Nog meer sneeuw en overlast voor Oost-Tirol

Door Patricia Christiani | Bron: tirol.orf.at, Tiroler Tageszeitung

In Oost-Tirol viel enkele weken geleden al veel sneeuw, maar de afgelopen dagen sneeuwde het daar opnieuw hard. Met alle overlast van dien, en deze is in Oost-Tirol nog niet voorbij.

De enorme sneeuwval is inmiddels wel gestopt en zondag en maandag blijft het droog. Oost-Tirol is nog alleen via omwegen te bereiken, omdat bijvoorbeeld de Felbertauernstraße tussen Mittersill in Salzburg en Matrei in Oost-Tirol om veiligheidsredenen gesloten is. Hier, net als op de Defreggentalstrasse, viel zaterdagavond een lawine op de weg.

Gebouw bezwijkt onder de sneeuw

In de stad Lienz stortte zaterdagavond een oude veilingzaal volledig in onder de sneeuwlast op het dak. Zeventig meter van de straat voor het gebouw werd ook begraven onder de sneeuw. Het gebied werd doorzocht met zoekhonden, maar gelukkig raakte er niemand gewond.

Lawine op snelweg raakte auto

Sinds zaterdagmiddag is de snelweg Felbertauernstraße afgesloten na een lawine aan Oost-Tiroolse zijde. De lawine tussen de eerste en tweede Lublastunnel bedekte de weg volledig en ook een auto werd gedeeltelijk ingegraven. Toevallig waren er hulpdiensten van Matrei Mountain Rescue op de weg erachter en kon de bestuurder uit het voertuig gehaald worden. De bestuurder en de auto hebben de lawine zonder schade overleefd. De Felbertauernstraße was zondagochtend nog afgesloten vanwege het risico op lawines.

Lawine op de Defereggentalstrasse

In de gemeente St. Jakob in Defereggen (waar enkele weken geleden ook al enorm veel sneeuw viel) trof een lawine rond 17.30 uur de Defereggentalstrasse in het district Durre. De weg werd tot drie meter hoog begraven. De politie heeft daarna een uitgebreide check gedaan of er geen mensen of voertuigen in de lawine zijn geraakt.

Grote sneeuwbelasting op de daken

De situatie in Oost-Tirol blijft spannend, omdat de enorme hoeveelheden sneeuw van de afgelopen weken en dagen een grote belasting op de daken legt.

De grote hoeveelheid verse sneeuw is ook een uitdaging voor de Lawine Commissie in Oost-Tirol. De sneeuwsituatie in de gemeenten moet voortdurend opnieuw worden beoordeeld, zegt Peter Ladstätter van de lawinecommissie in St. Jakob in Defereggen. De nieuwe sneeuw hecht niet goed op de oude laag sneeuw, waardoor veel lawines en landverschuivingen plaatsvinden. Het lawinegevaar ligt daarom op dit moment op niveau 4 (van 5).

Inmiddels ligt er bijvoorbeeld in de stad Lienz ruim 1,30 meter sneeuw, wat sinds 1986 niet meer voorgekomen is.


Ook lezen:


Hoofdfoto: webcam St. Veit in Defereggen

 

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer