As we speak is het noodweer in diverse delen van de de Alpen. Extreme regenval in de lager gelegen gedeelten en forse sneeuwval in de bergen. Het zorgt voor zeer veel overlast voor de bewoners. In dit bericht een korte opsomming van het noodweer.

Afgesloten wegen

Sinds afgelopen weekend regent het in de Alpen. En fors ook. Dat zorgt ter plekke voor zeer veel overlast. Neem bijvoorbeeld de Maurienne vallei waar de regenval voor aardverschuivingen zorgt. Hierdoor is de snelweg en het spoor afgesloten.

Overstromingen

In Zwitserland is er door zaterdag een meetstation ter plekke maar liefst 191 mm regen gevallen in 24 uur gevallen. Dat zorgt daar voor forse overstromingen, kijk maar:

In het Ötztal (B186) is inmiddels het hele dal afgesloten door de regenval

Na de hittegolf komt de sneeuw

De afgelopen tijd is Oostenrijk geteistert door een hittegolf. Deze is nu achter de rug en maakt plaats voor sneeuwval. Gisteren al kwam de temperatuur in een glijbaan naar beneden terecht. Dat zorgt ervoor dat de sneeuwvalgrens een stuk lager komt te liggen de regen dus in sneeuwval verandert. Dit zorgt voor mooie witte webcams:

Webcambeeld Berner Oberland – 28 augustus 2023

Waarschuwingen

De plaatselijke autoriteiten waarschuwen bewoners én vakantiegangers om binnen te blijven. Zo waarschuwt NoodweerBenelux voor delen van Zwitserland en Italiaanse Alpen waar al zo’n 350 mm regen naar is gevallen en daar kan vandaag nog 150 mm naar bij komen. Dit zal heftige wateroverlast en modderstromen tot gevolg hebben, zo waarschuwen ze. Moet je in deze regio zijn? Ga niet, blijf er weg.

Op bovenstaande kaart is te zien hoeveel neerslag er gecumuleerd valt in de Alpen tot en met woensdag 30 augustus.

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer