in de Alpen tot en met woensdag 30 augustus.

 

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Dit jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer